USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

29 липня: свята, події, факти. Створення NASA та відкриття Тріумфальної арки

29 Липня 2021 00:00
У цей день світ відзначає Міжнародний день тигра, День прокручування ліворуч.

В Україні – День Сил спеціальних операцій ЗСУ, у США – День народження NASA, Фестиваль дощового дня, День курячих крилець, День помади, День лазаньї, у Таїланді – День тайської мови, у Норвегії – День прославлення святого Олафа, у Молдові – День Конституції, у Румунії – День національного гімну, в Індії – День «Мохун Баган».

Православна церква 29 липня вшановує пам’ять священномученика Афіногена і його десяти учнів, які постраждали за віру під час гонінь на християн в місті Севастії. Народна назва – Финогеєв день, самий розпал жнив.

Іменини сьогодні у Юлії, Алевтини, Афіногена, Валентини, Павла і Петра.

Народилися:

Цього дня народилися словацький політик, поет, філософ і лютеранський священник Ян Коллар, німецький поет Сімон Дах, український громадський та церковний діяч, митрополит (предстоятель) Української греко-католицької церкви у 1901-1944 роках, граф Андрей Шептицький (у миру – Роман Марія Олександр), італійський політичний, державний і військовий діяч, лідер фашистської партії, диктатор Беніто Муссоліні, радянський актор театру й кіно Павло Кадочников, румунський футболіст і тренер, головний тренер донецького «Шахтаря» Мірча Луческу, іспанський автогонщик Фернандо Алонсо, українська гімнастка, абсолютна чемпіонка світу з художньої гімнастики Ганна Безсонова.

Події:

238 – преторіанською гвардією штурмом опанований палац імператорів Риму Пупієна і Бальбіна. Обидва правителі були волоком протягнуті вулицями Риму, та після тортур і знущань страчені. Того ж дня 13-річний Гордіан III оголошений імператором Римської імперії.

615 – Пакаль Великий у віці 12 років у місті Паленке успадкував трон правителя Баакульского царства майя.

626 – розпочалася десятиденна облога столиці Візантійської імперії Константинополя аварами і союзними племенами слов’ян, булгар і гепідов під час ірансько-візантійської війни.

1014 – битва біля Біласиці під час візантійсько-болгарських війн – візантійський імператор Василій II завдав нищівної поразки болгарському війську. Імператор наказав осліпити 15 тисяч болгарських полонених. Кожному 101-му викололи лише одне око – їм довелось виступати в ролі поводирів решти сліпих. Побачивши це, болгарський цар Самуїл помер від горя.

1018 – граф Західної Фрісландії Дірк III завдав поразки армії імператора Священної Римської Імперії Генріха II у битві біля Влардінгена.

1030 – битва біля Стікластадира, в якій норвезький король Олаф II бився та загинув, намагаючись забрати назад норвезький трон з-під правління данського короля Канута Великого.

1148 – закінчилась невдала 4-денна облога Дамаску хрестоносцями, через яку настав крах Другого хрестового походу.

1108 – Людовик VI став королем Франції.

1565 – королева Шотландії Марія Стюарт одружилася зі своїм кузеном Генріхом Стюартом, лордом Дарнлі.

1776 – останнього українського кошового отамана Петра Калнишевського відправили на Соловецькі острови, де він провів 25 років.

1793 – перший віцегубернатор Верхньої Канади Джон Грейвз Сімко заснував форт та морський порт Йорк (сьогодні Торонто).

1836 – урочисте відкриття Тріумфальної арки в Парижі.

1851 – італійський астроном Аннібале де Гаспаріс відкрив астероїд 15 Евномія.

1858 – під тиском Сполучених Штатів Японія відкрила для чужоземців Токіо та Осаку.

1874 – британець Волтер Вінгфілд запатентував розбірний тенісний корт.

1899 – завершилася I Гаазька конференція миру, де розробляли багатосторонні угоди у галузі законів і звичаїв війни.

1907 – створена Всесвітня організація скаутського руху.

1913 – утворено незалежну Албанію.

1938 – після втечі комісара держбезпеки Генріха Люшкова почалася радянсько-японська битва на озері Хасан.

1940 – під час Другої світової війни почалися повітряні бомбардування Великої Британії силами німецького Люфтваффе.

1941 – королівство Румунія оголосило про повернення собі території Бессарабії і Буковини, переданих нею СРСР у 1940.

1948 – у Лондоні стартували XIV Літні Олімпійські ігри.

1957 – створено Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

1958 – у США президент Ейзенхауер підписав акт про утворення Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA).

1974 – дебют ігрової програми «Вгадай мелодію» на каналі NBC.

1987 – президентом Франції Франсуа Міттераном та прем’єр-міністром Великої Британії Маргарет Тетчер підписано угоду про початок будівництва Євротунелю під Ла-Маншем, що мав з’єднати дві країни.

1994 – Парламент України призупинив приватизацію в республіці.

1998 – у Лос-Анджелесі американець С. Рід зробив найдовший в історії стрибок з даху 14-поверхового будинку на дах іншого будинку – на мотоциклі він пролетів 19,8 метрів.

2005 – астрономи відкрили карликову планету Ерида.

2010 – в Демократичній Республіці Конго на річці Касаї в провінції Бандунду перекинувся пором, через що загинули щонайменше 80 осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus