USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

4 жовтня: свята, події, факти. Всесвітній день тварин, тиждень космосу, винайшли кишеньковий годинник

4 Жовтня 2022 00:00
Цього дня світ відзначає Всесвітній день захисту тварин, День покращень в офісі, а також сьогодні стартує Всесвітній тиждень космосу.

У США – День любителів гольфу, День поліпшення Вашого офісу, День «Десять-чотири», День тако, День горілки, в Швеції – День булочок з корицею, у Британії – День бабусь і дідусів, у Мозамбіку – День миру і злагоди, у Фінляндії – свято Балтійського оселедця, в ПАР – День бабусь і дідусів, у Люксембурзі – День батька, в Лесото – День Незалежності, в Італії – Фестиваль винограду, в Ірландії – День дітей, у Німеччині – Свято врожаю.

Православна церква 4 жовтня вшановує пам’ять апостола від 70-ти Кіндрата Афінського, а також святих мучеників Іпатія та Андрія. Інші назви свята: «Кондрат», «Кондратів день», «Гнат і Кондрат», «Гнат», «Двори»

Іменини сьогодні в Андрія, Данила, Дмитра, Йосипа, Олексія, Віктора, Євсевія, Назара, Розалії та Франциска.

Народилися:

Цього дня також народилися французький поет, автор «Інтернаціоналу» Ежен Потьє, 19-й президент США Ратерфорд Хейс, український поет, перекладач, літературний критик Освальд Бургардт (псевдо – Юрій Клен), український диригент, бандурист, педагог Дмитро Андрусенко, польський актор театру й кіно Вєслав Голас (Томаш у серіалі «Чотири танкісти й пес», «Лялька», «Потоп»), українська громадська діячка, архітектор і політик Лариса Скорик, український письменник Олесь Ільченко, американська кіноактриса Алісія Сильверстоун.

Події:

1535 – надруковано першу англомовну Біблію («Біблія короля Якова»).

1582 – Папа Римський Григорій XIII оголосив про проведення реформи календаря, яка мала за мету ліквідувати помилку в обчисленні дат: з моменту введення юліанського календаря до XVI століття «набігла» різниця в 10 днів порівняно з астрономічною датою. Згідно з нововведенням Папи, після 4 жовтня 1582 року одразу ж наступало 15 жовтня. Новий календар отримав назву «григоріанського».

1675 – нідерландський фізик Хрістіан Гюйґенс запатентував кишеньковий годинник.

1762 – у Відні відбулась прем’єра опери німецького композитора Крістофа Ґлюка (1714–1787) «Орфей і Еврідіка».

1772 – під час церемонії у Львові Антон фон Перґен від імені імператорів Марії Терези та Йозефа ІІ офіційно проголосив про повернення Королівства Галичини та Володимирії під владу монарха Королівства Угорщина, який мав право претендувати на Галицько-Волинське князівство – Руське королівство – з часів Середньовіччя.

1780 – після загибелі свого керівника члени експедиції британського мореплавця Джеймса Кука повернулися на батьківщину.

1812 (21 вересня за ст. ст.) – в Криму заклали Нікітський ботанічний сад.

1830 – у результаті повстання в Брюсселі проти нідерландського короля Вільгельма I Оранського було проголошено незалежність Бельгії.

1875 – декретом австро-угорського цісаря Франца-Йосифа I засновано університет у Чернівцях (тепер Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича).

1883 – вперше вирушив у рейс «Східний експрес», що з’єднав Османську імперію з Західною Європою.

1890 – у Львові створено Русько-Українську Радикальну Партію – першу українську політичну партію.

1900 – розпочала роботу Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької Львівська опера.

1904 – у Швеції створено футбольний клуб «Ґетеборґ».

1910 – у Португалії скинуто королівську владу, країну проголошено демократичною республікою.

1911 – у Лондоні введено в дію перший у світі ескалатор.

1927 – у Брюсселі за ініціативою Міжнародної організації праці засновано Міжнародну асоціацію соціального забезпечення.

1941 – під час Другої Світової війни німецькі війська зайняли місто Запоріжжя.

1947 – ЦК КП(б)У ухвалив рішення про створення 7 спеціальних оперативних груп для ліквідації членів Центрального та крайових проводів ОУН.

1948 – Рада Міністрів СРСР прийняла ухвалу про виселення сімей «бандитських і націоналістичних елементів».

1957 – з космодрому Тюратам в Казахській РСР запущено перший у світі штучний супутник Землі під назвою «Супутник-1». ООН проголосив цей день Днем початку космічної ери людства.

1958 – із Лондона до Нью-Йорку розпочалися перші регулярні трансатлантичні рейси реактивних літаків.

1968 – відбувся перший політ пасажирського літака Ту-154.

1989 – у Києво-Печерській лаврі відкрито духовну семінарію Руської Православної церкви.

1992 – Конфедерація народів Кавказу зажадала від Росії та Грузії визнання незалежності Чеченської республіки Ічкерія, Республіки Абхазія та Південної Осетії.

1994 – у Швейцарії спалили себе 48 членів секти «Орден Храму Сонця».

2001 – британські вчені розшифрували генетичний матеріал бактерії, що викликає чуму.

2001 – катастрофа пасажирського літака Ту-154 авіакомпанії «Сибір» над Чорним морем під час навчальних стрільб ПС ЗС України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus