USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Альтернатива державній іпотеці: на Волині просять профінансувати програму «Власний дім»

13 Квітня 2021 13:44
Парламент та уряд депутати Волинської обласної ради проситимуть передбачити в держбюджеті кошти на регіональні програми індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім».

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин 13 квітня.

Ініціатором звернення став депутат облради від партії «ЗА Майбутнє» Ігор Лех. Він відзначив: «Власний дім» – фактично єдина програма, яка дає можливість громадянам, які живуть та працюють в сільській місцевості, отримати пільгові кредити на купівлю, будівництво, реконструкцію житла та його благоустрій. Тим паче, на вигідних умовах: під 3% річних, а багатодітним сім’ям безвідсотково.

З початку впровадження програми такими позиками у Волинській області скористалися 3 736 сімей. Лише у 2020 році з обласного та місцевих бюджетів області для надання пільгових довгострокових позик сільським забудовникам виділено 13,4 мільйона гривень.

А останніми роками кількість потенційних забудовників за цією програмою значно розширилася за рахунок учасників бойових дій та учасників антитерористичної операції, громадян, які переселилися з тимчасово окупованих територій, яким позики надаються першочергово.

Джерелами фінансування програми є кошти державного, обласного і місцевих бюджетів. Однак останні роки з державного бюджету ця програма не фінансувалася.

Якщо ж говорити про державну програму «Доступна іпотека 7%», впроваджену Кабміном у 2021 році, то вона розрахована лише на вузьке коло українців і практично не доступна мешканцям сіл та невеликих міст.

Крім того, зауважує депутат, механізм відшкодування відсоткових ставок банківським установам є не зовсім ефективним використанням бюджетних коштів, адже фінансовий ресурс з державного бюджету спрямовується безповоротно. В той час кредитування індивідуального житлового будівництва здійснюється на поворотній основі і кошти, отримані позичальниками в попередні роки, повертаються до бюджетів і спрямовуються на нове іпотечне кредитування.

У зверненні депутати Волинської обласної ради просять передбачити у наступні бюджетні періоди виділення регіональним фондам індивідуального житлового будівництва належного фінансового ресурсу із загального фонду держбюджету. На думку депутатів, на це потрібно передбачити не менше мільярда гривень для всіх регіонів. Проте, йдеться у зверненні, у зв’язку з децентралізаційними процесами варто розповсюдити дію програми «Власний дім» на міста з населенням до 300 тисяч жителів.

Члени комісії проєкт рішення підтримали і рекомендували ухвалити його на сесії.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus