USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

День театру: п’єса волинської драматургині - у луцькій бібліотеці

28 Березня 2017 14:56
Міжнародний день театру був офіційно започаткований в 1961 році у Франції. Відтоді 27 березня це свято відзначається людьми, чиї життя та творчість пов’язані з театром, а також – численними шанувальниками цього давнього мистецтва. Приємно, що у нашому інформаційному сьогоденні театр не втрачає своєї місії – впливати на душі і розум сучасників.

Актори, чи то професійні, чи то аматори, кожен день створюють для глядачів можливість: можливість жити, дихати, відчувати, плакати і сміятись одночасно.

Постановкою п’єси-мініатюри «Дует для баяна з самотністю» луцької драматургині, режисерки Наталії Максимчук відзначили День театру студенти ІІ курсу режисерського відділу Волинського державного училища культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського Іванка Кулюк, Дарина Дмитрук, Лілія Бабчук, Андрій Солодов та Віталій Ковч. Режисером-постановником їхньої екзаменаційної роботи стала Тетяна Гайдукова, викладач-методист вищої категорії режисерських, театральних та культурно-дозвіллєвих дисциплін.



«Чому обрали саме цю п’єсу і як випало познайомитися з авторкою?», – про це запитуємо у акторів та їхнього педагога перед початком вистави. Тетяна Миколаївна розповідає: «На екзамен з акторської майстерності студенти самі обирають собі твір для постановки – таким є принцип відбору. Майже місяць у бібліотеці шукали репертуар. Знайшла Іванка Кулюк! Всім сподобалося, і мені п’єса теж. Тема самотності людини розкрита автором дуже лірично у поєднанні з гумором ситуацій. Як педагогу мені була дуже цікава передача моїми студентами процесу народження кохання: від боязні до бажання, від недовіри до прагнення побачитися знову – один крок. Це і стало завданням для студентів – показати психологію людських стосунків.

Крім того, мені цікаво працювати з творами волинських авторів. Я вважаю, що на Волині письменники і поети дуже самобутні, і їхні твори потрібно брати у репертуар». На виставі «Мандрівного вішака» студенти познайомилися з Наталією Максимчук і розповіли про підготовку постановки за її твором. Відбулося вже два покази у луцьких бібліотеках. У одноактовій 20-хвилинній п’єсі-мініатюрі показано історію людей, які втомилися бути одинокими. Жінка запрошує на побачення музиканта-п’яничку, якого випадково зустріла на вулиці дощового дня, і її бажання поділитися зі світом своїми нерозтраченими почуттями творить диво з цим чоловіком. Щастя, таке далеке і примарне, стає раптом прекрасною реальністю! Історія така проста, розказана з теплим гумором, життєствердна і оптимістична… Нагородою молодим акторам стали емоції і аплодисменти глядачів у залі бібліотеки.



Спеціально до Дня театру показ вистави «Дует для баяна з самотністю» відбувся у бібліотеці-філії №10, бо саме тут три роки тому – теж у День театру!

– пройшла прем’єра цієї ж п’єси у виконанні акторів Волинського академічного обласного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка. Крім того, дитяча п’єса «Пан Коцький» Наталії Максимчук протягом року була у репертуарі Коломийського академічного обласного українського театру імені І.Озаркевича. А нещодавно студенти акторського факультету Харківського національного університету повідомили авторку, що поставили її п’єсу «Якось у офісі»!

Те, що і професіонали, і молоді актори обирають її твори для показу глядачеві, є дуже промовистим свідченням визнання таланту драматурга Наталії Максимчук. У її доробку – 2 збірки п’єс:

«Коли ангели не сплять» (2009) та «Сон» (2010).


Затишний читальний зал бібліотеки №10 став місцем репетицій і виступів аматорського театру «Вперше», керівником якого наразі вона працює. «У нашій бібліотеці є клуб літературних презентацій «Вперше», а з 2013 року і однойменний аматорський театр», – з гордістю розповідає завідувачка Надія Чміль.



Наталка Максимчук поєднує драматургію і режисуру – настільки талановито і самовіддано, що створені нею театральні постановки стали вже помітним явищем у культурно-мистецькому житті нашого міста. Вражає діапазон її драматичних творів, серед яких і дитячі казки (креативний перфоранс «Ріпка Вередунка» з дітками-аутистами у співпраці з ГО «Янголята», пальчикова лялькова вистава з молодшою групою аматорів театру «Вперше» «Нудна наука», дитяча вистава «Лисичка-кума» і ін.), і лірико-психологічні п’єси («Заручниці», «Танго безмежжя»), і твори героїко-патріотичної, соціальної тематики («Україна Чугаївна»).



Лучани мали змогу побачити виставу під відкритим небом «Пригоди Петра Колобка і його човна» про віднайдений на Волині стародавній човен. Вистава відбулася на Театральному майдані міста влітку 2016 року і стала мистецьким відгуком на перипетії з знайденим історичним артефактом, розголос про які поширилися і за межі області. Сама режисерка виділяє дві знакові постановки у власній роботі за останній рік. По-перше, надзвичайно складний навіть для професійного актора жанр моновистави за твором львівської літераторки Дзвінки Матіяш «Марта з вулиці святого Миколая», яка була реалізована з молодою акторкою-аматоркою Дариною Кухарук. А другим дійсно грандіозним мистецьким проектом стало казкове театральне дійство «Озерний вітер» за однойменною повістю-феєрією нашого видатного земляка Юрія Покальчука у його родинній садибі, яка стала креативним простором «Озерний вітер» для дітей учасників АТО завдяки активістам «Самооборони Волині».



Повністю виставу можна переглянути у вільному доступі ТУТ.

«Театр повинен дивувати! А ще – він повинен виймати душу! – переконана мисткиня. – Щиро дякую читачам за те, що читаєте, а колегам режисерам та акторам – за те, що берете до постановки мої твори. Бо пишу я їх серцем небайдужим і дуже хочу, щоб вони дійшли до людей, яких вони схвилюють».

Авторові, режисерові та акторам нагородою за талант і працю стали щирі глядацькі аплодисменти. Далі буде…



Фото автора

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Людмила Бойчук Показати IP 28 Березня 2017 23:45
Ви молодці!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus