USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

31 липня: свята, події, факти. Сергій Бубка встановив світовий рекорд і заклали Червоний корпус Київського університету

31 Липня 2021 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день рейнджерів, День їжі в Канаді, День африканської жінки, День прапора на Гаваях, а також Національний день малинового торта.

Іменини за православним календарем сьогодні святкують Іван, Гнат, Омелян та Любомир.

Народилися:

Цього дня народилися французький кіноактор-комік, режисер і продюсер Луї Де Фюнес («Фантомас», «Жандарм із Сан-Тропе», «Велика прогулянка»), російський артист цирку Олег Попов, російська естрадна співачка польського походження Едіта П'єха, американська кіноактриса, дочка Чарлі Чапліна Джеральдіна Чаплін («Доктор Живаго», «Одіссея»), український артист, акордеоніст, бізнесмен, політик Ян Табачник, український футболіст Микола Федоренко, англійська письменниця, авторка серії казок про Гаррі Поттера, одна з найбагатших представниць шоу-бізнесу Джоан Роулінг, італійський футболіст та тренер Антоніо Конте, українська співачка, поетеса Ірина Шинкарук.

Події:

781 — найстаріший зареєстрований запис виверження гори Фудзі в Японії.

Фудзі — найвища гора Японії, яка виникла в районі багатовікової вулканічної активності, у результаті нашарування декількох стародавніх вулканів. На Старому Фудзі, що виник приблизно 80 тисяч років тому, розташований вулкан Новий Фудзі.

Новий Фудзі розпочав свою діяльність 10 тисяч років тому. До 1707 року він періодично вивергав лаву і пірокластичні матеріали, які вкрили Старий Фудзі, збільшуючи новий вулкан. 2500 років тому на східному схилі Нового Фудзі відбувся розвал гірської системи, в результаті чого утворився «Грязьовий потік Ґоденба».

На ділянці між вершиною і схилами гори Фудзі розташовано понад 60 бокових вулканів та малих кратерів. Більшість з них знаходиться у напрямку північний захід — південний схід.

1656 — російська експедиція вирушає до берегів Байкалу.

На превеликий жаль, на великому озері далеко не все гаразд. І в минулому, і в сьогоденні завжди були і є люди, які з маніакальною наполегливістю прагнуть створити неприродний союз озера з промисловим комплексом.

Ганебним пам'ятником їх дарів став горезвісний Байкальський комбінат, який отруїв навколо себе воду, повітря і землю. Дивна суперечка про те, наскільки викиди БЦБК впливають на Байкал, щонайменше недоречна, оскільки береги Байкалу просто не місце для перебування на них будь-яких промислових об'єктів.

1837 — закладено будинок (Червоний корпус) Київського університету.

Одне з найбільш дискусійних питань, пов'язаних з Червоним корпусом: чому його будівля зовні пофарбована в червоний колір? Із цього приводу існує низка версій-історій:

Червоний колір будівлі пов'язаний зі стрічками ордену Св. Володимира (червона та чорна), відтак Будівля Київського університету Св. Володимира мала відображати ці кольори (це офіційна версія за часів Російської імперії та сучасної України).

За часів СРСР була інша версія — червоний колір стін Київського уніерситету пов'язувався з наслідуванням кольору Зимового Палацу ХІХ ст. у Ленінграді.

У студентському фолькльорі поширений жарт про те, що червоний колір стін Київського університету — це колір студенської крові, втраченої на ниві тяжкого навчального процесу в університеті. Кожної осені над Червоним корпусом кружляють зграї ворон, що злітаються на цю кров.

Політична версія - червоний колір університету пов'язуюють то з радянськими державними символами (червоний колір Жовтневої революції та прапору СРСР), то навіть з націонал-соціалістичними (червоний та чорний — офіційні кольори символіки Третього рейху) та націоналістичними (червоний та чорний офіційні кольори прапору сучасних українських націоналістів).

1994 Сергій Бубка встановив світовий рекорд у стрибках з жердиною - 6,14 м.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus