USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Андріївську церкву можуть передати у користування Вселенському Патріархату

17 Жовтня 2018 09:35
Окрасу Києва Андріївську церкву можуть передати в підпорядкування Вселенському патріархату.

Таку пропозицію висловив президент України Петро Порошенко, йдеться в сюжеті ТСН.

Храм є пам'яткою архітектури, належить державі, а богослужіння в ньому тривалий час проводила Українська автокефальна православна церква. До 2000 року там був музей, а в 2015 році храм закрили на реставрацію. Священики служби не припинили - їх проводять просто на сходах храму за будь-якої погоди. Оглядовий майдачник навколо відкрили рік тому, а сам храм, імовірно, буде зачиненим щонайменше рік.

Петро Порошенко має намір зареєструвати у Верховній Раді законопроект, яким передати Андріївську церкву у постійне користування Вселенському Патріарху. Сам храм є пам'яткою архітектури, належить державі, а для богослужіння його орендує Українська автокефальна церква.

Андріївська церква належить заповіднику Софія Київська, УАПЦ її лише орендує. Плата при цьому нульова – лише комуналка. У разі зміни користувача власність усе одно залишиться державною. Президент України переконаний, що парламент підтримає його ініціативу. "Для того, щоб у Церкви-матері, у Вселенського патріарха був храм у Києві, де він зможе молитися, де будуть проходити служби Вселенського патріархату", - пояснив глава держави. Якщо все буде, як пропонує президент, саме в Андріївській церкві буде Константинопольська ставропігія в Україні, про відновлення якої оголосили минулого четверга в Стамбулі.

Директор заповідника Софія Київська Неля Куковальська каже, що вже тричі константинопольські екзархи ходили до Андріївської та й інших церков Києва, і з усього оглянутого їм уподобалася саме Андріївська. "Не знаю, може, мені здається, що це символ нашого міста Києва – Андрій Первозванний, може, буде ще якесь рішення. Їм доведеться миритися з реєстрацією. В будь-якому випадку я вас запевню – ми не залишимо Андріївську церкву без догляду, без опіки. Наші розмови з екзархами попередні були на ці теми, вони це розуміють", - пояснила вона.

Керівництво УАПЦ на диво легко погодилося віддати храм. "Я патріарха поминав як рядовий єпископ шість років, тепер із 2015 року собором ухвалили поминати його всесвятість – то треба і слухатися", - пояснив предстоятель церкви митрополит Макарій. На запитання про можливу компенсацію втрати кафедрального собору в Києві Адміністрацією президента глава УАПЦ дав зрозуміти, що такого рішення немає. "Будемо думати", - пообіцяв владика. Митрополит не відмовився б від церкви на Золотих воротах, Спаса на Берестові або й малої Софії.

А от після закінчення реставрації Андріївської церкви Неля Куковальська в храмі поміж богослужіннями хотіла б відновити концерти барокової музики. Вона сподівається, що їй вдасться про це домовитися із Вселенським патріархатом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анатоль_ Показати IP 17 Жовтня 2018 10:00
Не можна того робить
777 Показати IP 17 Жовтня 2018 10:39
Да кто он такой. Пусть домик свой передаст в пользование. Совсем уже башню снесло у гаранта.
Лучанин Показати IP 17 Жовтня 2018 11:02
"Керівництво УАПЦ на диво легко погодилося віддати храм". Є чудова казка, точної назви не пам"ятаю, але звучить приблизно як "Зароблені гроші". Суть в тому, що ті речі, до створення яких ти доклав мінімум зусиль, то їх і легко віддавати...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus