USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«А що робити, бути без роботи?»: репортаж із центру вакцинації у драмтеатрі в Луцьку

28 Жовтня 2021 16:18
Дев’яносто пунктів щеплень та дев’ять центрів масової вакцинації населення. Саме про стільки місць для вакцинації повідомляли у Волинській ОДА минулого тижня. Водночас наголошували, що область повністю забезпечена трьома вакцинами, але волиняни не поспішають щеплюватися.

Вже цього тижня у зв’язку з введеними 21 жовтня новими правилами міжобласних та міжнародних перевезень в умовах карантину людей у пунктах вакцинації значно побільшало.

Читати ще:«Пішов на...Ти не доктор»: на автостанції у Луцьку – протистояння між водіями і пасажирами без ковід-сертифікатів

Інформаційне агентство Волинські Новини завітало у вакцинальний пункт в обласному музичному драмтеатрі імені Тараса Шевченка, який розташований у самісінькому центрі Луцька на Театральному майдані, аби дізнатися, чи вистачає вакцини, якій волиняни надають перевагу та чи є черги.
Близько дванадцятої години біля службового входу у драмтеатр зустрічаємо чоловіка, який представився Олегом. Запитуємо, чи вже вакцинувався. Той розповідає нам, що щеплення не отримав, адже хоче вакцинуватися Pfizer, а вона у пункті вакцинації закінчилася. Тож сподівається, що отримає першу дозу вакцини, як тільки вона з’явиться.
«Безумовно, вакцинуватися потрібно, аби не створювати проблеми ні собі, ні оточенню», – переконаний Олег.
Заходимо всередину. У черзі за листом-згодою на вакцинацію – лише кілька жіночок, решта людей вже їх заповнюють. Людей попередньо опитують та беруть паспортні дані, а потім вони займають місце в черзі.
Уже в кабінеті вакцинації лікарі збирають мінімальний анамнез, запитують про самопочуття та супутні захворювання, а також визначають, чи не має людина протипоказань.
Лікар загальної практики сімейної медицини Анатолій Байда каже, що в драмтеатрі щеплюють усіх охочих вже близько тижня. Окрім того, лікарі працюють на пункті щеплення третьої поліклініки. Також бувають виїзди на підприємства, в школи, дитячі садки, коли керівники цих установ з нами домовляються, складаючи попередні списки.

«У пункті щеплення в драмтеатрі за день ми вакцинуємо близько 200 людей, сьогодні щеплення отримали вже близько 100. Такі черги – це для нас відпочинок, у поліклініці вони набагато більші.

Люди йдуть вакцинуватися через різні причини. Щеплюються і ті, хто не хворів, і ті, хто перехворів на коронавірус пів року тому. Наплив умовно-охочих вакцинуватися стався після введення обмежень. До цього на вакцинацію приходило значно менше людей», – каже лікар та додає, що в більшості випадків хочуть щеплюватися Pfizer, сьогодні ж в наявності є AstraZeneca та CoronaVac.
На запитання про те, коли в пункті вакцинації з’явиться найпопулярніша вакцина Pfizer, відповідає: «Обіцяють, що Pfizer буде завтра, а можливо, ще й сьогодні до вечора».
Проте є й такі люди, які отримують щеплення іншою вакциною. 72-річний Петро вдруге вакцинувався CoronaVac.

«Прийшов на щеплення, щоб не вмерти. Мені ще на роботі казали, що потрібно вакцинуватися. Спочатку я не хотів, а потім все ж вирішив отримати щеплення, оскільки багато людей хворіє та вмирає», – розповів чоловік та додав, що раніше на коронавірус не хворів.
Натомість Ольга, заповнюючи лист на згоду про вакцинацію, радиться зі знайомою, яку вакцину отримувати, та в підсумку обирає AstraZeneca. Вона вже перехворіла торік та має антитіла, однак мусить вакцинуватися, оскільки статус людей, які перехворіли, ніде не визначений, а вона є держслужбовцем.

«Вирішила вакцинуватися через те, що ввели обмеження. А що робити, бути без роботи? Я вже хворіла, в мене є антитіла, але мушу щеплюватися, бо ніде не визначено те, в яку категорію потрапляють люди, які перехворіли. Все зроблено так, що ти мусиш вакцинуватися. Опинимося всі в експерименті, так і бути», – не без гумору каже жінка.
Читати ще: Обов'язкова вакцинація не порушує права людини, – луцький юрист

Загалом у центрі вакцинації в драмтеатрі наголошують, що не відмовляють нікому, зокрема й тим людям, які не уклали декларації з сімейним лікарем.

«Якщо людина не має сімейного лікаря, ми не відмовляємо у вакцинації. Однак треба зареєструватися у сімейного лікаря, щоб отримати сертифікат про вакцинацію. Є так званий паспорт пацієнта, через нього ми також можемо підтягнути дані про щеплення, які з’являться в «Дії», – інформує лікар Анатолій Байда.
Насамкінець медик переконує, що у вакцинації немає нічого страшного, лікарі повністю контролюють цей процес. Тож закликає щеплюватися, адже вакциновані люди мають менше шансів захворіти, а навіть якщо це і станеться, то перебіг хвороби буде значно легший.
«Після отримання вакцини людина протягом тридцяти хвилин перебуває під наглядом у вестибюлі. Буває таке, що люди бояться ін’єкцій, у них трапляються панічні атаки, то ми відразу ж надаємо допомогу. А на випадок анафілаксії (серйозна алергічна реакція, – ВН) у нас є препарати, якими ми надамо відповідну медичну допомогу та навіть у найважчих випадках проведемо первинну реанімацію», – резюмує Анатолій Байда.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ, Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 28 Жовтня 2021 16:35
А тим не наряджають працівників театру? Вини то через службовий вхід ходять. Чи то повод їм першим вакцинуватися?
Люблю Показати IP 28 Жовтня 2021 17:06
Ось воно щастя!
Фіма до Люблю Показати IP 28 Жовтня 2021 17:24
Як кому....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus