USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Без аукціонів і протестів: з 2010 по 2016 рік роздали 100 гектарів луцької землі

13 Березня 2018 10:04
Більше сотні гектарів міської комунальної землі було передано компаніям під будівництво багатоповерхівок та комерційні об’єкти в Луцьку з 2010 по 2016 роки. Причому за цю землю забудовники не лише не віддавали місту частину квартир, аби забезпечити житлом містян, які того потребували, а й їм часто-густо зменшували розмір пайової участі.

Схема була «законною» та працювала доти, поки землю виділяли потрібним людям. Та щойно змінилася команда, відведення землі під будівництво одномоментно стало «дерибаном», а ті, хто виділяє землю, стали «злодіями».

Подвійні стандарти від вчорашньої «влади»

28 лютого під час чергової сесії міської ради депутатам запропонували проголосувати за порядок денний, у якому одним з питань було відведення земельної ділянки в мікрорайоні вулиць Рівненська та Вороніхіна для будівництва багатоповерхівки на місці занедбаних теплиць. Але частина обранців громади заявила, що це – «дерибан» та «крадіжка». Коли більшість депутатів не підтримала пропозицію зняти питання з порядку денного, їхні колеги вдалися до блокування трибуни.

Згодом очільник фракції «Народний контроль» у міській раді Павло Данильчук спробував пронести колонку-гучномовець до президії, що спричинило бійку в залі між невідомими особами, депутатами та муніципалами, які намагались зупинити дебош.

Окремі депутати, незадоволені тим, що їх пропозиція про зняття питань з порядку денного не пройшла, кидалися пляшками, документами, нищили комунальне майно, лаялися, показували непристойні жести та шарпали один одного. Один із учасників цього фарсу Юрій Моклиця, колишній заступник міського голови (який фактично є помічником нардепа Ігоря Лапіна), пізніше заявив, що протест на сесії був їх «останній» аргумент, пише видання Район.Луцьк. Згодом в соцмережах учасники блокування роботи міськради зробили гучні заяви про те, що «лучани дозволили вкрасти у них 2 гектари комунальної землі», про те, що «всіх можна оцінювати за тим, де він був 28 лютого» і подібне.

Учасники протесту переконували: землю потрібно не передавати, а продати на аукціоні. Не зважали вони на законні аргументи, що ТОВ «ЖИТЛОВИЙ КВАРТАЛ», якому мали виділити землю, є власником об’єкту нерухомості на цій ділянці. Крім того, забудовник пообіцяв віддати на потреби міста частину квартир.

Зрештою, після виснажливого вечора, більшість депутатів таки проголосували за відведення земельної ділянки під будівництво багатоповерхівок.

Без гучномовців та блокувань: як попередня команда «дерибанила» луцьку землю

Але чи ж таки заради блага громади була спровокована ситуація, яка «прославила» деяких луцьких обранців на усю країну? Річ у тім, що ситуація із ТОВ «ЖИТЛОВИЙ КВАРТАЛ» аж ніяк не унікальна. І донедавна аналогічно землю під будівництво в оренду передавали навіть вільні ділянки, де немає приватної нерухомості.

У відповідь на запит Інформаційному агентству Волинські Новини в Луцькій міській раді повідомили, що в період з 2010 по 2016 рік міськрада передала в оренду або ж продала без аукціону 433 земельні ділянки комерційного призначення, загальною площею 112 га. І лише право власності або ж оренди 19 ділянок, площею 2,5 га, продали через аукціон.
Згідно з переліком діючих (станом на 01.03.2018) договорів оренди землі, укладених між Луцькою міською радою та фізичними особами, фізичними особами-підприємцями, юридичними особами, за період з 2012 по 2016 роки загальна площа земельних ділянок комерційного призначення, переданих в оренду, становить 104,6458 га. З них у 2016 році надали в оренду чверть усіх площ - 25,3898 га.
Нагадаємо, в цей час біля керма міста були ті ж самі особи, які нині, позбувшись крісел, звинувачують депутатів у «дерибані». Та на той момент жодних акцій протесту, попри наявні повноваження, вони не вчиняли. Це – колишні заступники міського голови Сергій Григоренко, Юрій Моклиця, Тарас Яковлев, колишній секретар міськради Юлія Вусенко.

Отож, попередня команда міської влади погодила без жодних заперечень передачу в оренду 104 га та викуп 8 га комунальної землі без аукціону. Всього - 433 ділянки. З аукціону, своєю чергою, продали право власності на 13 ділянок та право оренди на 6. Загальна площа землі, доля якої вирішувалася через аукціон з 2010 по 2016 рік, - 2,5 га.

Варто додати, колишній заступник міського голови Сергій Григоренко, який нині називає себе експертом ГО «Волинський Центр розвитку урядування», заявив, що місто втратило щонайменше мільйон доларів, коли передало землю на вулиці Рівненській ТОВ «ЖИТЛОВИЙ КВАРТАЛ», інформує Волинь24.

Однак, виходячи з цієї логіки, за попередні роки, місто втратило більше 100 мільйонів доларів. Та такі дії дерибаном сьогодні він не називає. Не називає він і себе крадієм, хоча свого часу Григоренко теж був депутатом міськради і голосував за виділення земельних ділянок комерційного призначення і аж ніяк не лобіював їх виділення через аукціон.

Зауважимо, що на землі, через яку в сесійній залі виник конфлікт, розташована нерухомість, придбана на аукціоні. Зі слів депутата Сергія Були, майно мали продати за 360 тисяч гривень одній із фірм, яка наближена до екс-заступника Луцького міського голови. Натомість з’явилася фірма, яка купила це майно за 2,6 мільйона. Це, припускає він, багатьом не сподобалося.

Крім того, ділянку не можна було продати з аукціону, оскільки там розміщені мережі та комунікації. Це суперечить чинному законодавству. Та все це не завадило колишній команді вчинити провокації під час сесійного засідання і згодом активно піарити себе як «спасителів міста» й протестувати проти надання ділянки забудовнику, який обіцяє безкоштовно виділити відсоток житлових площ для покращення житлових умов лучан.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Коля Показати IP 13 Березня 2018 11:25
А де тоді був крикун Данильчук і злодій Григоренко, який в тому числі був і секретарем міської ради? В долі?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus