USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

8 грудня: свята, події факти. Вбивство Джона Леннона та заснування товариства «Просвіта»

8 Грудня 2022 00:00
8 грудня святкують Всесвітній день клімату, День мандрівника в часі, День орнаментальної музики.

У США – День сала, День шоколадного тістечка, День бармена, в Уругваї – День пляжу, в Панамі – День матері, у Фінляндії – День фінської музики, в Узбекистані – День Конституції, у Болгарії, Македонії – День студента, в Японії – День просвітлення Будди, на Кубі – День Карибського співтовариства, у Киргизстані – День працівників радіо і телебачення, в Румунії – День Конституції, у Мексиці – свято богині Ішчель, у Гуамі – День святої покровительки.

Православна церква 8 грудня вшановує пам’ять святого Климента.

Іменини у Климента, Петра, Ярослава, Павла, Івана, Василя, Віктора, Олександра, Григорія і Кузьми.

8 грудня народилися український живописець Остап Білявський, український хірург Микола Волкович, французький винахідник і кінорежисер, піонер кіно Жорж Мельєс, українська актриса і письменниця Марія Крушельницька, український композитор, диригент, народний артист України Климентій Домінчен, український письменник Антон Хижняк, український мистецтвознавець Павло Жолтовський, український живописець Никанор Онацький, український веслувальник, каноїст, дворазовий олімпійський чемпіон Сергій Петренко, український веслувальник, байдарочник, олімпійський чемпіон Сергій Нагорний, український оперний співак, народний артист СРСР Микола Манойло, голлівудський кіноактор Девід Керрадайн, американський рок-музикант, фронтмен групи The Doors Джим Моррісон, американська актриса, лауреат премії «Оскар» Кім Бейсінгер («Таємниці Лос-Анжелеса»; «9 1/2 тижнів», «Справжня Маккой»), українська письменниця, співачка, журналістка Ірена Карпа, український професійний баскетболіст Олексій Печеров.

Події

1868 – у Львові засноване товариство «Просвіта».

1919 – коаліція союзників (члени Антанти) визнала східним кордоном Польщі «лінію Керзона», юридично затвердивши анексію Польщею деяких українських етнічних земель – Холмщини, Підляшшя, Лемківщини та Посяння.

1963 – у Неваді викрадений син американського співака Френка Сінатри.

1966 – в Егейському морі затонув грецький паром «Геракліон», здійснюючи черговий рейс з острова Кріт. Причиною катастрофи стала вантажівка-рефрижератор, яка зірвалася з кріплення і проламала ворота. Загинули 264 людини.

1980 – кількома пострілами в спину 25-річний Марк Девід Чепмен вбив Джона Леннона, який ввечері повертався з дружиною Йоко Оно додому. Убивця навіть не намагався втекти з місця злочину.

1987 – у Вашингтоні генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган підписали договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності.

1991 – Відбулася зустріч лідерів України, Білорусі та Російської Федерації у Біловезькій Пущі. Зустріч завершилася підписанням Біловезької угоди, що засвідчила юридично факт припинення існування СРСР як держави.

2004 – Верховна Рада України проголосувала за «великий пакет» – внесення змін до Конституції в частині місцевого самоврядування та закон «Про особливості застосування закону України «Про вибори Президента України» при переголосуванні повторного голосування у грудні 2004 року».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus