USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Бродячих собак Луцька стерилізуватимуть австрійці?

15 Березня 2012 15:30
Мешканці міста не перестають нарікати на збільшення кількості бродячих собак. Щоденно в групу оперативного реагування міськради надходить по декілька скарг на небезпечні зграї псів, які лякають і дітей, і дорослих.

У Луцьку створений притулок для собак, який підтримує міська влада і активісти товариства захисту тварин, однак видимих результатів лучани не бачать.

У місті - понад 3500 безпритульних собак

«Страшенно дратують бродячі пси, особливо коли йдеш із дитиною. Я вважаю, що собак на вулиці любить той, хто не має дітей. Цієї зими, в морози, пси ходили голодні й агресивні, просто кидалися на людей. На мене в центрі міста напало дві собаки, від яких я ледве відбилась. А коли б ішла маленька дитина?», — бідкається лучанка, мама п’ятирічної дівчинки Наталія.

Жінка зауважує, що у районі, де вона мешкає, собаки постійно бігають зграями. Їх дуже боїться її донька. Каже, що страшно стає лише від самої кількості тварин, а надто, коли вони ще й гавкати починають.

«Проблема бродячих тварин на сьогодні - надзвичайно актуальна. Наразі їх у місті - понад три із половиною тисяч, і це – лише собак. Їх же усіх у притулку не помістиш. Такого собачого шабашу, який є сьогодні у місті, вже давно не бачив», — зазначив директор департаменту ЖКГ Луцької міської ради Іван Кубіцький.

За його словами, щорічно 700-800 лучан потерпають від укусів собак. Натомість, голова Волинського товариства захисту тварин Дана Новарчук переконує: якщо порівнювати з минулими роками, нині пси менше кусають городян. Мовляв, так само менше й нарікань від лучан, які надходять у групу оперативного реагування міської ради.

Своєю чергою, Кубіцький відзначив, що в країнах Євросоюзу жодної бродячої собаки на вулиці не побачиш. А все тому, що влада свого часу таки дозволила усипляти тварин.

«Питання потрібно вирішувати на державному рівні, прийнявши відповідні закони, які б дозволили проведення евтаназії», — резонував директор департаменту ЖКГ.

Практична ситуція у місті

Нагадаємо, уже кілька років тварин категорично заборонено відстрілювати, зокрема, закон не дозволяє їх усипляти.

У Луцьку діє затверджена навесні 2011-го програма «Охорона тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин на 2011-2016 роки». За словами Дани Новарчук, програма зорієнтована на стерилізацію бродячих собак. Таким чином із червня 2011 року вже простерилізовано 700 тварин.

«Один раз у тиждень разом із працівниками «Луцькспецкомунтрансу» ми виїжджаємо відловлювати собак у тих районах, на які скаржаться в оперативну службу реагування. Інколи хтось із товариства виїжджає на таксі, аби відловити пса, який створює комусь небезпеку. Тварин спершу доставляємо у притулок і стерилізуємо. Згодом більшість із них повертаємо туди, звідки забрали. Звісно, якщо тварина не дуже агресивна й нема особливих заперечень від мешканців навколишніх будинків», - розповіла Новарчук.

Надто агресивних псів і тих, яких лучани не бажають бачити у своїх дворах, лишають мешкати в притулку.
Натомість Кубіцький зауважив: «Те, що ми собаку відловимо, стерилізуємо та відпустимо, проблеми не вирішить. Стерилізація не забирає у тварини зубів, не робить її менш агресивною».

Однак, у товаристві захисту тварин переконують, якщо забрати пса в притулок чи просто вбити, на його місце у дворі згодом прийде новий чотирилапий, а то й ціла зграя.

«Якщо собак забрати з вулиці, то на їх місце згодом прийдуть нові. Краще, хай у дворі лишиться дві-три стерилізовані собаки: вони не пустять на цю територію інших і не розмножаться», — розповіла голова товаритва.

Новарчук також розповіла, що Луцьк, імовірно, братиме участь у європейській програмі «Чотири лапи», яка передбачає стерилізацію тварин. Якщо усе складеться, то уже в травні до міста приїде команда австрійців. Вони протягом місяця безкоштовно стерилізуватимуть і вакцинуватимуть бродячих псів — щодня по 25-30 особин.

Притулок для тварин волає: «SOS»

У червні 2011 року на околиці Луцька створили притулок для бездомних собак, що фактично є відділом міського зоопарку. Сюди чотирилапих бродяг звозять для стерилізації, а деяких лишають й на постійне проживання.

Зараз у притулку мешкає 330 собак. Щодня з’являється більше 20 нових утриманців. Так, за дев’ять місяців кількість мешканців зросла на 300 особин.

Як розповіла завідувачка притулку Галина Негода, спочатку тут було лише 20 вольєрів. Нині ж обладнали приміщення з опаленням для зимівлі, є ветеринарна кімната, де стерилізують, лікують і утримують хворих псів, у одному з ангарів функціонує кухня, є місце й для дорослих собак. Кілька десятків чотирилапих мають власні буди. У притулку майструють літні вольєри для щенят.

«У нас у штаті працює семеро людей. Я — завідуюча господарством, ветеринарний лікар, два годівники тварин, три нічних сторожі. Утім, як такого чіткого розподілу обов’язків нема, роботи тут завжди вистачає. Тож усі готуємо для собачок, чистимо вольєри, наводимо лад на території.

Не вистачає лише коштів. На 2012 рік із міської казни на притулок виділили 250 тисяч гривень. Із них 135 тисяч — це зарплатний фонд, ще близько 25 тисяч піде на оплату комунальних послуг, а на харчування, лікування, розбудову лишається приблизно 80 тисяч.
Це дуже мала сума. Не знаю, що б їли тварини, якби не збори коштів у зоомагазинах і ветклініках та допомога постійних спонсорів. Хтось помагає гривнею, є місцевий підприємець, який забезпечує м’ясними продуктами. Двоє добродіїв допомагають у заготівлі сіна, постачають дрова та брикети, фактично за свої кошти обладнали зимові вольєри для щенят» — висловилася Галина Негода.

Завідувачка називає притулок «собачим раєм». Попри це, тут ще багато невирішених справ. Далеко не усім жителям вистачає вольєрів, необхідна нова огорожа, бо старий паркан у кількох місцях має дірки, та й забезпечити таку братію їжею справа не з легких: удень собаки з’їдають 160 літрів каші та 120 літрів бульйону.

«Наш притулок кричить «SOS», ми потребуємо допомоги від небайдужих лучан. Раді будемо грошовій допомозі, кільком кілограмам каші, різним мисочкам та іншим речам, таким необхідним для догляду за тваринами. Щиро подякуємо, якщо хтось зголоситься стати нашим волонтером, — поділилась Галина.

Також вона закликає лучан активніше брати собі на утримання собак, адже їх тут віддають безкоштовно: кілька гривень можуть лишити тільки ті, хто забажає.
Так, за 2011 рік у добрі руки віддали 1758 собак.



Чому безпритульних собак все більше?

Захисниця тварин Дана Новарчук розповідає, що частина тварин стають безпритульними через те, що їх викидають на вулицю люди. Власники собак не поспішають їх стерилізувати, а згодом непотрібне потомство поповнює ряди бродяг.

Вона зауважує: часто кусають людей саме домашні собаки. А це свідчить про те, що їх господарі не дотримуються правил утримання тварин.

Іван Кубіцький зазначає, що Правила утримання тварин у Луцьку розроблені департаментом ЖКГ і затверджені на сесії міськради. Перш за все, згідно з ними, кожного песика потрібно зареєструвати у ветеринарній службі. Далі до дрібниць прописано і про утримання чотирилапих, і про їх вигул. Контроль за виконанням цих правил покладений на працівників органів МВС і муніципальну дружину.

«Я взагалі проти того, аби собак тримали в багатоквартирних будинках, бо господарі вигулюють їх просто у дворах, а наслідки життєдіяльності псів не прибирають. А там же потім бавляться маленькі діти», - висловилась лучанка Наталя.

«Чотириногих просто викидають у двір погуляти. Вони - без намордників, за ними ніхто не слідкує. На таке повинні реагувати дільничні інспектори та притягувати до відповідальності власників. Адже це порушення громадського порядку, що передбачає штраф — як мінімум 75 гривень», — зазначив Кубіцький.

Щоправда, правоохоронці, вочевидь, не особливо контролюють дотримання лучанами цих правил. Дана Новарчук же зауважує, що правила потрібно зробити жорсткішими, особливо ту частину, яка стосується реєстрації тварин, і попрацювати над тим, аби порушники правил відповідали за це.

Ольга УРИНА, Відомості.ua
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Кім Показати IP 15 Березня 2012 17:12
Я в шоці 250 тис. грн. на притулок, 135 тис. зарплатний фонд. 1607 грн. у місяць зарплата працівника (якщо у всіх однакова) непогано влаштувались. Витрачати такі гроші на собак, в той час коли в місті багато безпритульних дітей, це просто жах. Чому активісти не позабирають бродячих псів собі додому? Напевно не такі вже вони і послідовні у своїх переконаннях. У всьому світі такі організації існують за рахунок пожервань, а у нас з міського бюджету тащать бабло ще й кажуть, що мало. Скоро в місті потрібно буде створювати "Товариство захисту прав людей від собак", або ні, ще краще, "Товариство захисту прав людей, від активістів Товариства захусту прав тварин".
лучанин Показати IP 15 Березня 2012 21:40
на мило!!! це гуманно. тому що від них страждають і вмирають реальні люди, а ці гуманісти це просто псевдо добродії , які не розуміють зла. На воротах в німацькій лагер було написано "Благими намерениями вымощена дорога в ад ". Неможливо в країні злидарів застосовувати гуманні засади. Бо це вже рівень єпідемії, я особисто постраждав від цих собак. При першій же можливості буду вбивати, бо якби це булаб моя дитина то думаю постраждавби і грін піс і притулок. Бездомна собака гірше дикого вовка по одній єдиній причині вона не боїться ЛЮДИНУ. вихід один мило!!!
Кінолог Показати IP 15 Березня 2012 22:01
Уява малює австріяку в шоломі часів першої світової, який бігає по Луцьку з ножем і відтинає злапаним цуцикам фаберже
Негоді та Романюку Показати IP 16 Березня 2012 07:38
Шановна! В дворі баготоповерхівки Дубнівська -Київський майдан (ТЦ Волиньтабак) "прогулюють" кілька полішуків-"інтелигентів" власних собачок, а лайно за ними не прибирають. На дитячому майданчику - куча на кучі лайна, пройти не можливо. Крім цього, якась дрянь випускає о 5 годині шавку в двір і воно лає без перестанку з півгодини, гасаючи по площадці.Спати не можливо. Шановний пане Романюк! Наведіть порядок або ми самі "приспимо" собачок, яких вигулюють на прибудинковій території баготоповерхівки Дубнівська-Київський майдан.
olesya Показати IP 16 Березня 2012 11:43
чого всі до тих тварин діло маєте??? вони що винні, що в нас така держава??? в інших країнах зовсім не так.. і вбивати їх теж не вихід
olesya Показати IP 16 Березня 2012 11:45
і взагалі вони хоч щось роблять..
chapa Показати IP 16 Березня 2012 12:38
Давайте їх завеземо у прикордонний ліс, аби собачки мігрували в Європу. І їм там буде ситніше, і нашим людям спокійніше.
olesya Показати IP 16 Березня 2012 17:52
та що ви всі вчепились до тих собак. винні самі люди, були б люди в нас кращі - то і проблеми такої не було би.. а так як ви всі говорите - найлегший спосіб умертвити тварин, та в принципі, кому я це говорю
лучанин Показати IP 17 Березня 2012 10:14
olesyа менi Вас вiдверто шкода , тому що Ви не вмiэте любити людей а в той же час пишите що любите тварин. цитую"кому я це говорю "якщо суспiльство не може утримувати собак i це призводить до людських жертв, то ви бiльше зло "захисники " нiж тi люди якi розумiють всю складнicть ситуацii i пропонуть вирiзати цю ракову пухлину. Не дай Бог щоб ви вiдули на собi атаку свори псiв пiд час гонки за сукою, якщо будь лише уколи вам ще повезе. а сидi а займатися бла-бла не вiдчувши цього на собi це не складно. НА МИЛО!!!! :((((
Irina Показати IP 19 Березня 2012 13:05
Шановні лучанин та olesya! Теперішній рівень країни очевидний. Тим не менше проблема великої кількості собак існує. І замість того, щоб сперечатися хто в цьому винен, краще знайти рішення. Європейські країни вирішили цю проблему шляхом стерилізації. Думаю, усі погодяться, що це найбільш оптимальний вихід з даної ситуації. Якби кожен другий житель Луцька пожертував кілька гривень, а ветеринари погодилися робити стерилізацію безпритульним безкоштовно або зі знижкою, за хорошої організації дана проблема вирішилася б за 3-4роки.
Vigilante до Irina Показати IP 19 Березня 2012 15:03
Європейські країни і США взагалі то після стерилізації на випускають собак назад на вулиці, як це пропонується робити у нас Даною і Ко під виглядом "європейського досвіду". Там діє така система: після відлову бродячу собаку переміщують у притулок на певний час. Якщо за цей час для неї знаходять нового господаря, то її стерилізують і віддають йому, якщо бажаючих взяти тварину немає - евтаназія. І це правильно. Який смисл відпускати собаку назад на вулицю? Стерилізовані собаки не кусаються?
Irina до Vigilante Показати IP 19 Березня 2012 19:12
Після стерилізації собака стає менш активною, а відповідно й менш агресивною. Окрім того, основна причина утворення собачих зграй - це течка у сучки. Звідси й агресивність.
ПРО Показати IP 19 Березня 2012 17:13
Якщо так піде далі, то люди будуть організовуватись і самі труїти чи вбивати тих собак. Собаки не винні... А покусані діти в чому винні?
Irina до ПРО Показати IP 19 Березня 2012 19:42
Такі дії ні до чого хорошого не призведуть. "Собаки не винні... А покусані діти в чому винні?" Винні їхні батьки, які по-перше не доглянули їх, по-друге, не навчили правильно поводитися з тваринами, а по-третє, і це найголовніше, не вирішили дану проблему гуманним способом.
Ольга. Показати IP 27 Травня 2012 08:55
Я за усипляння котів і собак, це загроза для наших діток.
МАМА Показати IP 18 Січня 2013 11:50
Усипити бездомних собак і котів це і є реальний вихід

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus