USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Домашні діти на Волині: у Шепелі є все, крім дитсадка

6 Квітня 2017 16:35
Шепельська сільська рада налічує три населені пункти – Шепель, Охотин та Заболотці. Загальна кількість людей – більш як вісім сотень. Звідси до Луцька – майже 20 кілометрів, тут мальовнича природа, хороші дороги, щойно відремонтована школа і гарний будинок культури, функціонують ФАПи. Немає лишень дитсадка. Так, 90 малюків змушені виховувати мами та бабусі, йдеться у матеріалі газети Волинські Новини від 6 квітня № 13 (61).

ДИТСАДОК БУВ, ТА ЗАГУВ

Про величну історію Шепеля нагадують колони з обох боків дороги на в’їзді до села. Ми проїжджаємо їх і рухаємося в бік населеного пункту алеєю. Село нас приємно дивує чис­тотою вулиць, охайністю будинків, асфальтованою дорогою та затишним приміщенням сільської ради, навколо якої шумлять сосни.

З нами, журналістами, тими, хто вперше приїхав у це село, звично вітаються місцеві. Нас не бояться, не проводжають допитливими поглядами, а сприймають за своїх і навіть трохи дивуються з нашої цікавості.



Ми прямуємо до сільської ради. Двоповерхове приміщення зустрічає нас прохолодою стін. Відчувається: тут економлять бюджетні гроші. Десять градусів на термометрі – і опалення прикрутили. Керівник сільської ради – Леся Новосад. Жінка майже 40 років на посаді голови. Без зайвих передісторій розповідає: років 20 тому дитсадок у селі працював, а потім його чомусь закрили.



«У складі сільської ради три села, 840 жителів, із яких 90 – дошкільнята, і жодного садочка. Найближчі дитсадки – в Заборолі й Торчині. Проте наших діток не беруть нікуди, бо скрізь і своїх вистачає. У Торчині взагалі критична ситуація з напов­неністю. Тож мами змушені сидіти з діть­ми вдома», – каже Леся Новосад.

Ми навіть розгубилися, почувши такі факти. Хто міг би подумати, що в сільраді аж дев’яносто дошкільнят! Тим часом Леся Степанівна провадить: над розв’язанням проблеми з дитсадком почали працювати кілька років тому. Знайшли приміщення, розробили проект, навіть гроші отримали й тендери провели. Та фінансування не дочекалися.



«Вирішили під садочок реконструювати колишню їдальню одного підприємства. Вона в центрі села, дуже зручно діставатися буде. У 2013 році на це виділили мільйон гривень. При тому, що тоді кошторисна вартість проекту складала трохи більш як три мільйони. Ми не встигли освоїти гроші, хоча і провели тендер. Ті кошти забрали... Між іншим, документація є вся повністю – і на котельню, і на реконструкцію, виготовлено всі технічні документи. Торік нам знову виділили мільйон гривень. Але запропонували: аби не проводити тендер, даватимуть частинами. Ми актуалізували проект, бо ж ціни на будматеріали зросли. Нова кошторисна вартість – 6 мільйонів 400 тисяч гривень. Але кошти дали знову не нам, а на ДНЗ в інший населений пункт», – розповідає голова сільради.

Разом з тим, Лесю Новосад дивують розцінки на реконструкцію готової будівлі під дитсадок. Упевнена, що за таку суму – більш як 6 мільйонів – можна з нуля звести дошкільний заклад.

«Тим більше, що у нас є підприємці, які готові допомогти придбати обладнання, меблі для діток. Дитсадок – це єдине, чого нам у селі бракує. Бо ж дітки народжуються, а батьки змушені з ними вдома сидіти. На роботу точно не підеш, поки вони маленькі. А старше покоління за непосидами і не вгледить», – переконана Леся Степанівна.

До сільської ради підходять батьки діток. За хвилин п’ять біля будівлі збирається з десяток молодих мам. Більшість із них уже не застали садочка, який працював у Шепелі. А кому й пощастило туди ходити – то тільки в останній рік перед його закриттям. Усі вони одноголосно запевняють: хочуть дитсадок, проте вже не вірять у те, що його збудують.

«Не зможу навіть через рік-два вийти на роботу, бо на руках п’ятимісячна донечка. Хочеться, щоб був садочок, щоб наші діти розвивалися, вчилися, пізнавали щось нове. Зверталися з цією проб­лемою разом із депутатами в районну раду й адміністрацію, проте немає результату. А на будівництво чи навіть реконструкцію дитсадка в нашій сільраді таких коштів немає», – каже місцева жителька Оксана Козловська.

«Є бабуся, яка допомагає глядіти двох моїх дітей, але вона дуже поважного віку, їй це важко. А щоб возити в Луцьк чи Торчин, то й мови нема – автобуси їздять рідко. Перший рейс – о сьомій ранку. Дитину відправляти в такий час у садочок нереально – це ж треба ту малечу піднімати о шостій, – нарікає матір двох діток Марія Боднарчук. – Наші діти нічим не гірші за міських, і вони хочуть бути розумнішими, пізнавати щось, вчитися. Через брак спілкування малюки не згуртовані, не мають із ким навіть погратися. Старший син ніби і вчить щось, але одна справа навчатися в колективі, а інша – самостійно».

Ті ж діти, яких планують віддавати в школу, за рік до навчання ходять у підготовчу групу. Вчителі мусять займатися з ними після уроків, після 14-ї години.

РЕКОНСТРУКЦІЯ ЧИ БУДІВНИЦТВО З НУЛЯ?

Нас ведуть оглянути приміщення, яке виділили для майбутнього дитячого садочка. Це невеличка будівля, зате прилегла територія – величезна. На гамір підходять старші жінки. Одна з них – колишня завіду­вачка дитсадка, який давно закрили, Наталія Семенюк.

«Той садок був колгоспним, – розповідає жінка. – Продукти брали в колгоспі, щось привозили з Луцька. Чому закрили? А невідомо. Приміщення продали, потім перепродали, те, що було всередині, все розкрали. А були і кухня, і пральня, і ліжечка, і посуд, усе було».

У приміщенні колишньої їдальні, яку планують переобладнати під дитсадок, – три кімнати. Дві – більші, одна – маленька. Люди кажуть, що в тій, меншій, колись приймали особ­ливих гостей з району чи області. Через те, що на дверях ґрати, в будівлі лишилися стояти електричне приладдя та коптильні.

«Хоч зараз ставай і печи», – сміються жінки.

А ще тут є приміщення для холодильної камери, невеличкий склад. Крім того, підведено воду, каналізацію і навіть газ. Людей дивує тільки ціна реконструкції у 6 мільйонів гривень. Знизують плечима: мовляв, чому така сума, якщо підведено комунікації, є стіни і територія? Впевнені, що дешевше – таки будувати з нуля.

Депутат Луцької районної ради від політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Яна Гончарук каже: перспективи села – в об’єднанні у громаду.

«Коли створиться об’єднана територіальна громада, вона отримає більші можливості у фінансовому плані, зможе сама розподіляти та контролювати бюджетні кошти. Тому впевнена, що в цього села, цієї громади є майбутнє. У Шепелі люди активні, тут завжди то концерти, то змагання. Село живе й гарне, і люди згуртовані, і хочуть працювати над його розбудовою», – переконана депутатка.

Її думку підтримує і депутат Волинської обласної ради від УКРОПу Ірина Вахович. Вона приїхала сюди як член бюджетної комісії облради, аби вивчити питання реконструкції приміщення під дитсадок. Дивується, що в селі є всі інфраструктурні об’єкти – і дороги, і сільрада, і клуб, і школа в гарному стані, а садочка немає.



«Коли почнуть надходити перші інвестиції в ОТГ, першочергово потрібно ставити питання реконструкції дитячого садочка. Думаю, що й обласна рада долучиться до цього процесу та зможе навіть частину суми профінансувати з бюджету. Проте поки що продовжую вивчати питання, чи доцільно перероблювати приміщення під садочок на цій ділянці. Бо реконструкція об’єкта коштує 6 мільйонів гривень. А територія, на якій розташоване колишнє приміщення їдальні, належить сільраді. Тому, можливо, буде справді вигідніше тут збудувати новий садочок. Це питання залагоджуватимемо разом із керівництвом ОТГ. Але обов’язково буду лобіювати його на всіх рівнях», – запевняє Ірина Вахович.

«Коли буде об’єднана територіальна громада, стане більш імовірно, що в моєму рідному селі буде дитячий садочок. Це першочергова і нагальна потреба, яка болить нам уже кілька десятків років», – каже житель села Михайло Палюх.



Гурт людей продовжує гаряче обговорювати тему об’єднання громад. Кажуть: тепер ОТГ – їхня єдина надія. Сподіваються, що громада отримає освітню субвенцію і почне самостійно заробляти. Тоді й знай­дуться гроші на добудову дитсадка та на все інше. Селяни вірять: керівник ОТГ, якого вони виберуть, їх послухає, бо вони – єдина громада.

Анна Волощук

Фото автора

Луцький район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
хм хм Показати IP 6 Квітня 2017 18:16
ОТГ і буде садочок???? так думає ті хто не розбирається в бюджеті, шепель грошей мати не буде, нема підприємств, приєднається до забороля, не факт що гроші будуть, дотаційна ОТГ буде в цілому

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus