USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

28 липня: свята, події, факти. День української державності і 14-річчя Волинських Новин

28 Липня 2022 00:00
Сьогодні виповнюється 14 років, відколи з’явилося Інформаційне агентство Волинські Новини.

Усі ці роки ми оперативно інформуємо вас про головні та важливі події нашого краю, України та світу. Бажаємо усім нашим читачам добра, благополуччя, успіхів та дякуємо за те, що ви повсякчас із нами, підтримуєте та надихаєте!

28 липня 2022 року Україна вперше відзначає нове патріотичне свято – День української державності. Про запроваження цього свята 24 серпня 2021 року, у 30-ту річницю Незалежності України, оголосив Президент Володимир Зеленський. Символічно, що відзначатиметься воно у День хрещення Русі-України.

В основі концепції Дня державності України покладена ідея утвердження зв’язку українців крізь віки та покоління.

До слова, День хрещення Київської Русі-України в нашій державі офіційно відзначають із 2008 року.

Саме 28 липня православна церква вшановує пам’ять святого рівноапостольного великого князя Володимира, який в хрещенні отримав ім’я Василь і який хрестив Київську Русь. Також відзначається собор Київських святих і пам’ять святих отців шести Вселенських Соборів. Сьогодні вшановують і пам’ять святої мучениці Уліти та її сина Кирика.

Іменини за православним календарем сьогодні святкують Василь, Володимир, Петро та Мотрона.

28 липня народилися український живописець і педагог Аполлон Мокрицький, український письменник, політичний діяч, автор майже усіх декларацій і законодавчих актів УНР, перший голова Генерального секретаріату УНР Володимир Винниченко, український борець, боксер, боєць вільного стилю, силач, артист цирку Іван Сила, італійський письменник українського походження Джорджо Щербаненко, український поет, перекладач, драматург Ігор Муратов, швейцарський океанолог (один з двох людей, хто побував на дні Маріанської западини) Жак Пікар, американський лікар і вчений, лауреат Нобелівської премії з фізіології та медицини 1976 року Барух Бламберг, український джазовий піаніст, музикознавець Володимир Симоненко, британський співак, піаніст, продюсер, композитор, учасник гурту Pink Floyd Річард Вілльям Райт, іспанський архітектор та скульптор, автор футуристичних споруд по всьому світу Сантьяго Калатрава, український футболіст, гравець національної збірної України та київського «Динамо» Євген Хачеріді.

Події

1497 – в таборі під Заславом великий князь литовський Александр видав грамоту на переведення Луцька з волинського на маґдебурзьке право.

1586 – з Америки англійський дослідник Томас Херріот вперше завіз до Європи картоплю.

1588 – біля британського узбережжя з’явилися кораблі Непереможної Армади, іспанського флоту, що складався зі 130 кораблів, 8 тисяч моряків і 19 тисяч солдатів, що відпливли з Лісабону на завоювання Англії.

1741 – помер італійський композитор і скрипаль Антоніо Вівальді.

1742 – Австрія та Пруссія підписали Берлінський мир, який поклав кінець Першій сілезькій війні.

1750 – помер німецький композитор Йоганн Себастьян Бах.

1858 – французький фотограф і карикатурист Фелікс Надар, який в 1855 році запатентував ідею використання аерофотографії для виготовленняя карт і цілей розвідки, провів першу в світі аерофотозйомку, здійснивши для цього підйом на аеростаті.

1896 – у Флориді засновано місто Маямі, в ньому проживало на той момент трохи більше 300 людей.

1960 – померла ірландська письменниця Етель Ліліан Войнич.

1984 – у Лос-Анджелесі відкрились XXIII Олімпійські ігри, в яких не брали участь Радянський Союз і більшість соціалістичних країн (за винятком Румунії і Китаю), вони бойкотували їх у відповідь за бойкот провідними державами Московської олімпіади 1980 року.

1995 – індійська влада оголосила про перейменування міста Бомбей у Мумбай.

2014 – українські війська звільнили від російських окупантів Авдіївку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus