USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чи стане Луцьк туристичним? Обіцянки і реальність

11 Квітня 2011 12:43
Туристичні фірми Луцька туризм в обласному центрі оцінили на «трійку». Тим часом нове керівництво міського відділу туризму запевняє, що шукає цікаві методи брендування та промоції Луцька в Україні та за її межами.
Під час соціологічного опитування, яке проводив відділ туризму серед суб’єктів туристичної діяльності, 75% респондентів вказали на задовільний стан туризму у Луцьку, 16% поставили оцінку «незадовільно» і лише 8,3% вказали відповідь «добре».
Показово, що жоден із 35 опитаних не поставив найвищого балу.

Щоб був туризм, треба щоб було гарне місто
Головними перешкодами для розвитку туризму в обласному центрі, на думку респондентів згаданого опитування, є саме нестача інформації про Луцьк, підготовлених фахівців, тобто екскурсоводів, відсутність природніх переваг, нестача коштів міського бюджету, невідповідність ціни та якості готелів та закладів громадського харчування.

Крім того, туристичні фірми міста небезпідставно вважають, що місцева влада має сприяти розвитку туристичної сфери.

Вони вважають, що влада повинна займатися благоустроєм міста (50%), його рекламою (41,6%), підготовкою та перепідготовкою фахівців (41,6%), підтриманням у задовільному стані пам’яток (33%), розбудовувати розважальну інфраструктуру (25%), а також проводити різноманітні заходи та промоції (16,3%).

Таке соціологічне опитування провело нове керівництво відділу туризму Луцької міської ради, яке віднедавна очолила Наталія Бунда. Після чого його результати оприлюднили на засіданні круглого столу, на якому обговорювалися перспективи розвитку туризму в обласному центрі.

До Луцька не їдуть туристи з інших міст

За словами новоспеченої чиновниці, їм потрібно було оцінити той стан розвитку туризму, який є зараз у місті і що їхньому відділу потрібно робити далі.
«Ми запитали у туроператорів, яка методична допомога від нас потрібна? Вони відповіли, що найважливіше для них інформування, проведення різноманітних виставок і ярмарків, проведення культурних заходів також зміни в законодавстві, що стосується туризму», - розповіла Бунда.

«Також 30% відповіли, що потребують навчання. Те саме підвищення кваліфікації і перепідготовка кадрів. І 10 % відповіли, що допомога їм потрібна у пошуках партнерів, зокрема закордонних», - розповіла Наталія Бунда і запевнила, що її відділ займеться всіма цими проблемами.

Також у планах головної туристки Луцька створити у Луцьку Центр туристичної інформації, який буде проводити спільні семінари та тренінги, спільну розробку туристичних маршрутів у місті Луцьку, планувати зміни у законодавстві, забезпечить спільну участь у виставках і ярмарках, надаватиме друковану інформацію турфірмам і, звичайно,туристам про турпослуги, які вони надають.

Згадує новоспечена чиновниця і про фінансування цієї галузі, розробку бренду міста, рекламу Луцька, потребу промоції подієвого туризму, розширення розважальної індустрії та інфраструктури.

Нема професіоналів, нема чого сюди когось вести, - підприємець

Проте головним недопрацюванням нова начальниця вважає в’їзний туризм, яким, мовляв, займається лише 5 % із загальної кількості туристичних агенцій.
Тим часом бізнес нарікає на відсутність будь-якого системного підходу та зацікавленості як і влади, так і громадян, які виявляють бажання працювати у туристичному бізнесі.
«У нас головна проблема – це підготовка спеціалістів. Дуже низький рівень професіоналів у готелях. До нас приїжджають різні делегації, зокрема часто китайські. А в нас, наприклад, нема кому показати і навчити, як правильно покоївкам прибирати у номері, адміністратору правильно зустрічати клієнта», - зауважив керуючий готельно-туристичною діяльністю заводу «Мотор» Сергій Мір’янов.

Він нарікає, що в області немає абсолютно ніяких умов для того, аби привабити туристів, навіть якщо приватні організації будують хороші готелі та будинки відпочинку.

«У нас на озері Світязь зроблені прекрасні сучасні бази. Там часто відпочивають німці. Тобто є куди їх запрошувати, є що показувати, але кудись відправити їх ми не можемо. Зустріти ми можемо, бо нема куди повести. Ви ж подивіться, які у нас дороги. Неможливо нормальну людину кудись відправити, щоб вона їздила», - констатує представник заводу «Мотор».

Сергій Мір’янов наводить конкретний приклад того, як погано організований туристичний бізнес на Волині.
«До нас нещодавно приїжджала китайська делегація 19 чоловік. Ми хотіли повести їх до Львова. Звернулися в одне турагенство, в друге, в третє … ніхто немає свого автобуса, щоб відразу повести туди їх з екскурсоводом. Виявляється, ніхто немає екскурсовода, який міг би розповісти щось англійською чи польською мовами», - розповів Мір’янов.

Зробимо, підготуємо, удосконалимо… - влада знову обіцяє

Проте й на цей аргумент у представників влади знайшлася нова обіцянка, яку вони планують реалізувати найближчим часом. Зокрема начальник управління міжнародного співробітництва та туризму Луцької міської ради Микола Іванюк пообіцяв, що невдовзі проблему пошуку потрібної інформації для туристів у Луцьку вирішать.

«Ми плануємо модернізувати нашу сторінку сайту Луцької міської ради. І там буде розміщено окремий розділ – туризм. Ми запрошуємо усіх суб’єктів подавати туди інформацію. Ми окремо будемо розділяти туристичні маршрути, місця, пам’ятки, перелік туристичних фірм. Тому якраз ця веб-сторінка буде наповнюватися та допомагати нашим гостям», - запевнив Микола Іванюк.

З вирішенням кадрової проблеми пообіцяли допомогти у Луцькому інституті розвитку людини університету «Україна». Викладач Володимир Терлецький запропонував свою фахову допомогу.

«Нам треба звернути увагу на перепідготовку екскурсоводів для екскурсій до Євро-2012, продовжити роботу краєзнавчого спрямування, тут інститут міг би бути корисним», - переконаний освітянин.

Потенціал Луцька – подієвий туризм?

Незважаючи на те, що всі присутні на круглому столі визнали, що в області немає належних умов для туризму, чиновники переконані у її великому потенціалові.

Зокрема начальник управління культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів переконана, що вже сьогодні можна привабити туристів різноманітними мистецькими подіями.

«Луцьк має надзвичайно високий творчий потенціал, адже в нас є дуже багато мистецьких заходів, які привертають увагу. Зокрема, лише у 2011 році буде відбуватися багато заходів, - зауважила Тетяна Гнатів, після чого перелічила усі найголовніші мистецьки події року.

Серед них у травні Другий всеукраїнський фестиваль українських рушників «Вишиті обереги єднання» до Дня матері, 22 травня фестиваль джазу «Музичні діалоги», 12-19 червня Міжнародний фестиваль Стравінський і Україна, 26 червня арт-фестиваль «Ніч у Луцькому замку», 16-19 червня Міжнародний фестиваль сучасної української пісні «На хвилях Світязя», на початку жовтня фестиваль «З любов’ю до сала».

Багато мистецьких та культурних подій приурочать до Дня міста та до 20-ї річниці проголошення незалежності України. Це такі як ярмарок майстрів народної творчості, громадська акція «Українська вишиванка», Всеукраїнський фестиваль дзвонарного мистецтва у Луцькому замку, фестиваль флористики «Сломяна птаха», фестиваль реконструкції історичних подій «Меч Луцького замку» і Міжнародний фестиваль джазу.

Проте начальник міського управління культури добре розуміє, що Луцьк повинен розвивати туризм не лише завдяки цікавим подіям.

«Якщо говорити про розвиток туризму у Луцьку, то нам потрібно розглядати його у контексті розвитку цієї галузі у Волинському регіоні, де є центром місто Луцьк», - переконана Гнатів.

За її словами, потрібно користуватися кожним вдалим моментом, аби зацікавити туриста.

«Наприклад, якщо у нас «Ніч у Луцькому замку» 26 червня, а потім там вихідні, то нам потрібно подумати, як заохотити туристів залишитися тут на чотири дні. Першого дня можна ознайомити їх із містом, екскурсії містом, театралізовані екскурсії, виставки, музеї. А потім екскурсії по Волині – можна відразу прокласти маршрути «Лесиними стежками». Можна показувати майстрів народного мистецтва – гончарство, ковальство, вироби із дерева, народні художники, традиційна сільська кухня», - запропонувала Гнатів.

Творчість творчістю, а бізнес є бізнес

Поки діячі культури і влада будують творчі плани, луцькі депутати думають, як організувати сприятливі умови для приватного бізнесу, аби він вкладав гроші у розвиток інфраструктури і туризму у місті.

«Для того, щоб Луцьк став туристичним, нам потрібно вирішити питання з майновим фондом, який знаходиться на території історико-культурного заповідника «Старий Луцьк». Всі хто приводить чи привозить людей на замкову площу, мають показувати їм не дуже привабливі будівлі , які знаходяться поряд», - зазначив депутат Луцької міської ради Антон Сосновський.

Він вважає, що «поки є громадяни, які живуть в таких умовах, на жаль, Луцьк не стане туристичним».
«Якщо ми хочемо, щоб старе місто виглядало гарно, то ми повинні там створити привабливі архітектурні форми. Там має бути де попити каву, посидіти, відпочити і звісно, залишити гроші нашим підприємцям» - зауважив Антон Сосновський.

Проте, за словами депутата, законодавець заборонив приватизовувати житло на таких територіях, тому вийшла дивна ситуація, коли деякі мешканці встигли, а інші ні.

«Зрозуміло, що бізнесмени не можуть туди вкладати гроші», - констатував Сосновський.

А тепер реальність…

В свою чергу колишній начальник управління туризму Луцької міської ради Юрій Моклиця звернувся до чиновників з проханням не ігнорувати його працю попередніх років.

«Я б не хотів, щоб ми зараз починали все з нуля. Тому що два роки був розвиток, щось робилося. Я готовий на конструктивну критику, але не варто втрачати той досвід», - зазначив Юрій Моклиця.

За словами колишнього чиновника, проблема розвитку туристичної галузі у місті полягає у її статусі, мовляв простий начальник відділу чи управління не може вирішувати глобальних проблем.

«У тому ж таки Кам’янці-Подільському питаннями туризму займається заступник міського голови, а це дуже впливова людина в місті, погодьтеся. Чим ієрархія менша, тим складніше вирішувати проблеми», - переконаний колишній начальник управління туризму.

Також Юрій Моклиця не погоджується з думкою деяких депутатів, що туризм Луцька врятує приватний бізнес. Щоб розвіяти такі думки він навів декілька прикладів.
«В мене було декілька прикладів, коли підприємці казали, що готові допомогти, а в кінцевому результаті гроші діставалися з власної кишені. Поїздка на виставку у польське місто Лодзь, пообіцяли профінансувати, я приїхав на місце, а нічого ніхто не заплатив. Випуск інформаційних буклетів, мали частину коштів перерахувати підприємці. Знову ж коли прийшов час - нема результату. Те саме з туристичним сайтом міста Луцька – відгукнулася лише одна фірма», - констатував туристичну реальність Моклиця.

Водночас він запропонував міським депутатам задуматися, куди і на які потреби йде туристичний збір. Можливо, його потрібно все ж таки направити на розвиток туризму в обласному центрі, - насамкінець запропонував Моклиця.

Ірина НОВОСАД
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Manhattan Показати IP 11 Квітня 2011 14:23
35 респондентів - серйозна цифра.Цікаво кого саме опитували, тільки праціників відділу туризму чи сусідні кабінети теж обійшли???
D до Manhattan Показати IP 11 Квітня 2011 20:41
у відділі туризму працівників - "раз два и обчелся...:)
Оленяточко Показати IP 11 Квітня 2011 16:24
Оперативність просто вражає, - через тиждень після події, котра відбулася минулого вівторка.
Юрій Ричук до Оленяточко Показати IP 11 Квітня 2011 16:38
Оленко, я тобі це не раз намагався пояснити. Бачу, ти так нічо й не зрозуміла. Спробую ще раз. Швидкість - далеко не головна ознака якісної журналістської роботи. Читачам насправді пофіг чи той круглий стіл відбувся у квітні чи у листопаді. Аби інформація не скисла (тобто не втратила актуальності, є такий неформальний термін - "скиснути"). А особливо це пофіг тим читачам, які звикли отримувати інформацію з достовірного, виваженого і грунтового джерела ;) Інші хай собі хоч стенограми викладають. (згадай нашу розмову про кнопочку F5)
Оленяточко до Юрій Ричук Показати IP 11 Квітня 2011 20:22
Просто я не розумію, навіщо читачам читати про знову, коли інші видання вже це опублікували. До речі, якби інформацію про сьогоднішню оказію із комуністами поставити через тиждень, вона б теж не скисла б?
Юрій Ричук до Оленяточко Показати IP 11 Квітня 2011 21:32
Оленко, у світі так багато всього незрозумілого - не переймайся )))))
selecty до Оленяточко Показати IP 11 Квітня 2011 23:32
справа у тому, що про ці "інші видання" деякі навіть не знають, а у "ВН" є своя аудиторія! також, до речі, навіть якщо читачі про них і знають, то не факт, що вони щось там читають! а ще ймовірно, що вони читають, але не дуже вірять тому, що там написано! А я от, наприклад, Волинським новинам вірю як собі)))
погляд Показати IP 11 Квітня 2011 18:02
Молодець, Наталія, працюй, ти себе ще покажеш!
jimmyspalah Показати IP 11 Квітня 2011 18:32
Ага, саме "грунтового" джерела. Шановний Юрій,у нас є , зазвичай, лише один варіант: так як зробили колись проспект Волі- красиво фасад і мішки зі сміттям з іншої сторони будинку(наскільки пам"ятаю на голови людям періодично теж щось падало). Пройшов перший квартал, гроші з бюджету виділені хоч якісь були? Думаю, були. Вже немає. Вибираємо владу ми, а звітується влада в Київ. Може б мали звітуватися нам,- ми їх вибираємо і ми їх, до речі, оплачуємо.Тоді б бачили ,-що дійсно зроблено!
Костянтин Показати IP 11 Квітня 2011 21:25
Для того щоб у Луцьку розвивати туризм потрібно насамперед щоб місто було чистим.Вулиці брудні і пилюка стоїть стовбом.Скільки пам"ятаю при совєтах вулиці кожного ранку і вечора поливали.Історія Луцька та області дуже багатогранна та цікава.Обласний центр має чудовий парк.Чому не можна його опорядкувати.Адже колись він входив в кращу десятку парків України.Якби там неговорили про один з найменших обласних центрів Ужгород то він набагато став чистішим містом.Вулиці щоранку і щовечора поливають хоч такої пилюки немає.
син Показати IP 21 Квітня 2011 23:12
потрібно довести до тями дороги та тротуари подвір"я і за пам"ятки братися, далі спортмайданчики та масові мероприємства і вирішити із робочими місцями і адекватними зарплатами от і все

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus