USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Бункери «Азовсталі» зможуть витримати пряме влучання ядерної бомби, – гендиректор заводу

3 Травня 2022 23:22
Керівництво заводу «Азовсталь» у Маріуполі повідомило, що п'ять бомбосховищ на території підприємства здатні витримати пряме влучання ядерного боєзаряду.

Про це заявив генеральний директор «Азовсталі» Енвер Цкітішвілі, передає УНІАН.

Він зазначив, що керівництво почало задумуватися про бомбосховища ще в 2014 році, коли Маріуполь потрапив під обстріл важкої артилерії.

«Ми почали відновлювати бомбосховища, які залишилися з часів Радянського Союзу. І звернули увагу, що їх було 36 штук, одночасно в них могли перебувати 12 006 осіб», – розповів він, додавши, що на заводі працювало 10 847 осіб.

«Зрозуміли, що ми можемо з міста покликати людей, які прийдуть і будуть рятуватися», – розповів Цкітішвілі.

«Ми відкрили архіви, побачили, що на комбінаті було п’ять дуже потужних бомбосховищ, які витримували, згідно з нормами радянського законодавства, потрапляння одного прямого ядерного удару. Вони могли витримати і врятувати людей», – розповів він.

Гендиректор додав, що мінімальна товщина між поверхнею землі і стелею підземних тунелів становить 8 м. Але за його словами, це комунікаційні тунелі, які є переходами між різними бункерами, а самі бомбосховища – ще глибше.

Цкітішвілі сказав, що співробітники заводу напередодні вторгнення росії в Україну створили дуже великі запаси питної води і продовольства в бункерах, що дозволяє тривале проживання в них. Він переконаний, що це допомогло захисникам Маріуполя і цивільним вистояти під прямими бомбардуваннями російських окупантів.

Крім того, він сказав, що наразі в підземних бомбосховищах заводу перебувають близько 300 цивільних осіб, серед них 30-40 – діти. Крім того, багато людей мають важкі поранення і їм потрібна кваліфікована медична допомога.

Цкітішвілі розповів, що фсб рф намагалася допитувати співробітників меткомбінату, яких силоміць депортували на територію, підконтрольну росіянам. Російські окупанти хотіли дізнатися у працівників заводу, де проходять комунікації бункерів і як влаштовані входи й виходи в бомбосховища. Однак, за словами Цкітішвілі, співробітники вдавали, що мали посади на таких щаблях, які не передбачали наявність пропуску на режимні об'єкти.

Нагадаємо, 1 травня почалася евакуація цивільного населення, яке перебувало в укритті підприємства «Азовсталь» у Маріуполі. 2 травня з «Азовсталі» вдалося вивезти понад 100 мирних жителів. Сьогодні окупанти знову почали штурм, у результаті обстрілів загинули дві жінки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus