USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Аби здолати борщівник в ОТГ на Волині, необхідно 400 тисяч

10 Березня 2019 20:07
На території Княгининівської сільської ради знезаразять понад 36 гектарів площі, ураженої небезпечною рослиною - борщівником Сосновського.

Про це йдеться у Програмі боротьби з борщівником Сосновського в Княгининівській сільській раді на 2018-2022 роки, метою якої є знищення вогнищ борщівника Сосновського, недопущення утворення дозрівання та висипання насіння, поліпшення фітосанітарного стану сільськогосподарських угідь на території ОТГ. Ініціатором та розробником програми є, власне, Княгининівська сільська рада.

Нагадаємо, зелена маса борщівника Сосновського містить фурокумарин, що спричиняє опіки, викликає дерматити, особливо при попаданні на місце опіку сонячних променів. Тому навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків. Через 1-2 дні пошкоджена поверхня тіла досягає кількох сантиметрів, важко гоїться, загострює появу шкірних захворювань.
Борщівник Сосновського – це багаторічна рослина, досягає висоти понад 3 метри, на одному місці може рости 7-8 років.
На підставі обстеження стану території сільської ради та розрахункового прогнозу потреби в коштах на проведення заходів із боротьби з борщівником Сосновського, в сільській раді підлягають знищенню 36,28 гектарів, з них 27,18 - комунальної власності, 7,00 - державної та 2,10 гектарів - приватної власності.

Варто зазначити, що, згідно із дослідженнями фахівців, таку площа, уражену борщівником, виявили за станом на 1 квітня 2017 року.

Згідно з програмою, для того, аби викоренити небезпечну рослину на території Княгининівської ОТГ, потрібно не мало й не багато – п’ять років. На виконання програми на 2018-2022 роки необхідно 400 тисяч гривень (щороку – по 80 тис.).

Варто зауважити, що на засмічених борщівником Сосновського ділянках навесні необхідно провести обприскування сумішшю гербіцидів: на основі солей гліфосату та на основі діючої речовини клопіраліду. Цей спосіб є дієвим, якщо обприскування зробити вчасно - після відростання «розетки» до 10 сантиметрів. Після того, як рослина знову частково відросте, потрібно повторно провести хімічну обробку.
Фінансувати заходи програми планують, виходячи з фактичного обстеження території, ураженої борщівником, та з проведення всіх розрахунків норм витрат хімічних речовин для боротьби з борщівником. Фінансування усіх заходів, спрямованих на боротьбу з небезпечним бур’яном, здійснюватимуть щорічно - при наявності фінансових ресурсів в сільському бюджеті.

Згідно із інформацією про земельні ділянки Княгинівської ОТГ, на територіях яких виявлено «вогнища» розростання борщівника, найбільші площі небезпечної рослини – у селищі Рокині (19 гектарів ураження земель комунальної власності, що включають в себе й прибережна смуга біля ставів). Ще 7 гектарів ураженої площі належить ДП ЕДГ «Еліта», що знаходиться і на території Рокинь і в Брищі. У селі Сирники борщівник уразив 7,58 гектарів землі. Ще 2,70 гектари припадають на землі бригади та очисні споруди села Княгининок.

Як повідомлялося, у серпні 2018 року від опіків борщівником постраждало двоє жителів Володимир-Волинського району. Волиняни наразилися на небезпеку, коли господарювали на біля власних обійстях. Постраждалих з опіками госпіталізували у лікарню.

Також у червні минулого року до редакції Інформаційного агентства Волинські Новини звернулася лучанка Інна, яка розповіла, що під час відпочинку з дитиною у парку 900-річчя Луцька попеклась борщівником.
А ось мешканця села Затурці Локачинського району після контакту з борщівником довелось оперувати.

Довідково:

Борщівни́к Сосно́вського (Heracleum sosnowskyi Manden.) — отруйна багаторічна рослина родини Окружкових (Apiaceae), в дикому вигляді поширена на Кавказі. Відноситься до інтродукованих в Україну, вважається карантинною рослиною, трапляється майже по всій території — на луках, по берегах річок, вздовж доріг, в лісосмугах. Борщівник Сосновського (H. sosnowskyi Manden.), нарівні з борщівником Мантегацці (H. mantegazzianum Manden.) та борщівником персидським (H. persicum Manden.) є активними інвазивними видами в Європі та Україні, проти яких розгорнута боротьба.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Підпільник Кіндрат Показати IP 10 Березня 2019 22:09
Не витрачайте даремно грошей. Поливайте, культивуйте, збирайте насіння і висівайте вздовж кордону з москалями. З пухирями на яйцях далеко не зайдуть. Дешевше буде, ніж стіну строїти. А мона і то і друге
Лев до Підпільник Кіндрат Показати IP 11 Березня 2019 10:31
Це найкраща із порад, які я чув протягом 5-ти останніх років))))))))))
Анонім Показати IP 11 Березня 2019 09:39
Прокатайтесь від Торчина до Веселого. Культура ще та!
kexfyrf Показати IP 11 Березня 2019 13:28
cело Брани Горохівського району - відразу біля переїзду , розсадник! Ніхто навіть і не бореться!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus