USD 39.70 39.98
  • USD 39.70 39.98
  • EUR 39.75 39.97
  • PLN 9.80 9.90

Водії не повернуться до Різдва? Які наслідки має блокада польсько-українського кордону

5 Грудня 2023 11:27
Місяць триває блокада українсько-польського кордону. Страйк поляків паралізував рух тисяч фур буквально з усім: їжею, ліками, пальним і матеріалами, без яких неможлива робота багатьох підприємств. Через простої вантажівок збитки українських компаній сягають мільйонів.

Окрім того, імпортні продукти не потрапляють на полиці українських супермаркетів, а вивіз зерна стає просто неможливим. У розпачі – перевізники, які через бунт поляків не заробляють, а лише працюють на штрафи, і водії, які живуть у машинах, ідеться в сюжеті 12 каналу.

Перевізниця Софія Момонт каже, що блокування українсько-польського кордону має жахливі наслідки не лише для бізнесу і водіїв. Невдовзі їх відчує кожен українець.

Читати ще: У Мінагрополітики розповіли, які продукти подорожчають в Україні через блокаду польського кордону

«Не приїхало дуже багато імпорту в Україну. Зокрема, це паливо. І нас чекають спорожнілі полиці в магазинах», – говорить вона.

Ще в листопаді її фури повезли в Німеччину та Бельгію тонни українського льону.

«Те, що раніше приїздило до замовника від наших експортерів за два тижні, ми везли понад місяць. І від початку страйків у листопаді ще досі далеко не все приїхало», – говорить Софія Момонт.

Як наслідок – штрафи за невиконання контрактів, за зміну експортних маршрутів, додаткові витрати за простої, тисячі водіїв живуть у машинах, ще тисячі лишилися без роботи.

«Один з моїх автомобілів досі не може пройти пункт пропуску в Ягодині, тому що поляки затримують проходження кордону, яке займає кілька годин, уже другу добу. Мої машини, найімовірніше, не повернуться додому до Різдва у зв’язку з ускладненнями в інших країнах, як-от Словаччина, Угорщина, Румунія», – говорить Софія Момонт.

Вантажівки, які розвантажилися в Німеччині та Бельгії, мали повертатися в Україну через Словаччину, але проїхати там зараз зась: кордон з Україною заблокований, тому доводиться їхати в Угорщину, а звідти – на Румунію.

«Угорщина переповнена, машини зі Словаччини через Угорщину зараз скеровують у Румунію. В Румунії є пост «Дякове» з української сторони, і з нього теж уже машини просять їхати далі по Румунії, тому що він не витримує навантаження», – каже Софія Момонт.

Читати ще: Заблоковані на кордоні з Польщею українські водії пригрозили голодуванням. Доповнено

Нелегка доля випала водіям, які застрягли з польської сторони. Коли закінчується паливо, протриматися стає нереально складно.

Далекобійник Віталій простояв у черзі на кордоні 20 днів. Цей простій обійшовся йому в чималу суму: щодня мусив дозаправляти авто й купувати щось поїсти. Лише на харчі пішло близько семи тисяч.

«Там дуже складно, повірте. Ось сьогодні було 11° морозу, вчора – 13° морозу. У багатьох відмовляють автономки – внутрішні обігрівачі. Я на чергу витратив понад 180 літрів солярки. Це теж грошей коштує», – розповідає він.

Через блокаду кордону чимало перевізників змушені відмовлятися від замовлень, бо працювати у збиток ніхто не хоче. Тож водії, які мали б їздити в рейси, змушені сидіти без роботи, тобто й без грошей.

Кожна окрема ситуація складається в загальну цифру, яку підсумувала державна влада. За попередніми підрахунками, через блокування кордону економіка України вже зазнала збитків у понад 400 мільйонів євро.
Читати ще: Словацькі перевізники заблокували рух вантажівок через «Вишнє-Нємецке». У ДПСУ кажуть, що проблеми почнуться за кілька днів

Як інформує ТРК «Аверс», 4 грудня на Волині відбулася акція з закликом деблокувати українсько-польський кордон. Перед пунктом пропуску «Ягодин–Дорогуськ» перевізники провели одноденну мирну акцію протесту. Головна мета – закликати польських перевізників деблокувати кордон і підтримати водіїв, які в довжелезних чергах чекають в’їзду в Україну.

Станом на ранок 4 грудня близько 2500 вантажівок стояли в Польщі, очікуючи на перетин кордону.

Голова регіональної ради Асоціації міжнародних перевізників України Віктор Козак говорить, що акція носила мирний характер. Роботу пункту пропуску учасники не блокували.

«Це була мирна акція проти протесту польських перевізників і на підтримку українських перевізників. Участь брали міжнародні перевізники з Волинської області», – каже Віктор Козак.

Він відзначає, що нині є певні рухи щодо деблокування кордону. У п’ятницю, 1 грудня, відбулися перемовини. Зустрілися заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач і заступник міністра інфраструктури Польщі Рафал Вебер. Один із результатів зустрічі – це відкриття пункту пропуску «Угринів–Долгобичув», що на Львівщині. Через цей пункт пропуску з України до Польщі почали пропускати порожні великовагові транспортні засоби. Ще одна домовленість – створення окремої електронної черги для порожніх вантажівок, які покидають Україну.

«Окрема електронна черга на Ягодині та Краківці для порожніх автомобілів – це умова поляків. Вони їдуть до нас завантажені й повертаються порожні. Одна з умов буде виконана, але не так, як вони хотіли. Вони хотіли, щоб тільки для їхніх автомобілів, але ми не хочемо так, не можна, бо це дискримінація. Ми хочемо, щоб це було для всіх порожніх автомобілів. У Брюсселі відбувається комісія по транспорту. Вона розглядає питання блокування кордону, причини і наслідки, шляхи вирішення. Там є присутня українська сторона, присутні всі представник Євросоюзу на рівні міністрів і, звісно, присутні міністри від країн протестувальників. Надіємося на позитивне вирішення цього питання», – розповідає Віктор Козак.

Нагадаємо, черга на українсько-польському кордоні утворилася через страйк польських перевізників. Останні почали блокувати кордон ще 6 листопада. Одна з основних вимог протестувальників – повернення системи дозволів на в’їзд до ЄС для українських водіїв, яка була скасована після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
Як ми писали, нещодавно було анонсовано, що польські перевізники погодили продовження протесту до лютого наступного року. Також не виключають повної блокади кордону навіть на пропуск гуманітарної допомоги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ліна Показати IP 5 Грудня 2023 14:04
А так хотіли мати свій бізнес!!! Це не так просто....
232 Показати IP 5 Грудня 2023 17:51
Може почнете шанувати працю водіїв...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus