USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

14 квітня: свята, події, факти. Страсна п'ятниця та День високих досягнень

14 Квітня 2023 00:00
14 квітня в Україні і світі святкують Міжнародний день раптового сміху (International Moment of Laughter Day). Подія була вигадана письменником і оратором Іззі Гезеллом 1997 року. Головна мета цього дня – нагадати людству про користь щоденного щирого сміху, залучити до проявляння емоцій. Здавна відомо, що сміх здатний оздоровити людину, зменшити нервову напругженість допомогти боротися зі стресом. Що потрібно зробити цього дня? Обов’язково спробуйте посміятися від душі, розвеселіть друзів і рідних.

Також 14 квітня День високих досягнень (Reach as High as You Can Day). Хоча це і неофіційне, але надихаюче та позитивне свято, яке допомагає залучити до нових важливих справ, досягати кращих результатів, прагнути до успіху. А ще це чудова можливість наважитися на щось кардинально нове для себе, перестати задовільнятися малим і зробити перший крок на шляху до своєї мрії.

А ще 14 квітня святкують День «Подивись на небо». Ця подія була створена для того, щоб ми могли зупинитися, поглянути в небо і помилуватися його красою. Свято було засноване на честь основоположника організації «За просторе небо» Джека Бордера. Він був колишнім журналістом телекомпанії WBZ-TV і три десятиліття свого життя витратив на особливу місію – заохочував людей залишати свої справи на мить і просто дивитися в небо.

14 квітня Всесвітній фестиваль вівсянки. Свято щорічно припадає на другу п’ятницю квітня і проводиться у американському місті Сент-Джордж. Фестиваль триває три дні, а започаткував його працівник місцевого супермаркету Білл Гантер, який одного разу помітив як активно продається вівсянка у його рідному місті і вирішив розповісти про це світові. Цими днями жителі Сент-Джорджа влаштовують різноманітні конкурси з використанням вівсяної каші, танцюють, куштують смачні страви і розважаються.

14 квітня в церковному календарі – день пам’яті Марії Єгипетської. Свята народилася в середині V століття в Єгипті. У віці 12 років покинула батьківську домівку, щоб вирушити до Олександрії. Вела блудливе життя за молодості, але потім покаялася. Сталося це тоді, коли Марія і інші прочани відвідали Храм Гробу Господнього. На вході вона зрозуміла, що вела грішне життя. Відтоді поселилася дівчина в пустелі, щоденно молилася і спокутувала свої гріхи майже 50 років.

На 14 квітня також припадає Страсна п’ятниця. Страсна п’ятниця – це день скорботи і тихого смутку всіх вірян. Це день суворого посту. Існує традиція не їсти у Велику п'ятницю до закінчення чину виносу плащаниці, а потім вживати лише хліб та воду.

Окрім того, у світі відзначають Бірманський Новий рік або Тінджан в М’янмі, Вайсакі або Новий рік сикхів, День Америки, День молоді в Анголі, День мови Дхівехі на Мальдівах, в Індії – День народження Амбедкара, День рідної мови в Грузії, Кхмерський Новий рік в Камбоджі або Чол Чнам Тмі (святкування триває протягом 3 днів. Вважається одним з найважливіших свят), Лаоський Новий рік, або Сонгкан, або Пі Май Лао в Лаосі, Міжнародний день моментів сміху, Національний день бібліотекаря в Угорщині, Національний день кави в Португалії, а також Непальський Новий рік.

Іменини за православним календарем святкують Макар, Юхим,Марія, Марко, Макарій, Аврам, Мелетій, Абрам, Ельвіра, Гордій.

Народилися:

Цього дня народилися український скульптор, режисер кіно й театру, драматург, сценарист Іван Кавалерідзе, український громадський діяч, журналіст і видавець Кость Панківський, український та німецький шахіст Юхим Боголюбов, дружина радянського лідера Микити Хрущова Ніна Хрущова, французький письменник, сценарист і режисер Александр Жарден, американський кіноактор, лауреат «Оскара» 2003 року за головну роль у фільмі «Піаніст» Едріен Броуді, американська акторка Сара Мішель Ґеллар, українська спортсменка, олімпійська чемпіонка у стрільбі з пневматичного пістолета, чемпіонка світу Олена Костевич.

Події

70 – римські війська Тита Флавія починають облогу Єрусалима.

1611 – на бенкеті, організованому принцом Федеріко Чезі на честь Галілео Галілея, вперше звучить слово «телескоп».

1852 – при Університеті святого Володимира засновують Київський центральний архів давніх актів (нині – Історичний архів України в Києві).

1865 – у вашингтонському театрі актор Джон Бут смертельно ранить американського президента Авраама Лінкольна.

1871 – у Німеччині засновують парламент – рейхстаг.

1894 – перша публічна демонстрація кінопроєктора Едісона.

1894 – у Нью-Йорку Томас Алва Едісон вперше демонструє роботу свого нового винаходу, пристрою для перегляду фільмів під назвою кінетоскоп.

1909 – Вільям д’Арсі створює Англо-перську нафтову компанію (нині British Petroleum).

1912 – найбільший на той час пасажирський лайнер світу «Титанік» зіштовхується з айсбергом і тоне.

1912 – засновують ФК «Сантус» (Сан-Паулу, Бразилія).

1927 – у шведському Гетеборзі сходить з конвейєра перший автомобіль «Вольво» ÖV4.

1929 – ректором Львівської Богословської академії стає Йосип Сліпий.

1930 – на екрани виходить фільм режисера Олександра Довженка «Земля».

1931 – проголошують Другу Іспанську республіку.

1940 – на заході Україні у священників вилучають книги реєстрації шлюбів.

1970 – на американському пілотованому космічному кораблі «Аполлон-13» стається аварія під час польоту до Місяця.

1978 – у Тбілісі відбуваються масові демонстрації з вимогою збереження за грузинською мовою державного статусу.

1991 – з музею ван Гога в Амстердамі викрадають 20 картин вартістю $500 млн, проте вони були знайдені за 35 хвилин.

2003 – розшифровують людський геном.

2007 – уперше на М1 показують мультсеріал «Футурама».

2014 – офіційний початок АТО на сході України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus