USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

4 серпня: свята, події, факти. День народження шампанського та перший у світі цирк

4 Серпня 2022 00:00
Сьогодні – день народження шампанського. Це неофіційне свято цінителів ігристого вина. Вважається, що саме в цей день у 1693 році французький чернець Дом Періньон відкрив секрет приготування шампанського. Цікаво, що сам винахід був спочатку повною несподіванкою навіть для самого ченця-винороба.

Щорічно 4 серпня – Міжнародний день спелеолога. Це свято відзначають своє професійне свято представники досить рідкісної професії. Спелеолог – це геолог, який спеціалізується на вивченні печер.

У США 4 серпня відзначають професійне свято – День берегової охорони, у Буркіна-Фасо – День Революції,в Японії – День мосту та паличок для їжі, у Словаччині – День Матиці Словенської, у Віторії-Гастейс (Іспанія) – День Білої Мадонни.

Християни відзначають 4 серпня церковне свято на честь послідовниці Ісуса Марії Магдалини, яка стала ученицею Ісуса Христа, першою побачила Його воскреслим та першою з людей промовила фразу «Христос воскрес!»

За два тисячоліття образ святої Марії набув різних барв та версій її життя. Життя та образ Марії Магдалини надихав митців на створення шедеврів. Існує близько 20 всесвітньо відомих картин Марії Магдалини великих художників епохи класицизму та Відродження, написано безліч книг та знято декілька кінострічок.

4 серпня День ангела відзначають: Олексій, Зіна, Михайло, Марія, Корній та Корнилій.

Цього дня народилися дружина короля Георга VI, мати королеви Єлизавети II Єлизавета Боуз-Лайон, українська акторка й театральна діячка Марія Заньковецька (Адосовська), норвезький письменник, лауреат Нобелівської премії Кнут Гамсун (Кнуд Педерсен), український письменник, літературний критик і літературознавець, громадський діяч, педагог Антін Крушельницький, американський джазовий музикант, трубач, лідер джаз-бендів, композитор Луї «Сачмо» Армстронг, палестинський політик і державний діяч, голова виконкому Організації визволення Палестини, лауреат Нобелівської премії миру Ясір Арафат («головна» дата народження – 24 серпня; дату народження 4 серпня називав сам Арафат), український і єврейський підприємець, український політичний і державний діяч, прем’єр-міністр України у 2001-2002 роках, нардеп кількох скликань Анатолій Кінах, український політик і дипломат Ігор Осташ, американський політик, президент США Барак Обама, український політик, нардеп декількох скликань Віталій Хомутиннік, українська модель і співачка Дар’я Астаф’єва.

Події

1492 – розпочалася експедиція Христофора Колумба для пошуку найкоротшого морського шляху до Індії.

1687 – гетьманом Лівобережжя (лівобережної України) обрано Івана Мазепу.

1693 – французький чернець Дом Періньйон (Pierre «Dom» Pérignon) відкрив секрет приготування шампанського.

1777 – відставний драгун Філіп Естлі відкрив у Лондоні перший у світі цирк.

1783 – укладено Георгіївський трактат. Грузинське царство перейшло під протекторат Російської імперії.

1914 – створено Бойову управу українських січових стрільців – організаційно-координаційний центр легіону УСС.

1914 – у Львові створено Союз визволення України (СВУ) на чолі з Дмитром Донцовим.

1922 – під час похорону винахідника телефона Александера Белла в Північній Америці були вимкнені протягом хвилини 13 мільйонів апаратів.

1926 – на площі Піккаділлі встановлені перші у Лондоні світлофори.

1934 – на «Криворіжсталі» запущена перша доменна піч.

1962 – ув’язнення лідера організації «Африканський національний конгрес» Нельсона Мандели, в тюрмі він провів 28 років.

1995 – у Хорватії почалася операція «Буря» проти сербських сепаратистів, що тривала до 7 серпня.

2016 – команда з Оксфордського університету сягає квантового вентиля з рекордною точністю 99,9%, фактично еталона, необхідного для побудови квантового комп’ютера. Квантовий вентиль – базовий елемент квантового комп’ютера, що перетворює вхідні стани кубітів на вихідні за певним законом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus