USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

До опалювального сезону «Луцьктеплу» треба закупити газу авансом на 240 мільйонів

21 Травня 2021 20:31
Підприємства теплокомуненерго України знаходяться в таких умовах, що опалювальний сезон – під загрозою зриву. Тож міста намагаються достукатися до столичної влади, аби в Києві врегулювали це питання.

Про це повідомив Луцький міський голова Ігор Поліщук під час щотижневого звіту на своїй сторінці у фейсбуці.

Нагадаємо, з 20 травня у Луцьку були відключені всі газові котельні від газопостачання і сталося це тому, що Кабмін відмовився продовжувати положення про спеціальні обов’язки (ПСО), яке забезпечувало нормальне функціонування підприємств теплокомуненерго.

Читати ще: Тарифи зростуть. Із 20 травня лучани можуть залишитися без гарячої води

«ПСО означало, що підприємства теплокомуненерго мали право розрахуватися за газ на умовах післяплати. Надали послугу – мешканці розрахувалися – з цих коштів підприємство розрахувалося за спожитий газ. Відміна ПСО зумовила те, що підприємства тепер мають закуповувати газ авансом, визначати поденний обсяг споживання газу. Таким чином всі підприємства ТКЕ України поставили в такі умови, в яких неможливо закупити газ. Чому? Наприклад, у Луцьку на те, щоб подати гарячу воду на 10-11 днів травня і на червень, нам необхідно 21 млн грн. Таких коштів підприємство не має і мати не може, бо опалювальний сезон закінчився, і гроші які надходять на рахунки, йдуть на зарплату працівників, які готують котельні до опалювального сезону», – пояснив міський голова.

Зі слів Ігоря Поліщука, в більшості міст уже припинили подачу гарячої води, а там, де це ще не відбулося – відбудеться незабаром. Депутати Луцької міськради напередодні ухвалили рішення про звернення до Президента та Кабміну з проханням втрутитись у ситуацію.

Читати ще: Без води, з осені – ще й без опалення: яка ситуація у містах України, які через дії уряду позбавляють благ цивілізації?

«Знаючи про можливість такої проблеми, що уряду байдуже чи буде в українців гаряча вода, ми у вівторок зібрали позачергову сесію і рішенням звернулися до президента, голови Верховної Ради та прем’єр-міністра. Бо інша частина проблеми – початок опалювального сезону, а щоб він стартував треба авансом купити газу на щонайменше 240 млн грн. Таких коштів підприємство не мало і не матиме на своїх рахунках. Тож треба брати кредит, оплачувати відсотки, і це додаткові витрати. Це ставить під загрозу початок опалювального сезону», - зазначив мер міста.

Читати ще: «Луцьктепло» відключають від газу. Через дії Кабміну лучани через два дні залишаться без гарячої води

З його слів, він днями спілкувався з мером Києва Віталієм Кличком. Києву, наприклад, для того щоб почати опалювальний сезон, треба 4,7 млрд грн.

«Учора була селекторна нарада з представниками Офісу Президента, Кабміну, НАК «Нафтогазу» під час якої міські голови роз’яснили ситуацію, вказали на те, що вона неприпустима, що вона зумовлює відключення від газу котелень. Мільйони українців залишились без гарячої води, а сотні підприємств теплокомуненерго перебувають у невизначеній ситуації як готуватися до опалювального сезону. Сьогодні з цього приводу відбувається нарада у президента. Я щиро сподіваюся що будуть прийняті ті рішення, які дозволять відновити постачання газу, продовжити нормальну роботу, підготовку до опалювального сезону і дозволять його успішний старт», – резюмував Ігор Поліщук.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
дідо Показати IP 21 Травня 2021 20:56
всі споживачі повинні скинутися на аванс
Нострадамус до дідо Показати IP 22 Травня 2021 06:25
А може олiгархiв розкуркулити?! Доллар росте,- цiна росте; доллар падае,- цiна знову росте! Массовые зубожiння, а олiгархи багатiють
Лучани Показати IP 21 Травня 2021 21:24
Перше бойове хрещення мера ! Чекаємо на результат !
Куні до Лучани Показати IP 22 Травня 2021 19:39
Бойове хрещення було коли луцьк по вуха снігом засипало
дідо Показати IP 21 Травня 2021 21:33
припинити ремонт Волі і буде 80 мільйонів вже
лучанин Показати IP 21 Травня 2021 21:36
та збанкротуйте вже нарешті і дозвольте автономне
Анонім до лучанин Показати IP 22 Травня 2021 09:10
толку з автономного якщо не буде газу. бо не закуплять. який толк з котла?
Ти шо тупий? до Анонім Показати IP 22 Травня 2021 14:03
Автономне це значить в кожного в квартирі свій котел і кожний споживач укладає окремим договір з постачальником, а платить населення лише за спожитий в попередньому місяці газ а НЕ закупляти наперед.
Лучанин Показати IP 21 Травня 2021 22:29
Зате у Луцькому парку буде кімната матері і дитини...
ігор луцький до Лучанин Показати IP 21 Травня 2021 23:25
І в тих кімнатах не зрозуміло хто і чим буде займатись.
Теремно Показати IP 22 Травня 2021 00:52
Які прекрасні господарники. У них, скільки тут не читаю, завжди, з року в рік, грошей ледь вистачає тільки на зарплату працівникам
Отакої Показати IP 22 Травня 2021 07:32
ЛТ вже підняло тариф,ввівши двоставковий тариф,який сплачуємо цілий рік,то накопичуйте,"накопичувальники",або ідіть геть.
Стасік Показати IP 22 Травня 2021 09:38
демонізація життя українського народу
Анонім Показати IP 22 Травня 2021 09:52
За что стояли на Майдане?
777 до Анонім Показати IP 22 Травня 2021 11:32
А вот за это и стояли.
Народна прокуратура Показати IP 22 Травня 2021 10:29
Таке враження, що Україна не держава, а сукупність знахабнілих монопольних банд, які, засліплені жадобою і усвідомлюючи свою безкарність, зовсім "пустились берега": судді, єдині, хто уповноважений здйснювати правосуддяі, відверто знущаються над Президентом, "зелена електрика" Ахметова, котра вартує уп'ятеро дорожче і заради якої закриівають блоки атомних станцій, "Нафтогаз", що тероризує населення і так можна продовжуватии ще довго. Що це наслідок постмайданного руйнування державного управління внаслідок ідіотської кадрової політики зрозуміло, але невже сучасні очільники країни не розуміють, до чого усе це призведе, адже "моя нова поліція" за них помирати не буде?
Вася Олика ПЛ Показати IP 22 Травня 2021 12:29
От с*ки !!! Як їм спиться коли 200 тис. місто залишилося без гарячої води??? Зрозуміло коли була енергетична криза в державі ... Навіть у 90 -ті роки такого небуло. Це розхябаність чиновників, відсутність відповідальності і повна безнаказаність в них усіх, починаючи знизу і доверху.
Отакої Показати IP 22 Травня 2021 15:53
ВИ за них голосуєте,дя....то чому гвалт,мучтеся і сопіть...зимою ду...примерзнуть до батареї,порадієте,прикольно...чи ще ні???
Ірина Показати IP 22 Травня 2021 19:43
П чому дивуватися,їдеш у ліфті - реклама свідомі, веселі нахабні обличчя, двое з них в управлінні архітектури на хабарях сидять і ще й зарплатнею гарною обклалися, свідомі! А ми і без води і без перспектив

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus