USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чому в Луцьку користувачі послуги «Муніципальна няня» не отримали всіх виплат за 2020 рік

23 Червня 2021 22:43
Мешканці Луцької територіальної громади поскаржилися до міськради на те, що не всі користувачі соціальної програми «Муніципальна няня» отримали компенсацію за послуги по догляду за дитиною віком до 3-х років за жовтень 2020 року.

Про це стало відомо під час пленарного засідання 13-ї чергової сесії Луцької міської ради 23 червня.

Депутатка Ірина Колковська зазначила, що до неї, як до голови депутатської групи з гендерних питань «Рівні можливості», надійшло звернення від мешканок Луцької міської територіальної громади про невиплату допомоги у межах програми «Муніципальна няня» за жовтень 2020 року.

Зі слів обраниці громади, відповідно до пункту 2 постанови Кабміну, протягом одного місяця з дня набрання чинності постанови (дата публікації – 2 жовтня 2020 року) батьки, які отримують відшкодування вартості послуги по догляду за дитиною, можуть підтвердити своє право отримання відповідної допомоги шляхом подання документів.

У разі неподання документів або ж не підтвердження права на отримання грошової компенсації цієї послуги, її виплата припиняється з місяця, що настає за місяцем виникнення обставин, які послужили причиною втрати права на ці компенсації.

«Тобто, якщо постанова набрала чинності в жовтні, то виплати припиняють у листопаді. А за жовтень мають бути перераховані всім батькам, які подали документи, що підтверджують витрати на оплату послуги «Муніципальна няня». Проте за жовтень 2020 року виплати не проведені всім батькам, які брали участь у програмі на той період. Коли спілкувалася з жінками, то вони кажуть, що розмовляли з такими ж користувачками послуги «Муніципальна няня» у Рівному і Вараші, то у цих містах все сплатили. Не виплатили компенсації лише у низці міст у Волинській області», - зазначила депутатка.

Натомість, директорка департаменту соцполітики Луцької міської ради Вікторія Майборода пояснила, що така ситуація не лише по Луцьку, а й по України в цілому.

«Річ у тім, що програмний продукт не адаптований до нових норм виплат і наші неодноразові звернення, і, крім того, звернення аудиторської служби до Мінсоцполітики не дають можливості нам без зміни в програмному продукті нараховувати нові суми виплат. Ми лише вносимо інформацію по одержувачах допомог, а виплати йдуть через Міністерство», - зазначила посадовиця.

Луцькі обранці громади депутатський запит підтримали.

Нагадаємо, на початку 2019 року уряд ухвалив постанову про муніципальних нянь. Сім’я могла отримати компенсацію від держави розміром 1779 грн у місяць на оплату послуги няні для дитини до трьох років. Утім, у вересні 2020 року в законопроект внесли суттєві зміни.

«У рамках цього пілотного проєкту відбулось зловживання, які ми побачили. Зловживання були такі, що батьки дійсно отримували допомогу від держави, але няня була тільки за документами», – розповів заступник міністра соціальної політики Борис Лебедцов.

Так, після внесених змін отримати компенсацію можна за умови, якщо двоє батьків офіційно працюють, а мама вийшла на роботу до закінчення терміну декретної відпустки.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Мама Показати IP 24 Червня 2021 00:27
А ще департамент соцполітики це жахливий сервіс. Мало того що постійно хамлять так ще й 1 спеціаліст вимагає довідку тоді як інший каже її непотрібно. Фінал був коли під час розмови по телефону попросили заяву підтвердження про незміну місця роботи отримати онлайн...спеціаліст відповів: "так ми можем надати онлайн, але з вами нічого не станеться якщо ви прийдете на аолі в приймальню і візьмете власноруч. Ось які спеціалісти, ось який сервіс.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus