USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Екстернат, домашнє навчання, дистанційне, змішане. Що робити, якщо у школі очне навчання, а батьки – проти?

10 Серпня 2022 15:15
На Волині школи готуються до нового навчального року в умовах війни. В частині закладів області діти точно вчитимуться дистанційно, а в частині буде організовано очне навчання. Проте не всі батьки готові відпускати дітей в заклади освіти у цей час.

Держава хоче повернути своїх громадян додому

Про те, як буде організовано навчальний процес у нинішніх умовах, обговорили учасники наради, що відбулася у Волинській ОДА. На ній був присутній держсекретар Міністерства освіти і науки Сергій Захарін. Він повідомив: позиція МОН полягає в тому, що освітній процес має початися в очному режимі там, де дозволяє безпекова ситуація і є належні безпекові умови.

Читати ще: У чверті волинських шкіл може розпочатися очне навчання

«Ми маємо зробити все можливе, щоб повернути якомога більше громадян України з-за кордону, маємо показати, що держава працює, що на них чекають. Друга причина: в кожного свій фронт, і люди мають працювати, мати змогу працювати, поки діти перебувають в закладах освіти. І, по третє, це підтримка належної якості освіти. Діти мають соціалізуватися, виховуватися в колективі», – зазначив він.

Але, наголосив Захарін, офлайн-навчання буде лише там, де це дозволяє безпекова ситуація і є облаштовані укриття. З його слів, в Україні до очного навчання готові приблизно 25% закладів освіти. На 1 вересня планують, що таких закладів буде 40%, адже щотижня 3-5% готових до офлайн-навчання додається. Щоправда, все дуже індивідуально: деякі області мають кордон з росією, деякі – з білоруссю. Запорізька область, яка на 90% окупована, повністю буде навчатися дистанційно.

Він зауважив: у МОН розуміють, що в кожному класі будуть батьки, які висловлюватимуться за очне навчання і проти нього. На його думку, батькам варто пояснювати: у школі, де організовано проводитимуть евакуацію в укриття, безпечніше, аніж на 9 поверсі багатоповерхівки.

Читати ще: Менш як половина волинських шкіл мають найпростіші укриття

«Діти мають право на здобуття освіти в альтернативній формі. Але я хотів би, щоб принаймні 1 вересня батьки привели їх до школи на урок безпеки, де учням пояснять, що треба робити у випадку повітряної тривоги, що робити, якщо виявили підозрілі предмети, як проводити евакуацію, як діяти в нестандартних ситуаціях. А батьки зможуть побачити, як працює заклад освіти, педагоги, як організовано навчальний процес. А на 9 поверсі дитина буде в більшій безпеці? Якщо батьки на роботі, то яка гарантія, що дитина самотужки вимкне газ, світло, замкне квартиру, спуститься у сховище? А в школі створено максимально можливі умови для надання безпеки, є нагляд досвідчених фахівців. У школі безпечніше, ніж в багатоповерхівках, адже у закладах освіти є сховища, куди ходять мешканці з найближчих будинків. Людям треба роз’яснити, що держава робить усе можливе для забезпечення безпеки», – переконує він.

Позмінне, змішане навчання й очна форма для початкової ланки

Очільниця обласного управління освіти Людмила Плахотна, своєю чергою, додала: рішення про те, як має працювати заклад освіти, залежить від результатів обстежень укриттів, від органів місцевого самоврядування, які ці укриття готують, від батьків, які мають висловити свою думку. А остаточне рішення має ухвалити військова адміністрація.

Читати ще: Як у луцьких школах дітей евакуюватимуть в укриття

Відомо, що 25% закладів області, які розташовані в 50-кілометровій зоні від білоруського кордону, очно навчатися не будуть. В очному форматі там, де це можливо, будуть навчатися учні початкових класів, адже для них надзвичайно складно організувати дистанційні уроки. Навчання також буде у кілька змін, адже укриття в школах, де кілька тисяч дітей, можуть вмістити на порядок менше осіб. Також, з її слів, половина батьків підтримує очний формат навчання.

«На Волині статистика настроїв батьків наступна: 28% не підтримують очне навчання, а 59% підтримують тільки офлайн-формат, ще є частина, які не визначилися. У різних районах різна готовність. Найбільше – у Володимирському районі, в Луцькому районі 77 закладів готові до очного навчання і 31 до змішаного. Найменш готові у Ковельському та Камінь-Каширському районах. Як вчитимуться діти, залежить від результатів перевірок укриттів. Може бути офлайн-навчання чи змішана форма. Можуть переформатувати класи, коли на паралелі один клас, наприклад, навчається офлайн, а інші – дистанційно. Буде позмінне навчання, бо укриття не можуть вмістити всіх дітей. Офлайн має навчатися початкова ланка, бо їм найважче організувати онлайн-навчання», – пояснює вона.

До слова, цей навчальний рік триватиме з 1 вересня 2022 року до 30 червня 2023 року.

Читати ще: Онлайн чи офлайн? Як навчатимуться луцькі школярі цього року

Якщо батьки проти – які є варіанти?

Однак в МОН не виключають, що таки частина батьків будуть категорично проти того, аби діти йшли до школи, каже Сергій Захарін.

«Якщо школа пропонує навчання офлайн, то педагогічні колективи, класні керівники мають донести максимум інформації про вжиті заходи, наскільки освітнє середовище безпечне. Батькам мають показати укриття, шляхи евакуації, розповісти, що буде на годині безпеки. Але вони мають право обрати зручну форму навчання. У нас Закон про освіту передбачає очну, заочну (дистанційну), сімейну освіту, педагогічний патронаж, екстернат.

Якщо хтось боїться відправляти дитину до школи, вважає, що там небезпечніше, ніж у житловому будинку, ми маємо надати дитині можливість здобуття освіти за будь-якої доступною формою. Хай вона хоча б в перші дні походить до школи, подивиться, що таке школа, колектив, освітнє середовище. У нас є студенти в закладах вищої освіти, які не були три роки в університеті, і вони виходять на випускний рік. Кого ми отримаємо на виході? Треба такі рішення ухвалювати на основі власного досвіду, а не чуток, щоб батьки змогли обрати найбільш оптимальний для їхньої дитини варіант», – пояснює держсекретар МОН.

З його слів, якщо школа має належне укриття, вона може запропонувати навчання в режимі офлайн і онлайн. Разом з тим, дитина може бути тимчасово приєднана до будь-якої іншої школи, якщо батьків не влаштовує режим навчання.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Мама Показати IP 10 Серпня 2022 15:44
Журналісти як завжли переплутали. 59 % за онлайн навчання згідно опитування
Мама Показати IP 10 Серпня 2022 15:47
Журналісти як завжли переплутали. 59 % за онлайн навчання згідно опитування . Журналісти, ви розберіться що таке офлайн. А що таке онлайн.
Всім Показати IP 10 Серпня 2022 16:20
Ніхто батькам нічого не зобов’язаний доносити!
Ірина до Всім Показати IP 10 Серпня 2022 17:43
Збивайся вже з радянського союзу. Держава для людей, а не навпаки.
11 Показати IP 10 Серпня 2022 17:32
Просто багато дітей з батьками перебуває за кордоном, і не поспішають повертатись, бо мають там грошову допомогу, їм там краще, ніж тут. І тому звичайно, вони за онлайн. Хоча будуть розповідати про небезпеку.
Ірина до 11 Показати IP 10 Серпня 2022 17:56
І це заставить їх повернутися? Мілко мислиш. Я, наприклад, думаю лише про безпеку своїх дітей. Впевнена, що в будинку краще зможу забезпечити безпеку для них, ніж якесь чудо вирішить, що в тому підвалі, де безпеки 0, уже можна тримати дітей. Як мінімум на великому концерті я бачила, що таке паніка і велике скупчення людей в закритому приміщенні. Хто гарантує, що в паніці дітей, яким 6,7,8 років не затопчуть. Я вже не кажу про вибухи. Якщо в когось є лишні діти,то в мене немає.
Наталія до 11 Показати IP 11 Серпня 2022 10:58
Ви, розумник чи розумниця,можете своє чадо хоч прямо під білоруський чи російський кордон підвезти,щоб скоріше.Жаба давить що хтось за кордоном,де,до речі,вже виплат немає?Я і мої діти в Україні і я дбаю про безпеку,тому так -вони не підуть до школи
Анонім Показати IP 10 Серпня 2022 18:07
де будуть вчитися діти і внуки цих чинуш? Це сховище в школах до одного місця, якщо буде влучання ракетою. Значна меншість живе на дев'ятому поверсі. В моєму будинку підвал більш надійний ніж шкільний. Не завжди спрацьовує оповіщення про повітряну тривогу перед влучанням ракет, деколи вже після. Після звіту Amnesty International школи в Україні тепер є 'законною' ціллю рашистів, оскільки за їх версією там може перебувати військовий штаб, зброя. Оббрехати звичайний житловий будинок набагато важче. Цим чинушам потрібно показати,що держава функціонує, заради цього вони відправляють не своїх, а наших дітей на очне навчання.Коли розказували про коронавірус, то не було такої необхідності щось доводити, тому діти сиділи по хатах. Ми й так бачимо, що у нас є держава, а якщо хтось хоче сильно виділитись в області державоствердження, то може шурувати на фронт і на полі бою показувати свій ентузіазм. Що буде, якщо ракета вручить в якусь школу? сотні мертвих дітей. Хто буде відповідати,хто постане перед судом, ось цього чинушу і його подібних посадять пожиттєво, чи просто пониють про співчуття і все? Після цього примусового заганяння дітей до школи,всю відповідальність владі звалити лише на пуйла не вдасться. Ризикувати життям своєї дитини я не буду, якщо вчителі зі школи, де вчиться моя дочка, не будуть проводити дистанціні уроки,доведеться їхати за кордон, хоча до цього часу ми були у Луцьку.
Александр - 1 Показати IP 10 Серпня 2022 19:07
Если родители не захотят вести детей в школу - никто их не заставит. У нас двое- 1 и 5.. Мы с женой против. В школе бомбоубежища нет.( Нет даже большого подвала). Водить в драмтеатр как предлагают? Мы в этом "цирке" участвовать не будем. К школе все готово - рюкзаки, канцелярия и т.д.. Посмотрим как оно будет..
Анонім до Александр - 1 Показати IP 10 Серпня 2022 23:28
Ніхто не заставить, то ясно,але,якщо вчителі зі школи не будуть давати дистанційних уроків,а лише що-небудь по телевізору для галочки, то постане вибір або вести дитину в школу,або їхати за кордон.
22 Показати IP 11 Серпня 2022 08:24
А як студентам? Чого у них немає вибору і вони мусять йти на очне під час війни???
1+1 Показати IP 11 Серпня 2022 10:53
А 23 не могли попередити
В шоці Показати IP 12 Серпня 2022 09:33
Стаття взагалі ні про що. Чувак просто налив купу води і розмазав по тарілці. Жодної конкретики, жодного дієвого механізму співпраці школи і батьків. Яким чином буде організовано онлайн навчання? Як організувати вчителів і відповідно оплату праці? Ціле літо було, а вони тупо пішли у відпустки і проснулись лише зараз!
Анонім до В шоці Показати IP 12 Серпня 2022 13:01
вони ще не проснулись, вчителі взагалі ще не знають, як воно буде, влада тупо вирішила показати, що держава працює . Та хай показують, але не підставляючи наших дітей. Вони сподіваються, що в останній момент нагрузять у школах батьків і справді стадний інстинкт, всі як стадо баранів поведуть своїх дітей до школи, не дивлячись на високу ймовірність ракетного обстрілу чи терористичну загрозу. Думають,що війна все спише, будь-який їх промах.ну-ну

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus