USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Для неї це вже друга війна: 91-річна жінка з Донеччини разом із родиною виїхала до Луцька

13 Травня 2022 20:40
«Ми до останнього сиділи в рідному місті, у бомбосховищі», – пригадує 91-річна Віра Фесенко з Лиману Донецької області. Для неї це вже друга війна, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Я в дитинстві пережила війну. Коли війна почалася, мені було 10 років… Ми теж евакуювалися – запрягли корову і виїжджали з бабусею, дідусем… Повернулися до Лиману, коли війна закінчилася», – пригадує жінка.

Цього разу вона до останнього не хотіла покидати домівку, хоч від початку повномасштабного вторгнення протягом тижня разом із родиною жила в бомбосховищі.

«Як притихне, то вийдемо, поїмо надворі. Поїли і вже бахкає. Ліземо в погріб під сараєм. Там поставили дві розкладушки. Там лежали і сиділи утрьох: я, син і невістка. Притихне, знову виліземо… Я казала їм: кидайте мене, їдьте самі, мені все одно небагато залишилося, скоро помирати», – зазначає старенька.

Їй важко пересуватись, до того ж, вона практично не бачить, тому потребує постійного догляду. Нині Вірою Фесенко опікуються онучка, син і невістка. Поряд і двоє правнуків.

Невістка Валентина Фесенко розповідає: в рідному місті більшість людей нині живе в укриттях. «Люди там групуються родинами. Збираються кілька сімей, живуть разом, облаштовують мінібомбосховища у погребах… Діти з жінками живуть у погребі під час обстрілів, а чоловіки залишаються в кімнаті», – говорить вона.
Родина не могла залишатися в постійній небезпеці, тому вирішила виїхати на захід України. Онука Віри Фесенко Алла Пономаренко з дітьми потрапила до Луцька раніше.

«Вони приїхали, як кажуть, в останній момент. Приїхали в Луцьк 7 травня, коли наше місто вже було розбомблено. Батьки зі старенькою бабусею тиждень спали в підвалі», – зазначає вона.

Уся родина зараз мешкає в одному з гуртожитків. Директор Технічного фахового коледжу ЛНТУ Олег Герасимчук, який надав прихисток для внутрішньо переміщених осіб, каже: «Нині в нас проживають 159 осіб (61 родина). Близько 60 осіб уже пенсійного віку. 32 дитинки. Чотири людини з інвалідністю, дві з яких – це лежачі хворі».

Читати ще: «Квартири віддав переселенцям». Лучанин евакуйовує з гарячих точок людей з інвалідністю. Інтерв’ю

Усі внутрішньо переміщені особи повинні звернутися до департаменту соцполітики, де їм допоможуть отримати потрібну підтримку.

«Ми працюємо в напрямку підтримки таких людей. Передусім це стосується надання соціальних послуг. Ми надаємо можливість отримання гуманітарної допомоги. Суттєвою підтримкою для таких людей є гаряче харчування, яке запроваджено за ініціативи Луцької міської ради та Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», – розповідає директорка департаменту соціальної політики Вікторія Майборода.

За інформацією Мінсоцполітики, уряд ухвалив рішення, що врегульовує надання послуг із догляду за людьми поважного віку, особами з інвалідністю. Люди, які доглядають за старенькими та особами з інвалідністю, отримуватимуть грошову компенсацію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus