USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Через брак коштів: волинські медколеджі можуть об’єднати

14 Січня 2021 14:54
Було майже три тисячі, а стало менше півтора: кількість студентів у медичних навчальних закладах Волині за останні роки скоротилась удвічі. Поменшало студентів саме на платній формі навчання. Відтак виникла і нестача фінансування.

У стінах Волинської обласної ради днями шукали способів залагодження проблеми, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

На теренах Волинської області функціонує три навчальні заклади, де студенти можуть здобути середню медичну освіту. Йдеться про Ківерцівський та Ковельський медичні коледжі, а також Волинський медичний інститут, що розташований у Луцьку. Загалом на утримання трьох цих закладів із обласної казни виділяється майже 55 мільйонів гривень на рік.

Зі слів в. о. ректора Волинського медичного інституту Тетяни Пастрик, у 2021 році медзаклад потребує з обласного бюджету понад 20 млн грн. Ківерцівський та Ковельський коледжі також мають багатомільйонні потреби.
І хоч ці заклади й фінансують за рахунок Волинської обласної ради, проте їм цих коштів вистачає хіба на найбільш нагальні потреби, тобто оплату комунальних послуг й заробітну плату. Тому без фінансування часто лишаються інші потреби – покращення матеріально-технічної бази, капітальні чи навіть косметичні ремонти.

Тим часом капітального ремонту потребує кожен із цих закладів. Отож, під час бюджетних слухань у стінах Волинської обласної ради намагалися знайти шляхи залагодження цих питань, проаналізувавши усю ситуацію загалом. Й з огляду на те, що облрада не виконала бюджет 2020 року, ситуація у 2021-му не покращиться.

До слова, віднині такі заклади не повинні цілком фінансуватися із того чи того бюджету, а повинні самі заробляти кошти. Зокрема, за рахунок платної форми навчання чи додаткових курсів.

«Ми намагаємося розвиватись. Ми відкрили такий центр платних послуг – курси косметології і масажу, що також нам дає можливість мати свої кошти. І так ми зробили деякі косметичні ремонти», – зауважує Тетяна Пастрик.

Проблема з фінансуванням освітніх закладів існує й через те, що поменшало студентів. Ще кілька років тому кожна із цих установ навчала до тисячі студентів, однак наразі ситуація значно погіршилася.

У Волинському медичному інституті освіту нині здобуває 600 студентів, а у Ківерцівському та Ковельському медколеджах – трохи більше 700 учнів. На думку очільників закладів, такі зміни зумовлені тим, що все менше учнів мають змогу навчатися на платній формі навчання.

Тому з метою заощадження коштів під час слухань запропонували альтернативний варіант. Йдеться про об’єднання усіх трьох медичних закладів в один потужний інститут.

«У мене пропозиція: я думаю, що нам, враховуючи можливості обласного бюджету, потрібно рухатись до того, щоб створити потужний медичний центр середньої ланки на базі цих наших трьох коледжів», – наголосив радник голови Волинської обласної ради Михайло Імберовський.

До слова, при Волинській обласній раді планують створити спеціальну комісію, яка опікуватиметься цим питанням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
дідо Показати IP 14 Січня 2021 15:18
Професія медсестри непопулярна, за 4 тисячі ніхто не хоче працювати.
К. лучанин до дідо Показати IP 14 Січня 2021 17:53
Скілько той порошенко буде красти ? Га ?
Десь так ! Показати IP 14 Січня 2021 16:42
Проблема комплексна і вимагає вирішення на державному рівні. А виривати з конткесту тільки забезпечення фінануванням - по меншій мірі непрофесійний і недержавницький підхід. Сам факт небажання іти на контракту форму навчання свідчить, шо престижніть професії зведено до нуля. А навчати на державній формі і готувати кадри для Польщі - то взагалі економічна диверсія проти своє ж країни. Вимагати гроші можна, але якщо цьому передує аналітика і галузева Програма. Просто, аби лиш працювати на самозбереження, не реагуючи на виклики часу - то на таке жодна здравомисляча людина в уряді не піде .
Лучанка Показати IP 14 Січня 2021 17:31
Як жаль,хабарники не зможуть брати.Буде брати один вуз,а не три.
Юстас Показати IP 14 Січня 2021 20:38
Це прблема не тільки обласної ради, але й районних рад і територіальних громад в особі відповідних місцевих рад, у комунальній власності яких є заклади охорони здоров'я: фельдшерські пункти і ФАПи, сільські амбулаторії (АЗПСМ) і лікарні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus