USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

До Луцька приїхав призер Олімпіади з дзюдо, аби провести тренування дітям. Фото

15 Жовтня 2021 10:22
Лучанка Аліна Бондарєва тренує 60 дітей, навчаючи їх різним видам бойових мистецтв, зокрема, дзюдо, самбо та сумо. Вона й сама спортсменка та входить до складу збірної України з сумо, тож знає, наскільки важливою для дітей є мотивація.

Чимало тренувань тренерка проводить в ігровій формі, поступово нарощуючи їх складність для досвідченіших спортсменів. Також чимало уваги вона приділяє спілкуванню з дітьми та їхніми батьками, наголошуючи, що вони фактично є однією сім’єю.

Оскільки Аліна Бондарєва дружить з багатьма відомими спортсменами, вона запрошує їх до Луцька, аби ті провели дітям тренування та поділилися з ними своїм досвідом не лише в спорті, а й у житті.

Днями на тренування завітав бронзовий призер Олімпіади в Сіднеї, дзюдоїст Руслан Машуренко. Інформаційне агентство Волинські Новини поцікавилося в нього, чому важлива роль дитячих тренерів та як мотивувати дітей.
Як розповіла Аліна Бондарєва, її наймолодшим підопічним лише шість років. Вона тренує чотирьох майстрів спорту, п’ятьох кандидатів у майстри спорту, також багато дітей мають перший дорослий розряд. Тренерка каже, що буває й таке, що на заняття приходять зовсім неспортивні діти, і дзюдо їм просто не «заходить». Проте в цьому нічого страшного немає, оскільки їм може підійти якийсь інший вид діяльності.

Читати ще: «Мрію виховати олімпійського чемпіона», – луцька тренерка з дзюдо, самбо та сумо. Інтерв’ю

«Загалом після перших тренувань всі діти залишаються, адже у нас дуже дружній колектив, їм тут подобається. Для діток я стараюся проводити заняття в ігровій формі. Звичайно, у старших тренування важчі та серйозніші. Переважно тренування у мене проходять у невимушеній атмосфері: десь я жартую, а десь можу насварити. Багато часу приділяю спілкування з дітьми до і після тренувань, цікавлюся їхніми справами у школі, допомагаю вступати у навчальні заклади. Ми дружимо і з батьками, і з дітьми, фактично ми є сім’єю», – зазначила Аліна Бондарєва.
Вона також наголосила на важливості того, аби своїм досвідом та навичками з дітьми ділилися відомі спортсмени, оскільки це дуже мотивує юних бійців. Батько тренерки Анатолій Бондарєв виховав олімпійського призера з дзюдо Руслана Машуренка. Саме він першим із дзюдоїстів за роки незалежної України виборов для збірної нагороду на Олімпійський іграх – у 2000 році спортсмен здобув бронзу в Сіднеї. Тож Аліна Бондарєва запросила Руслана Машуренка до Луцька, аби він провів тренування її вихованцям.

Читати ще: Просто з Токіо: до Луцька приїхав відомий дзюдоїст, аби привітати свого тренера

«Руслан Машуренко завітав до нас після Олімпійських ігор у Токіо, де був тренером з дзюдо збірної Азербайджану. Дуже важливо, щоб з дітьми займалися такі відомі спортсмени. В мене дуже багато друзів-спортсменів, зокрема, це восьмикратна чемпіонка світу, сумоїстка та дзюдоїста Аліна Бойкова, чемпіонка світу з сумо Олена Нікітінська. Вони до нас приїжджають, і я стараюся організувати тренування для дітей, адже їм це дуже цікаво. Обов’язково має бути професійний спорт, аби діти до чогось прагнули, адже в тому самому спорті можна досягати великих висот та заробляти, бо хто б що не говорив, а це важливо», – наголосила Аліна Бондарєва.
Традиційно тренування розпочалося з бігу та розминки, а згодом спортсмени перейшли до виконання різноманітних вправ. Руслан Машуренко особливу увагу звертав на техніку виконання того чи іншого елементу, наголосивши, що правильне засвоєння допоможе їм у майбутньому. Зокрема, правильне виконання елементу сприяє кращій результативності, видовищності бойового мистецтва, що залучає більше вболівальників, а також дозволяє менше травмуватися.
«Роль тренерів, які займаються з дітьми, – дуже велика, оскільки вони зі старту тренувань навчають дітей рухів, які будуть їм необхідні далі. В дітей дуже розвинута відеомоторика, тобто вони дуже запам’ятовують рухи, які їм показують. Тому важливо, щоб дитячі тренери вже від старту занять дитини показували правильні рухи, формували у них правильну техніку, яка їм знадобиться у майбутньому.
Також важливо, щоб відомі спортсмени, які чогось досягли та мають відповідні навички, приходили до дітей на тренування та ділилися своїм досвідом. Адже при цьому і наші тренери візьмуть щось для себе. Наші діти заслуговують на те, щоб мати кваліфікованих тренерів, а потім використати свої знання на змаганнях та показувати хороші результати.

Моя роль – прийти і показати дітям свої навички, додати їм мотивації, аби вони знали, що тут живуть люди, які здобували медалі на світових форумах, і старалися бути кращими», – сказав Руслан Машуренко.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus