USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

9 грудня: свята, події, факти. Свято Георгія Переможця та перша комп'ютерна мишка

9 Грудня 2021 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день боротьби з корупцією, Міжнародний день пам’яті жертв геноциду, День народження комп’ютерної миші, День пожвавлення, День народження Оле-Лукойє.

У США – День різдвяної листівки, День клоуна «Втомлений Віллі», День кондитерських виробів, День лами, у Перу – День Армії, в Таджикистані – День геологів, у Танзанії – День Незалежності, у Фінляндії, Швеції – День лютефіска, в Швеції – День імбирного печива.

Сьогодні іменини відзначають власники таких імен: Аліпій, Георгій, Афанасій, Інокентій, Федот, Стіліан, Юліан, а також Яків.

Православна церква 9 грудня вшановує пам’ять святого Георгія Переможця. У народі це світле свято назвали Юріїв день.

Народилися:

9 грудня народилися український письменник, церковний і громадський діяч Данило Туптало, французький хімік, який визначив склад природного газу, Клод Бертолле, американський кіноактор Керк Дуглас, український письменник, етнограф, мовознавець, перекладач Борис Грінченко, український літературознавець Микола Плевако, український громадський i культурний діяч, меценат, теоретик i практик сільського господарства Євген Чикаленко, український письменник і громадський діяч Михайло Глібовицький, український поет і перекладач Борис Тен, патріарх Київський і всієї України Володимир Ярема, американський актор, продюсер і режиссер Джон Малкович (знімався у фільмах «Ред», «Підміна», «Бути Джоном Малковичем», «Повітряна тюрма» та ін.), журналіст, багаторічний учасник інтелектуальних ігор, політичний консультант Анатолій Вассерман, композитор, народний артист України, автор багатьох широковідомих пісенних творів Остап Гавриш («На Україну повернусь!», «А липи цвітуть»), український дизайнер одягу Лілія Пустовіт, український футболіст Максим Коваль.

Події:

1884 – Левант Річардсон з Чикаго запатентував модель роликових ковзанів зі сталевими шарикопідшипниками в колесах.

1905 – у Франції прийнято закон про відокремлення церкви і держави.

1909 – створений футбольний клуб «Боруссія» (Дортмунд).

1917 – у Криму створений курултай, вищий орган кримських татар.

1918 – Директорія УНР ухвалила постанову про скасування законів гетьманського уряду в галузі робітничого законодавства й відновила закон про восьмигодинний робочий день.

1948 – Генеральна Асамблея ООН ухвалила Міжнародну конвенцію про запобігання злочину геноциду й покарання за нього.

1953 – американська компанія «Дженерал Електрик» оголосила про звільнення всіх комуністів.

1968 – у Сан-Франциско на професійній конференції Дуглас Карл Енгельбарт вперше публічно продемонстрував винайдені ним або в його лабораторії комп’ютерну мишу і гіпертекст.

1991 – Михайло Горбачов виступив проти створення СНД

1994 – у Північній Атлантиці біля Канади зазнало аварії і затонуло суховантажне судно Чорноморського пароплавства «Сальвадор Альєнде». Двоє членів екіпажу врятовані, 7 загинуло, 22 пропали безвісти.

1997 – зробили перший телефонний дзвінок у мережі мобільного зв’язку «Київстар»

2004 – набрали чинності ухвалені Верховною Радою України закони про зміни до Конституції та особливості проведення голосування 26 грудня на виборах президента України.

2007 – в Ялті відкрито пам’ятник Тарасові Шевченку.

2011 – заявила про закриття українська студія GSC Game World, яка розробила відомі ігри S.T.A.L.K.E.R. i Козаки. S.T.A.L.K.E.R. 2, проєкти компанії були заморожені.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Авторам Показати IP 9 Грудня 2021 00:06
Якого такого Георгія Церква вшановує 9 грудня? Ви хоч календар дивіться, коли щось таке пишете.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus