USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Без Нацгвардії і Геращенка. Як Банкова ділить «аваківську спадщину» в МВС

4 Серпня 2021 23:05
Міністерство внутрішніх справ чекає кардинальна перебудова. З його підпорядкування виведуть Національну гвардію, прикордонну і міграційні служби. Перші кроки в цьому напрямку вже почалися.

У самому МВС вже почалися серйозні відставки – чистять кадри колишнього міністра Арсена Авакова.

Що чекає одне з ключових міністерств в Україні, розбиралася «Страна».

Монастирський не буде Аваковим

МВС завмерло в очікуванні серйозних перетворень, обіцяних владою. Після відставки попереднього глави міністерства Арсена Авакова глава президентської фракції «Слуги народу» (СН) Давид Арахамія заявив в ефірі телеканалу «Україна 24», що серед завдань, поставлених перед новим міністром Денисом Монастирським – виведення з підпорядкування його відомства низки важливих структур.

«У нас як у правлячої коаліції є план інституційний з приводу того, що такі великі міністерства треба розбивати на кілька інстанцій. Нацгвардія повинна бути роз’єднана з поліцією, і прикордонна служба також », – повідомив Арахамія, допустивши, що міністерство також можуть позбавити контролю над міграційною службою, хоча це питання "дискусійне".

Глава фракції СН сказав, що ідея поділу МВС обговорюється вже давно, однак проти був Аваков, з яким два роки Офіс президента (ОП) вів дискусію на цю тему. А з його відходом реформі – «зелене світло».

Причина, з якої від МВС потрібно «відокремити» зазначені структури – нібито труднощі в управлінні таким «монстроподібним міністерством».

Правда, дивно, що скаржиться на них Арахамія, який не працював на керівних постах в МВС, а не той же Аваков, який займав міністерську посаду майже сім з половиною років – довше за всіх своїх попередників. Від другого скарг на труднощі ніколи не було.

Джерела видання, близькі до Банкової, називають як основний мотив посилення керованості відділених структур з боку Офісу президента.

«Вони повинні бути замкнуті безпосередньо на Банкову. Прокладка у вигляді керівництва МВС для спілкування з ними не потрібна», – говорить джерело.

І найбільше в цьому плані команду Зеленського турбує Нацгвардія. Не дивно, що реорганізацію МВС почали саме з неї.

Президентська гвардія

Це буде не перша спроба перепідпорядкування Нацгвардії.

Наскільки цей момент важливий для ОП, можна судити з такого факту. У перший (!) день роботи парламенту дев’ятого скликання президентський Офіс вніс як невідкладний законопроект № 1007 про фактичну передачу силового відомства в руки президента.

Згідно із законом про Нацгвардію 2014 року, це військове формування з чисельністю не більше 60 тисяч осіб (але можна і більше в особливий період, до якого ми ще повернемося) з правоохоронними функціями, що входить в систему МВС. Основна її функція – придушення масових заворушень, і, більш того, вона координує діяльність в таких випадках всіх задіяних правоохоронних органів. Міністр внутрішніх справ здійснює «військове-політичне і адміністративне керівництво» Нацгвардією, при тому що формальний її начальник – командувач НГ, який призначається президентом за поданням голови МВС і главою держави ж знімається.

Законопроект Зеленського же переводив гвардію в підпорядкування президенту. У законі про НГ пропонувалося написати: «Діяльність Національної гвардії направляється президентом України через командувача Національної гвардії України, який здійснює безпосереднє керівництво ...» Призначати і звільняти його повинен сам глава держави.

Лобіював цю ідею тодішній глава ОП Андрій Богдан. Як він пізніше зізнавався, справа дійшла навіть до конфлікту з Аваковим. Проте, тоді міністру вдалося відстояти НГ в своїй структурі обіцянками лояльності. Але ідея переводу гвардії під керівництво президента не загубилася в кабінетах ОП.

На наступний день після відставки Авакова був зроблений перший крок у цьому напрямку. 16 липня Рада прийняла закон про основи національного опору. Перед другим читанням представник президента в Конституційному суді, народний депутат Федір Веніславський (СН) вніс примітну поправку щодо НГ.

Там було зазначено, що «з настанням особливого періоду Нацгвардія для виконання завдань з оборони країни приводиться в готовність до виконання завдань за призначенням (а це, як ми пам’ятаємо, перш за все, розгін масових заворушень – Ред .) І підпорядковується головнокомандувачу Збройних сил України, крім військових частин (підрозділів), які здійснюють конвоювання та охорону дипломатичних представництв».

Тобто НГ вже виводиться з-під управління міністра внутрішніх справ, правда, сам закон вступить в силу тільки з 1 січня.

Як неофіційно розповів виданню один із членів «правоохоронного» комітету Ради, через поправки Веніславського був «дикий скандал із взаємними прокльонами» в комітетському чаті.

«Справа в тому, що особливий період у нас діє з 17 березня 2014 року, коли був опублікований указ президента про часткову мобілізацію. Рішення про повернення до умов мирного часу не було. Виходить, руками Веніславського у МВС потайки забрали Національну гвардію. І, значить, з 1 січня головком Збройних сил повинен давати дозвіл на охорону Нацгвардією концерту Олі Полякової на столичному стадіоні «Олімпійський», – обурюється нардеп, який попросив про анонімність.

У свою чергу заступник голови комітету Григорій Мамка ( «Опозиційна платформа – За життя», ОПЗЖ) допускає, що під формулювання «особливий період» підпадає і карантин, який Кабінет Міністрів ввів з 12 березня 2020 року через епідемію коронавірусу COVID-19. Згідно з урядовим рішенням, адаптивний карантин діє до 31 серпня, проте може бути продовжений ще на якийсь термін і перейти в наступний рік, що означає: приховане перепідпорядкування НГ цілком ймовірно здійсниться.

Втім, не виключено, що ще до 1 січня через Раду спробують протягнути спеціальний закон, який виведе гвардію в підпорядкування президенту і без всякого «особливого періоду».

В опозиції до ідеї перепідпорядкування Нацгвардії президенту ставляться негативно.

«Нацгвардія на відміну від патрульної поліції, яка пересувається на автомобілях, ходить вулицями, охороняючи громадський порядок, проводячи профілактику правопорушень. Люди, бачать нацгвардійців на вулиці і розуміють, що до них можна звернутися в разі чого ... Якщо дроблення МВС відбудеться, Нацгвардія заживе своїм життям, ті ж прикордонники – своїм. А хто буде координувати їх дії? Міністру вони не підкоряються. Віце-прем’єра з правоохоронних органів немає. Мені здається, що влада не розуміє, що вона робить. А значить, правоохоронна система нормально працювати не буде», – вважає нардеп Григорій Мамка з ОПЗЖ.

Джерело в силових структурах пояснило, чому контроль над Нацгвардією важливий для президента.

«По-перше, Зеленський хоче безпосередньо керувати всіма збройними підрозділами в Україні. Нацгвардія – найбільше з таких після ВСУ. По-друге, в Нацвардіі є полк "Азов", на який як і раніше має дуже великий вплив Білецький. Саме завдяки контролю над "Азовом" Білецький та його "Нацкорпус" вирізняються з-поміж усіх інших націоналістичних організацій. Якщо він втратить контроль над "Азовом" або цей підрозділ взагалі розформують, то і вся сила пропаде», – говорить джерело.

Прикордонники і міграційники – на вихід

Набагато простіше буде з відділенням з МВС Державної міграційної служби (ДМС), діяльність якої регулюється положенням, затвердженим Кабінетом міністрів. Зараз в ньому йдеться про те, що діяльність ДМС спрямовується і координується Кабміном через міністра внутрішніх справ.

«У випадку міграційників досить буде (для перепідпорядкування – Ред .) постанови уряду, оскільки вона входить в число органів виконавчої влади. Роботу прикордонної служби регулює закон – по ідеї потрібно його переписувати», – вважає колишній заступник голови секретаріату президента, екснародний депутат Ігор Попов.

Прикордонники дійсно відносяться до системи МВС. Однак, згідно із законодавством, це відомство, також будучи органом виконавчої влади, управляється Кабміном через якогось міністра, якого чітко не вказано. Тобто по ідеї може перепідпорядкувати Державну прикордонну службу (ДПС) сам Кабмін. До речі, керівника ДПС призначає президент за поданням прем’єра, і він же знімає. Указом глави держави ж призначаються його заступники.

Проте, в тому самому інтерв’ю Арахамія говорив про новий закон про ДПС. Тобто, швидше за все, прикордонслужбу виділять в окрему структуру. А місце це за всіма корупційними поняттями дуже хлібне. З огляду на контроль за кордоном.

Держкомітет з надзвичайних ситуацій також, швидше за все, спробують вивести з МВС.

Політолог Вадим Карасьов передбачає, що в ОП вважають: після розведення силовиків по «своїх квартирах», збільшення їх числа, конкуренція між ними посилиться. «З ОП буде легше ними управляти. Тому я не виключаю, що МНС також виведуть з МВС. Адже це теж люди в погонах і досить впливове відомство», – коментує експерт.

Велика чистка від людей Авакова

Знакові зміни чекають саму Нацполіцію.

В поліцейській верхівці говорять про підготовку відставки глав обласних управлінь в Києві, Одеській та Харківській областях. Джерело в МВС каже, що керівника столичної поліції, заступника голови Нацполіції Андрія Крищенка хочуть звільнити «за надто тісні зв’язки з мером Віталієм Кличком». «Главу харківського обласного управління Андрія Рубеля – за зв’язок з Аваковим. По Одеській області (керівник поліції Олег Бех – Ред.) є питання професійного характеру», – стверджує співрозмовник.

У цьому можна побачити чистку важливих кадрів Авакова, таких собі «стовпів» вибудуваної ним системи.

До того ж на засіданні Кабміну 4 серпня зняли заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенко, близького до колишнього глави МВС.

Раніше ходили чутки, що Монастирський хотів залишити Геращенка своїм замом, але був проти президент, який сказав, що міністерство має бути очищене від людей Авакова (це до питання про те, що розлучилися ексміністр і президент все-таки не дуже тепло).

Правда, новим заступником стала Мері Акопян, яка при Авакову була керівником Департаменту міжнародного співробітництва та вважається кадром ексміністра. Втім, вона, швидше за все, займеться євроінтеграційним напрямом в роботі міністерства, який традиційно вважається периферійним.

І ще один новий заступник міністра – Богдан Драп'ятий, з 2019 року очолював секретаріат «правоохоронного» комітету Ради. Монастирський просто забрав до себе свою людину.

«Урізаючи функціональність, міністру дозволили завести декількох своїх людей. Чи рівноцінний цей обмін, нехай сам скаже», – коментує політолог Карасьов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 4 Серпня 2021 23:17
До чого ж вони готуються?
54321 Показати IP 4 Серпня 2021 23:18
Кого то слуги так бояться?
Народна прокуратура Показати IP 5 Серпня 2021 09:32
"Мы строили, строили и наконец построили!" Дурня якась! Те, у що вклали стільки матеріальних, людських та інтелектуальних ресурсів, налагодивши злагодженість дій і створивши для цього відповідну нормативну базу, тепер потрібно знести під корінь і героїчно починати знов долати труднощі. Якийсь безкінечний біг по колу
123 Показати IP 5 Серпня 2021 09:43
нічого нового. при кожному президенту постійно кошмарили МВС. Всі експерименти починали з МВС іі в усіх гріхах виинні були МВС. Там вже виробився психологічний імугітет від всяких дурощів президентів. Згадайте яркого луценка він чого вартував.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus