USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Доки хтось нападе, ми всі вмремо з голоду», – Ігор Палиця закликає знизити ПДВ на продукти до 0%

15 Лютого 2022 14:44
Лідер політичної сили «ЗА Майбутнє», народний депутат від Луцька Ігор Палиця закликав невідкладно внести на розгляд Верховної Ради законопроект № 7023, який передбачає зниження податку на додану вартість на продукти харчування, вироблені в Україні, до 0%.

Як зазначив політик під час брифінгу в парламенті, цей законопроект дозволить підтримати вітчизняних виробників харчової продукції та звичайних українців, які в разі його прийняття зможуть бачити на магазинних полицях переважно українські продукти.

«Ми, група партії «ЗА Майбутнє», внесли законопроект № 7023, який дозволяє вперше за 30 років економічної війни проти України отримати можливість, щоб на полицях українських магазинів була присутня переважно українська продукція. 60-70% того, що ми сьогодні бачимо, того, що ми сьогодні купуємо, – закордонного виробництва. Те, що ми сьогодні купуємо в аптеках, – іноземного виробництва. Чому? Тому що це потрапляє контрабандою на територію України, воно дешевше апріорі. Наші підприємства не витримують конкуренції та змушені закриватися. Нинішня енергетична криза, зростання цін на все (на газ, на електроенергію) змушують підприємства закриватися», – наголосив Ігор Палиця.

Читати ще: Якщо не знизити ПДВ, то влітку українська продукція буде значно дорожчою, – Ігор Палиця

Він розповів, що країни Європейського Союзу вирішили ввести нульове ПДВ на всі продукти харчування власного виробництва, щоби зменшити їх вартість у магазинах і дати можливість жителям країн ЄС платити менше і виживати, а бізнесу – на 20% менше платити державі, виживати і бути конкурентоспроможним.

«А нам розповідають, що ми не маємо права понижувати податки, тому що Євросоюз проти, тому що ми підписали з ЄС угоду про вільну торгівлю і не можемо тут платити менше, ніж вони платять нам, – звернув увагу нардеп. – Тому ми, партія «ЗА Майбутнє», зареєстрували законопроект, який повторює те, що прийняв Європейський Союз. Ми пропонуємо нульову ставку ПДВ на всі продукти харчової переробки. Як і ЄС, ми пропонуємо зменшити на 13% ПДВ на всі енергоносії для того, щоб собівартість продуктів харчування впала на 20%. Плюс економія на енергоносіях, аби вартість проїзду в тролейбусі, вартість газу, електроенергії в квартирах, вартість житлово-комунальних послуг знизилися на 13% за рахунок ПДВ. Ми вимагаємо від парламенту, просимо президента порадити спікеру парламенту і попросити свою фракцію невідкладно внести цей законопроект, дати завдання комітету терміново його розглянути, щоб ми з 1 липня не опинилися в магазинах, де будуть тільки імпортні товари, а наші підприємства закрилися».

Читати ще: Чи зможуть українці купувати продукти без ПДВ та чому в країні пропонують знизити податки

Також Ігор Палиця частково торкнувся теми ескалації напруженості на кордонах України. Він наголосив, що не впевнений, що Росія вчергове нападе на нашу країну, але переконаний, що передусім потрібно рятувати економіку держави.

«Не знаю, чи Путін нападе. Це знає тільки він, більше ніхто. Я не знаю, як проходитиме війна, хто загине, а хто – ні. Але доки хтось нападе, ми всі вмремо з голоду, всі наші підприємства закриються, а всі наші громадяни виїдуть на заробітки за кордон. Тому давайте рятувати країну економічно, а коли нападуть – будемо вже захищати фізично», – акцентував парламентар.
Як писало Інформаційне агентство Волинські Новини,по всьому світу через рекордні тарифи на газ стрімко дорожчають продукти, бо виробники вимушені закладати в ціну вартість енергоносіїв. Щоб урятувати своїх громадян і підтримати вітчизняних виробників, держави Європейського Союзу домовилися про зниження до 0% податку на додану вартість на м’ясо, рибу, молоко, овочі, фрукти, хліб, олію та інші основні продукти харчування з 1 липня цього року.

Якщо в Україні діятиме нинішня ставка ПДВ на рівні 20%, то вже влітку українська продукція коштуватиме значно дорожче, ніж європейська. Наші виробники просто не витримають конкуренції, більшість збанкрутує, багато людей залишаться без роботи.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Барига Іванович Показати IP 15 Лютого 2022 15:45
З поправкою на менталітет, потрібно заразом приймати закон про максимальну націнку посередників.
Александр - 1 Показати IP 15 Лютого 2022 17:11
100%. Война войной но надо решать и другие вопросы.
Дід Показати IP 15 Лютого 2022 18:05
Популізм, торгаші ціни не опустять
Анонім Показати IP 15 Лютого 2022 22:47
Чому наша продукція дорожча? Зарплата нижча, тарифи нижчі як в Європі, матеріали дешевші...Якась дивна економіка.
Лучанка Показати IP 16 Лютого 2022 10:53
Ігор Палиця,ми за вас.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus