USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Укріплення гривні – штучне і тимчасове: чому долар подешевшав і які будуть наслідки

19 Жовтня 2019 07:00
Стрімке зміцнення гривні годі було спрогнозувати. Проте це явище – штучне, і тягне за собою невідворотні наслідки у вигляді економічних втрат.

Фінансовий аналітик Влад Пономар констатує, що з початку року гривня зміцнилася відносно долара більше за всі інші валюти світу – на 9%.

Існує кілька способів зміцнювати курс. Найперший – збільшувати пропозицію валюти за рахунок зростання експорту і зниження імпорту, розвивати економіку, залучати іноземні інвестиції.

Але є і «сірий» шлях: можна збільшувати валютну пропозицію за рахунок спалювання резервів (як це було до 2013 року) або зміцнювати курс в борг (а не за рахунок зростання економіки), що відбувається зараз. Тобто нинішнє зміцнення гривні носить штучний характер, а об’єктивних економічних передумов для цього немає.

До такого різкого зміцнення курсу привела покупка іноземцями облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) України. Для покупки облігацій нерезиденти повинні валюту продати, що і призводить до її надмірної пропозиції на міжбанку.

Україна в січні-вересні залучила 194,8 млрд грн (на 320,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року), $3,8 млрд і €189 млн за рахунок розміщення ОВДП. Це 300 млрд грн при плані (зафіксованому в законі «Про держбюджет») у 202 млрд грн. Тобто план з внутрішніх запозичень, тільки за дев’ять місяців цього року вже перевиконано на 50%. Таким чином було порушено закон «Про бюджет», адже перевищено запозичення на внутрішньому ринку.

Це головна причина, чому таке зміцнення гривні було годі передбачити. Прогнозувати, що уряд божевільними темпами буде нарощувати борги під неадекватно високі відсотки було нереально.

Дохідність цінних паперів в гривні – 17,6% річних, в доларах – 6,2% річних. Облігації треба обслуговувати (простіше кажучи – платити відсотки). Якщо взяти «довгі» ОВДП, то через шість років з відсотками ми повинні повернути вже в два рази більшу суму. А в бюджеті під ці цілі таких коштів не закладено.

Нерезиденти так активно і масово скуповують українські ОВДП, бо такий рівень прибутковості не отримаєш ніде в світі. Вони отримують дохід не тільки від фантастичної прибутковості ОВДП, але й на хорошій позитивній різниці курсу.

У 2019 у нас пікові виплати за старими боргами. Не заважаючи на це, ми продовжуємо нарощувати їх і будувати піраміду, яка впаде, коли спекулянти-нерезиденти втратять інтерес до наших ОВДП і вирішать зафіксувати прибуток і вивести валюту з України.

А такі передумови вже є. Сьогодні дуже багато факторів вказує на те, що світова криза почалася. Нова глава МВФ минулого тижня заявила про великі проблеми, про рекордне уповільнення зростання світової економіки за останні десять років, про зупинку зростання світової торгівлі, торгівельні війни.

«Беремо в борг. Надуваємо бульбашку. А нерезиденти, отримуючи свої надприбутки, в наш бюджет нічого не платять – для них встановлено нульову ставку податку на прибуток.

Обсяг депозитів в банках різко зменшується. І це також поганий знак для гривні. Найбільше коштів йде з «Приватбанку». Тільки за липень та серпень з банків пішло 2,9 млрд грн депозитів. Левова частка цих коштів пішла з «Привату», – стверджує фінансовий аналітик.

Згідно з очікуваннями уряду, у 2020 році дефіцит торгового балансу складе $13,78 млрд, а у 2022-му – $16,11 млрд. Зараз у нас дефіцит бюджету, тому що багато зборів до бюджету залежать від курсу, зміцнюємо курс – дефіцит зростає, через продаж ОВДП беремо в борг, щоб фінансувати цей же дефіцит бюджету, продаємо ОВДП – зміцнюємо курс, дефіцит зростає. І це замкнуте коло.

Також зростає сума обслуговування державного боргу. З початку року він виріс на $3,6 млрд. У бюджет за січень-серпень надійшли доходи на 30,8 млрд грн менше, ніж заплановано. Також не виконано план надходжень по більшості основних бюджетоутворюючих платежів, перш за все ПДВ з ввезених на територію України товарів (-26,2 млрд грн). Промислове виробництво падає третій місяць поспіль, різко впали зарплати, а зростання реальних доходів істотно сповільнилося.

«Спостерігаємо і робимо висновки», – підсумував експерт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Сергій Показати IP 19 Жовтня 2019 08:07
Чим дешевша гривня тим більше надходжень до бюджету. Все просто
Отож до Сергій Показати IP 19 Жовтня 2019 12:03
От саме такі "спеціалісти" з дипломами недержавного зразка зараз всім і керують. Все ж просто!
123 до Отож Показати IP 20 Жовтня 2019 12:42
Ви щось проти Трускавецьких дипломів маєте ?
User до Сергій Показати IP 21 Жовтня 2019 00:31
Так само Юля влітку 2008 року казала. Газ теж дешево буде купувати.
Земля Показати IP 19 Жовтня 2019 08:36
Тільки не продавайте!
123 Показати IP 19 Жовтня 2019 09:49
А я всім казав, що долар штучно опущений а не гривня зміцніла, ніхто не вірив.... зеленський, зеленський казали мені ахахах
Сусід до 123 Показати IP 19 Жовтня 2019 14:04
Де Вам вдалося знайти людей які вірили у зміцнення гривні ??? З ким не обговорював цю тему всі були впевнені що це явище тимчасове. Людей більше цікавили його причини та коли це закінчиться і долар знову стрімко піде вверх.
Pattern до Сусід Показати IP 19 Жовтня 2019 19:15
Мені здається, все ж, кількість людей, які були раді бачити долар по 24, набагато більша, ніж тих, хто розумів до чого призводить таке зростання гривні. Те, що це явище тимчасове було зрозуміло, тільки не зрозуміло на який період це затянеться. Навіть за найоптимістичнішими прогнозами гривня повинна була б вже втрачати у своїй вартості, а вона до сих пір на рівні 24,73 у нацбанку. Тривожать наслідки такого, якшо нічого не зміниться протягом мінімального періоду, то потрібно готуватись до кризи і долару по 35. )
Сусід до Pattern Показати IP 19 Жовтня 2019 21:50
Як на мене ця стаття показує що в Україні нічого не змінилося. Міняються лише президенти. Приходить нове прізвище, позичає кучу грошей, проїдає, а коли закінчується президентський термін - йде геть. Судячи з усього - Зеленський буде ще одним таким президентом. Різниці з Порошенком я поки що не бачу.
Pattern до Сусід Показати IP 19 Жовтня 2019 23:47
Я доволі аполітичний і далекий від усього, що повязано з політикою, проте я не розумію чому звинувачують Зе. Не говорю, що він чудовий і найкращий, але і не розумію, що від нього вимагають. Таке відчуття, що люди думають, що прийде новий президент і все різко зміниться. Цей процес довготривалий. Україна, на жаль, у патовому становищі. Зе робить все, що від нього залежить, ну або просто робить вигляд. Те, що зараз така ситуація з гривнею - не вина президента чи його команди. Винен стан нашої економіки.
Сусід до Pattern Показати IP 20 Жовтня 2019 01:32
Люди хочуть що б хтось нарешті вирішив їх проблеми. Вони втомилися жити у бідності і хочуть хоч якогось порятунку. Звідси і віра в "доброго царя". От прийде Зеленський (чи Іванов, чи Петров чи ще хтось) і вирішить усі їх проблеми ... Особисто я ні в чому не виню Зеленського. Просто спостерігаю. Але час іде, скоро буде рік його президенства і відчутних змін я не бачу. Хоча сподіваюсь, що вони все ж таки будуть ...
Йо до Сусід Показати IP 20 Жовтня 2019 12:44
Ви просто невдячна людина! Вам зарплату в 4000 долларів, комуналку в два раза меншу, а ви змін не бачите... просто невдячна людина.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus