USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

30 березня: свята, події факти. День олівця та свято Теплого Олекси

30 Березня 2023 00:00
30 березня християни відзначають свято Теплого Олекси (інші назви – день святого Олексія, чоловіка Божого). За народними віруваннями в цей день приходить справжнє тепло, тому свято і отримало саме таку назву.

Також сьогодні у світі відзначають День «Все під контролем», День інженера в Кореї, Всесвітній день біполярного розладу, День банку Нової Шотландії, День захисту землі в Палестині, День звільнення духовних баптистів в Тринідад і Тобаго

День квітів в Іспанії, День олівця, День прогулянки в парку, Національний день гарячих курчат і Національний день супу з шийки індички в США, Національний день лікарів у США (почався в Джорджії у 1933 році, офіційно затверджено у 1990 році).

Іменини за православним календарем святкують Гаврило, Макарій, Павло, Олексій, Олександр, Віктор та Марина.

30 березня народилися іспанський живописець Франсіско Хосе де Гойя, французький поет Поль Верлен, голландський художник-постімпресіоніст Вінсент Ван Гог, український військовий і політичний діяч, генерал-хорунжий Армії УНР Микола Капустянський, український підприємець, цукрозаводчик, землевласник та меценат Михайло Терещенко, американський інженер, творець військових джипів Артур Херрінгтон, український оператор і кінорежисер Олексій Мішурін, український політичний діяч Іван Дубинець, український політичний діяч Олексій Дмитренко, англійський рок-музикант, гітарист, співак і композитор Ерік Клептон, український футболіст і тренер Олексій Михайличенко, український політик і бізнесмен, великий землевласник, народний депутат України кількох скликань Богдан Губський, канадська співачка Селін Діон, іспанський футболіст Серхіо Рамос.

Події

У 2014 році в Харкові вперше прозвучала нині популярна пісня про Путіна.

У 2002 році в королівській резиденції у Віндзорі внаслідок бронхіту у віці 101-го року померла Елізабет Анджела Маргеріт Боуз-Лайон – королева-мати – мати англійської королеви Єлизавети II.

У 1998 році британська компанія Rolls-Royce була куплена німецьким автогігантом BMW за $ 570 млн.

У 1995 році Папа Римський Іоанн Павло II випустив свою одинадцяту енцикліку, в якій він засудив аборти і евтаназію як злочини проти людства, які не повинні бути легалізовані.

У 1992 році на 64 церемонії вручення нагород Американської кіноакадемії найкращою картиною визнана кінострічка «Мовчання ягнят» з Джоді Фостер і Ентоні Хопкінсом у головних ролях (вони отримали «Оскари» як кращі актриса і актор).

У 1992 році суд Портленда (США) виніс рішення, що зобов’язує компанію «Philip Morris» виплатити 81 млн доларів США сім’ї померлого від раку легенів курця, який 40 років курив сигарети «Мальборо».

У 1990 році Естонія заявила про початок підготовки виходу зі складу СРСР.

У 1987 році картину Вінсента ван Гога «Соняшники» продали за рекордну тоді суму – 39.850.000 доларів. У 1987 році вона була продана вже за 40,3 мільйона – а в 1997 з’явилася інформація, що цю картину купила японська страхова компанія.

У 1981 році Джон Хінклі здійснив замах на президента США Рональда Рейгана. Останній був серйозно поранений. Схоплений на місці злочину Хінклі пояснив свій вчинок бажанням справити враження на актрису Джоді Фостер. Суд визнав Хінклі психічно хворим.

У 1976 році формальний початок музичного панк-руху. В одному з лондонських клубів відбувся концерт групи «The Sex Pistols».

У 1972 році Великобританія ввела пряме правління в Північній Ірландії.

У 1948 році керівник Радянського Союзу Йосип Сталін розпорядився блокувати всі дороги, включаючи залізні дороги, що з’єднували Берлін із Західною Німеччиною. Повна блокада Берліна введена до 24 червня.

У 1946 році військова поліція союзних військ заарештувала у Франкфурті близько тисячі нацистів, які намагалися відновити діяльність нацистської партії.

У 1945 році радянські війська вступили на територію Австрії.

У 1941 році німецький корпус «Afrika» під командуванням генерала Ервіна Роммеля провів в Лівії першу атаку на англійські позиції.

У 1930 році в Німеччині до влади прийшов уряд рейхсканцлера Генріха Брюнинга – представника католицької партії «Центр» – дії якого фактично сприяли встановленню в країні фашистської диктатури.

У 1870 році вступила в силу 15-а поправка до Конституції США, яка забороняла дискримінацію за расовою ознакою при наданні виборчого права.

У 1867 році всього по два центи за акр Російська імперія продала США Аляску та Алеутські острови.

У 1858 році Гайм Ліпмен з Філадельфії отримав патент на олівець з гумкою на торці.

У 1856 році підписання Паризького договору. Кінець Кримської війни. У Парижі представники Російської імперії, Великобританії, Французької імперії, Османськоі імперії, Сардинського королівства, Австрійської імперії та Королівства Пруссія підписали мирний договір, який завершував Кримську війну.

У 1842 році американський лікар Кроуфорд Вільямсон Лонг вперше в лікувальній практиці застосував ефір як анестезуючий засіб при видаленні пухлини на шиї пацієнта.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus