USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

6 жовтня: свята, події, факти. День Капелюшника та День захисту місць проживання

6 Жовтня 2022 00:00
Сьогодні у світі відзначають День охорони місць проживання. Це свято було затверджене у 1979 році в рамках Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі. Також сьогодні День любителів часнику, День висіння на люстрі, Всесвітній день церебрального паралічу.

У США – День помаранчевого вина, День тренера, День «Прийди і візьми це», День подяки великим розмірам, Німецько-американський день, День локшини, День борсука, День Божевільного Капелюшника, у Казахстані – День аудитора і бухгалтера, в Шрі-Ланці – День вчителя, у Туркменістані – День поминання, на Кубі – День жертв державного тероризму, в Єгипті – День Збройних сил, у Білорусі – День архівіста, в Угорщині – День пам’яті жертв Арада, у Словаччині – День жертв Дукельського перевалу.

Православна церква 6 жовтня вшановує пам'ять мучениці Іраїди. Також у цей день моляться Іоанну Хрестителю і просять його про милість. Іоанн відомий під ім'ям Предтечі та є пророком, який передбачив появу Христа й хрестив його у водах Йордану.

Іменини сьогодні в Андрія, Івана, Інокентія, Іраїди, Петра, Поліксенії, Артура і Брунона.

Цього дня народилися український художник театру Іван Бурячок, член Проводу Організації Українських Націоналістів (бандерівців) і крайовий провідник ОУН на Західноукраїнських землях, член УГВР Роман Кравчук, український громадський і політичний діяч, дипломат, міністр внутрішніх справ і голова Ради міністрів Української держави за гетьмана Скоропадського Федір Лизогуб, український драматург Іван Кочерга, ірландський фізик-ядерник, творець першого прискорювача для заряджених частинок Ернест Уолтон, норвезький мандрівник, етнограф, письменник, громадський діяч Тур Хейєрдал, український історик-краєзнавець Михайло Альтер, литовський актор театру й кіно Юозас Будрайтіс, український фехтувальник Вадим Гутцайт.

Події

1701 – Києво-Могилянській колеґії надано статус академії.

1829 – перший пробний пробіг від Манчестера до Ліверпуля здійснив паровоз «Ракета», збудований англійським винахідником Дж. Стефенсоном.

1889 - у Парижі було відкрито знамените на сьогодні кабаре «Мулен Руж».

1917 – відбувся І Всеукраїнський з’їзд товариств «Просвіта».

1918 – відкрився Київський державний український університет.

1927 – у Нью-Йорку відбулася прем’єра першого звукового фільму.

1948 – в Ашгабаді стався один із найпотужніших землетрусів у світі, що спричинив великі людські жертви. Тепер у Туркменістані цього дня відзначається День поминання.

1975 – «Динамо» Київ став володарем Суперкубка Європи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus