USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Чому волинських шахтарів забирають на фронт напередодні опалювального сезону

7 Вересня 2022 19:19
Гірників нововолинської шахти №9 забирають на фронт. На копальні вже не вистачає шахтарів. Тепер вони працюють не в чотири зміни, а у дві. Видобуток вугілля знизився. І це в той час, коли наближається опалювальний сезон. Шахтарі переконані, що їх відсилають на передову навмисно.

Після того як гірники нововолинської шахти №9 бойкотували новопризначеного керівника Віктора Геращенка, їх почали забирати на фронт, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Читати ще: Колектив копальні №9 «Нововолинська» не пустив нового керівника на територію через «сумнівне минуле»

Спеціаліст з антикорупційної діяльності шахти № 9 «Нововолинська» Павло Голота розповідає: «Зараз видобуток впав у зв’язку з тим, що ми не працюємо в чотири зміни, а перейшли на дві. У нас немає людей, аби працювати в чотири зміни. Якщо цих 47 працівників мобілізують, то шахта стане. Ці люди перед опалювальним сезоном мали б працювати на шахті. Чому так? Ми це сприймаємо як акт розправи над шахтарями за їхню позицію».

Місяць тому новоспеченого директора шахти Віктора Геращенка гірники не допустили на робоче місце. Вони кажуть: Геращенко вже працював на шахті «Бужанській», через роботу якої розпочато провадження про розтрату. Сам він причетності до махінацій не визнає. Його несподіване призначення на шахту №9, переконують гірники, – це лише пазл у кадрових перестановках вугільної галузі.

Мовляв, змінювати директорів шахт узявся Андрій Венгрін, якого у ЗМІ називають «смотрящим» за вугільною галуззю на заході України. Шахтарі зазначають: Кабмін виділив на закупівлю вугілля 2,5 мільярда гривень, і Венгрін почав призначати своїх людей, аби контролювати фінансові потоки.
Після того як призначення нового директора на нововолинській шахті №9 обернулося бойкотом, на гірників почали тиснути. Наступного дня після протесту майже пів сотні шахтарів викликали до центру комплектування. Чому було ухвалено таке рішення, керівник Іваничівського відділу не пояснив.

Читати ще: Волинським шахтарям після бойкоту керівника видали повістки

«Я запитав: «Чому ви це робите?» Він мені відповів:«Я не маю бажання з вами спілкуватися та відповідати на ваші запитання». Я йому кажу: «Тоді я буду вважати, що ви виконуєте вказівки третіх осіб». Він почав бігати, кричати:«Ви тільки й вмієте писати в пресу, давати інтерв’ю і більше нічого», – пригадує голова незалежної профспілки шахти №9 «Нововолинська» Василь Гура.

Розпорядження забезпечити прибуття шахтарів у військкомат підписав підполковник Олександр Полянко. Гірники впевнені, що їх навмисне відправляють на фронт.

«Волинсько-Львівський вугільний басейн хочуть захопити певні особи або певна особа, щоби там робити свої бізнес-інтереси. Держава умиває руки від того, що зараз тут робиться. Правоохоронці знають, вони співчувають, але їм є вказівка не втручатися. Ба більше, деякі правоохоронці та військкомат спеціально роблять отаке, щоб підприємство загнати до закриття», – вважає Василь Гура.

Читати ще: Втікав від поліції: на Волині директора шахти «Бужанська» спіймали п’яним за кермом

Не чують гірників і в Міністерстві енергетики. Як розповідає Павло Голота, є чутки, що на нововолинську шахту №9 мають призначити іншого керівника.

«Міністерство з нами спілкуватися взагалі не хоче. Кажуть, що нам мають призначити ще одного керівника, теж від Венгріна – пана Троцька. Ми прагнемо зустрічі з міністерством, щоб нам міністр пояснив, чому таких людей призначають на Львівсько-Волинський вугільний басейн. Ми розуміємо, що ті люди йдуть не розвивати шахти, а навпаки», – звертає він увагу.

Подейкують, що у вугільну схему втягнуті заступник міністра енергетики, місцеві силовики і група народних депутатів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
дідо Показати IP 7 Вересня 2022 19:24
воєнних та міліцейських пенсіонерів не мобілізують,які отримують пенсії та комунальні пільги...але ще б могли по служити...
До дідо Показати IP 7 Вересня 2022 20:56
Там того совета вистачає і без воєнних чи міліцейських пенсіонерів , по мімо пенсії їм ще потрібно платити зарплату а це ще мінімум 45 тисяч навіть якщо служитимуть в Луцку. Тепер порахуйте скільки той служивий пенсіонер буде обходитись , а толку ноль. Потрібно толкових та грамотних керівників з сучасним мисленням а не советом
51 омбр Показати IP 7 Вересня 2022 21:04
Уже тепер ніхто й не згадає що Олександр Полянко заслужений атошнік, нагороджений бойовими нагородами , пройшов Іловайський *котел* був у полоні. А зараз *аверс* записує в інші *герої*
Андрій до 51 омбр Показати IP 8 Вересня 2022 07:49
Слухай ти, зараз таких ділових і героїв ціла купа, сидять штани протирають, і думають якби то на молодих скинути важку роботу. Скоро і вам аукнеться, після війни всіх переб'ють вас хитрожопих

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus