USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Більшість закладів готові до навчання: як луцькі школи облаштовують укриття. Фото

11 Серпня 2022 11:31
Школи та дитсадки Луцької громади готуються до початку нового навчального року в умовах воєнного стану. Найголовніша вимога до всіх закладів освіти – наявність належно облаштованої захисної споруди, де діти перебуватимуть у випадку оголошення повітряної тривоги.

Укриття на відповідність усім вимогам обстежують за участі спеціалістів управління ДСНС України у Волинській області та фахівців Луцької міської ради. Огляди усіх об’єктів мають завершити до кінця тижня. Остаточні рішення про надання закладам освіти дозволів на проведення навчання прийматиме відповідна комісія після 15 серпня.

Нагадаємо, повернення українських школярів до очного навчання залежатиме від ситуації з безпекою у країні. Водночас у Міністерстві освіти та науки обговорюють те, що за парти зможуть повернутися учні лише тих шкіл, які мають укриття або бомбосховища.

Читати ще: Екстернат, домашнє навчання, дистанційне, змішане. Що робити, якщо у школі очне навчання, а батьки – проти?

Головний фахівець сектору цивільного захисту населення Луцького районного управління Головного управління ДСНС України у Волинській області Роман Андрієвський розповів: працівники ДСНС здійснюють комісійні огляди підвальних приміщень закладів освіти, щоб визначити, чи можна їх використовувати як захисні споруди під час оголошення тривог.

«Захисна споруда має бути підготовлена до безперервного перебування людей протягом 48 годин. Мають бути мінімум два евакуаційні (аварійні) виходи, окреме приміщення для розміщення герметичної тари під нечистоти або кімната, обладнана туалетами й умивальниками. Захисна споруда має бути забезпечена всім необхідним: питна вода з розрахунком дві літри на людину, первинні засоби пожежогасіння, шанцевий інструмент (лопати, ломи тощо), резервні засоби живлення (свічки, ліхтарики, дизельні генератори), аптечки, місця для сидіння», – зазначив Роман Андрієвський.
Також працівники ДСНС перевіряють у навчальних закладах справність систем оповіщення про пожежу.
«Ми оглядаємо заклади освіти загалом у Луцькому районі. У переліку – понад 200 об’єктів. В Луцьку ситуація краща, у районі – трішки гірша. Серед основних зауважень – відсутність другого евакуаційного виходу, приміщення підтоплене або сире, відсутність окремого приміщення для встановлення, наприклад, біотуалетів», – інформував Роман Андрієвський.

90% ШКІЛ І ДИТСАДКІВ ЛУЦЬКОЇ ГРОМАДИ ГОТОВІ ДО НАВЧАННЯ

Ситуація з наявністю відповідно облаштованих захисних споруд у закладах освіти Луцької громади керована, прокоментував головний спеціаліст відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Луцької міської ради Ігор Васяк.

«Попередньо було обстежено всі приміщення. Керівникам навчальних закладів було вказано на недоліки, які потрібно було усунути. Нині ми перевіряємо заклади на рахунок усунення цих недоліків, готуємо акти обстежень. Рішення про надання дозволів на проведення навчання прийматимуть на комісії», – розказав він.
За його оцінкою, близько 90% шкіл і дитсадків Луцької громади провели відповідні роботи, які дозволяють дітям на випадок повітряної тривоги перебувати в безпеці в цих закладах.

«На жаль, не всі школи і дитсадки при будівництві були забезпечені укриттями, у деяких закладах не відповідає нормам висота до стелі. Однак майже в усіх закладах до приміщень, які можна використовувати як укриття, проведено світло, воду, облаштовано систему вентиляції», – зауважив Ігор Васяк.

УКРИТТЯ ЛІЦЕЮ № 2 РОЗРАХОВАНЕ НА БЛИЗЬКО 300 ЛЮДЕЙ

Як розповів директор Луцького ліцею № 2 Роман Поліщук, нині ніде не можна говорити про абсолютну безпеку, однак в укритті закладу освіти точно буде безпечніше, ніж у квартирі багатоповерхового будинку.

«Удома дитина може не реагувати на сирену й продовжувати гратися в телефоні чи за комп’ютером. Натомість у школі вчитель 100-відсотково при оголошенні повітряної тривоги проводжатиме дітей в укриття. За кожним класом буде закріплено місце. На директорах школи – величезна відповідальність: забезпечення води, санвузлів, місць для посадки дітей», – сказав він.
У ліцеї № 2 підготовлено кілька приміщень під укриття. Загалом тут зможуть перебувати близько 300 дітей. Сховок забезпечено проточною водою, питною водою в достатній кількості, стаціонарним туалетом і кількома біотуалетами. Сюди проведено сучасну вентиляцію, потужністю 620 метрів кубічних на годину. В укритті додатково облаштовано чотири евакуаційні виходи.
Оскільки в школі є можливість забезпечити укриттям лише чверть учнів, частина школярів вчитиметься в різні зміни, а частина – дистанційно.

Аби діти не нудьгували під час перебування в укритті, там планують встановити телевізор, щоб транслювати школярам мультфільми, адже проводити уроки в підвальних приміщення не буде змоги.

Роман Поліщук наголосив: перевага ліцею в тому, що в укриття можна спуститися безпосередньо з приміщення навчального закладу – попередньо не потрібно виходити на вулицю, як в окремих школах.

Також під час повітряної тривоги в укритті, крім учнів, вчителів і технічного персоналу школи, перебуватимуть сім чергових працівників підрозділу ДСНС, розташованого поруч. Рятувальники приходимуть зі своїм інвентарем.
Директор ліцею № 2 акцентував: ніхто не заважатиме батькам приходити в укриття і забирати дітей. Тоді відповідальність за дитину нестимуть саме батьки.

«До мене батьки щодо відновлення очного навчання зверталися неодноразово, починаючи з травня. Багатьом немає на кого залишити дитину, – зауважив Роман Поліщук. – Наприклад, у мене із 108 заяв від батьків, діти яких підуть у перший клас, 15 батьків сказали: якщо буде очне навчання, ми віддаємо дитину, а якщо дистанційне, то залишаємо вдома й віддаємо через рік».

До слова, близько 146 учнів школи нині перебувають за кордоном.

ЯК ВИГЛЯДАЄ УКРИТТЯ ШКОЛИ № 25, ЩО ВМІЩАЄ 650 ОСІБ

Після 24 лютого укриттям школи № 25 активно послуговувалися мешканці мікрорайону, саме вони принесли сюди ковдри та подушки. Однак у разі відновлення очного навчання вони не зможуть послуговуватися цим сховком, розказала заступниця директора з навчально-виховної роботи, виконувачка обов’язків директора на час його відпустки Ольга Семенюк.
Укриття школи має два основні виходи та додаткові аварійні. У приміщенні є три туалети. Також тут планують облаштувати ще кілька біотуалетів.
«Наша школа одна з найбільших у Луцьку. На початку минулого навчального року в нас нараховувалося 1588 учнів. Укриття розраховане на 650 людей. Ми проводили навчальну евакуацію. Діти через різні входи-виходи евакуйовуються впродовж п’яти-семи хвилин. У нас є загальний план евакуації: з яких частин приміщення в якому напрямку відбувається рух. Ми всі спокійно виходимо.

У нас двозмінне навчання, є ще підзміна. Тепер на педагогічній раді будемо вирішувати питання так, аби одночасно у школі перебувало менше дітей, щоб усі могли поміститися в укритті. Відомо, що багато шкіл чергуватимуть очне та дистанційне навчання», – сказала Ольга Семенюк.
Під час тривоги у захисній споруді школи № 25 не буде змоги організовувати навчальний процес, адже приміщення не розділене на окремі кімнати. Можливо, дітям показуватимуть фільми.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 11 Серпня 2022 16:28
коли дегенерати керують, то завжди погано закінчується
Анонім Показати IP 11 Серпня 2022 16:37
Чому ніхто не запитує батьків? говорять про якісь опитування, але ні мені, ні моїм знайомим ніхто не телефонував ні зі школи, ні з інших структур. Схоже,що запихують у школи добровільно-примусово, як при совку: партія сказала і всі відповіли 'так'.
Лучанка до Анонім Показати IP 11 Серпня 2022 19:24
Погоджуюсь з Вами, враження, що самі проголосували і вирішили. Я не голосувала. І не планую у воєнний час водити дитину в школу. Головне тепер батькам на зборах у школі озвучити свою позицію, бо вже сьогодні спілкувалась з двома мамами,то кажуть'' ну як всі будуть ходити,то і ми будемо, хоч я дуже боюсь''. Як стадо,чесне слово. Мені здоров'я та психіка дитини важливіше за червоний диплом. Тим більше є з ким залишити її вдома.
Де логіка? Показати IP 11 Серпня 2022 20:10
Давайте ще координати закладів одразу викладемо у відкритий доступ, щоб ворог міг не просто обрати школу з найбільшою кількістю дітей, а навіть не заморочувався з пошуком координат цих закладів на картах. Про яку безпеку йдеться з такими детальними описами?
Лучанка до Де логіка? Показати IP 12 Серпня 2022 15:41
12 серпня вже треба визначитись по кожній школі. Університетам сказали почати з 15 серпня із за опалювального сезону ,але ніяких оголошень. В політесі завжди холодно,з вулиці утеплили адміністрацію, а студенти на парах одягнуті всі роки...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus