USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

До 2030 року Україні не вистачатиме до 4,5 мільйона робочих рук, – експерт

23 Квітня 2024 06:14
Щоб підтримати щорічне зростання ВВП до 2030 року на рівні 5-7%, Україні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук.

На цьому наголосив виконавчий директор Центру економічного відновлення Кирило Криволап під час виступу на форумі «Демографічне майбутнє України», повідомляє Укрінформ.

«Щоб бути економічно стійкими, щоб відновлювати наш ВВП щорічно на 5-7%, нам до 2030 року не вистачатиме від 3 до 4,5 млн робочих рук. Тому що до 2030 року в нас 2 млн людей вийдуть із ринку праці через старіння, через недостатню кількість молоді, через міграційні процеси», – сказав Криволап.

На думку експерта, для вирішення цієї проблеми існують два способи – або знайти ці мільйони робочих рук, або підвищувати продуктивність праці, щоб скоротити потребу у кількості фахівців.

Читати ще: Безробітних українців мобілізовуватимуть через службу зайнятості

Щодо кількісного підходу, то тут, вважає Криволап, є три шляхи: утримання та розвиток наявних працівників, стимулювання українців до повернення з-за кордону і зміна міграційної політики.

«Близько 30% бізнесу заявили про те, що відсутність людей стримує їхній розвиток. У промисловому секторі, наприклад, минулого року був один кандидат на одну вакансію, зараз на одну вакансію вже 0,7 кандидата. Тому підприємці вже активно займаються перенавчанням та перекваліфікацією власних кадрів, залучають жінок до тих професій, де вони раніше не були представлені, розбудовують інклюзію – створюють умови для роботи ветеранів, ВПО, людей з обмеженими можливостями», – сказав Криволап.

Читати ще: В Україні за час великої війни побільшало жінок на «чоловічих» посадах

Другий підхід, який полягає у підвищенні продуктивності праці, потребує значних інвестицій. Адже для збільшення кількості товарів з високою доданою вартістю необхідні інвестиції в устаткування, маркетинг, пакування тощо.

«З інвестиціями в Україні завжди було погано. Інвестиційному розвитку заважає наша ситуація з верховенством права, з бізнес-кліматом. І це також впливає на швидкість нашого відновлення і, зрештою, на нашу подальшу долю», – підкреслив експерт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олексій Показати IP 23 Квітня 2024 07:57
Ну не буде бізнес платити більше, ніколи. А на рахунок підвищення продуктивності праці, то в нас і так один працівник виконує дві-три роботи. Наприклад мийник посуду ще й миє підлогу, або й допомагає повару. На ворк.юа повно таких вакансій, де за копійки з людини вимагають робити за трьох. В нас поняття працювати за копійки, в буквальному сенсі означає працювати за копійки. Бо з такими цінами це не зарплати а подачки. Нажаль

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus