USD 39.90 40.20
  • USD 39.90 40.20
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

Через блокаду «Ягодина» держбюджет не отримав близько 1,2 млрд гривень

5 Грудня 2023 20:50
Через блокаду «Ягодина» державний бюджет України несе мільярдні збитки.

Волинська митниця підбила підсумки виконання бюджетних завдань у листопаді 2023 року, інформують у пресслужбі митниці.

Наприкінці жовтня аналітики з митних платежів прогнозували на Волині зібрати у державну казну понад 3,2 млрд гривень. Їхні розрахунки базувалися на високій інтенсивності імпортно-експортних операцій, які перед Новим роком проводять акредитовані підприємства, а ще – на потужностях найбільшого на українсько-польському кордоні вантажного переходу «Ягодин».

Читати ще: Польща заявила, що вимагатиме скасувати «транспортний безвіз» для України

Однак через блокування шляхів до Дорогуська, яке окремі польські перевізники розпочали 6 листопада 2023 року, із зони діяльності Волинської митниці було перераховано до держбюджету всього лиш 2 млрд грн. Порівняно із жовтнем обсяги оподаткованого імпорту за вагою та вартістю по митниці загалом зменшилися на 32-37 відсотків. Пряма листопадова втрата через примусову зупинку товаропотоку становить орієнтовно 1,2 млрд гривень.

Як зауважують, ця сума враховує тільки волинські упущені можливості з оподаткування. Найкоротшим до Європи шляхом через «Ягодин», як відомо, користувалися усі суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності, незалежно від митниці їхньої акредитації.

Читати ще: Страйк поляків на кордоні: у Раді назвали колосальні втрати бюджету

«Втрати від цього безглуздого місячного «стояння» матимуть мультиплікаційний та довгостроковий ефект, тож висловлюємо свої співчуття підприємствам та перевізникам по обидва боки кордону. А ще – очікуємо на усунення штучних бар’єрів у міжнародній торгівлі якомога скоріше.

На фото: так нині виглядає найбільша на західному кордоні зона митного контролю МП «Ягодин», – йдеться у повідомленні.

Як повідомили напередодні у ДПСУ, на кордоні з Польщею почали пропускати одну з категорій вантажівок.

Читати ще: Водії не повернуться до Різдва? Які наслідки має блокада польсько-українського кордону

Наприкінці жовтня польські перевізники оголосили, що з початку листопада і до кінця року планують заблокувати пункти пропуску на кордоні з Україною. Рух транспорту заблокований у напрямку найбільших пунктів пропуску «Ягодин–Дорогуськ», «Краківець–Корчова» та «Рава-Руська–Хребене» із 6 листопада. Заблоковано й пункт пропуску «Медика–Шегині».

Також було анонсовано, що польські перевізники погодили продовження протесту до лютого наступного року. Також не виключають повної блокади кордону навіть на пропуск гуманітарної допомоги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus