USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Другий в Україні: у Луцьку презентували тренінговий комплекс для рятувальників

4 Червня 2021 10:12
3 червня в Луцьку відбулася презентація сучасного Навчально-практичного центру та тренінгового комплексу з підготовки особового складу пожежно-рятувальних підрозділів служби 101 Волинської області.

Тренінговий комплекс збудовано завдяки участі в Проєкті міжнародної технічної допомоги «Ефективна координація рятувальних заходів в Остролецько-Сєддєцькому субрегіоні та Волинській області» за співфінансування Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020.

Проєкт реалізовують у співпраці з Волинською облдержадміністрацією за підтримки ДСНС України. Партнерами виступили Головне управління ДСНС у Волинській області, муніципалітет м. Сєдльце Мазовецького воєводства, Сєдлецьке міське управління Державної пожежної служби, гміна Корчєв. Бюджет проєкту для української сторони склав понад 700 тис. євро.
У рамках проєкту для волинських рятувальників придбано 60 сучасних апаратів на стисненому повітрі фірми «Драгер» та 240 масок до них, пожежну автоцистерну та автомобіль газодимозахисної служби, контрольно-вимірювальний прилад для проведення технічного обслуговування дихальних апаратів, панорамних масок до них та костюмів хімічного захисту, 11 потужних компресорів для швидкого наповнення повітрям балонів захисних апаратів для роботи в задимленому середовищі. А також – інтерактивний симулятор і два спеціальні манекени, аби рятувальники тренувалися реанімувати потерпілого.
На урочистості з нагоди відкриття Навчально-практичного центру завітали перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук, заступник голови облдержадміністрації Ігор Чуліпа, начальник відділу забезпечення міжнародної договірної роботи, протоколу та міжнародної технічної допомоги ДСНС України Володимир Кустовський, головний фахівець організації пожежно-рятувальних робіт департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України Станіслав Волошко, начальник метрологічної служби департаменту ресурсного забезпечення ДСНС України Олександр Мельник, керівниця представниця спільного технічного секретаріату у Львові Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна Ольга Парасоцька, старший експерт Василь Хім’як та інші поважні гості.
Читати ще: Знання, які потрібні усім: у Луцьку добровольці тренуються рятувати людей

«Метою цього проєкту було підкріплення матеріально-технічної бази наших регіонів, – зауважив начальник управління ДСНС України у Волинській області Володимир Грушовінчук. – І варто сказати, що за два роки плідної роботи маємо чим похвалитися. Ми значно укріпили матеріально-технічну базу, удосконалили підготовку газодимозахисників. Я вважаю, що їх підготовка для нашої професії є однією з ключових. Рятувальник в обмеженому середовищі мусить вміти все, аби надавати реальну допомогу й рятувати життя».
До слова, тренувальний комплекс у Луцьку став другим такого типу в Україні. Ще один розташований у Львівському університеті безпеки життєдіяльності.

Він складається зі смуги перешкод – лабіринту, тренажерів та спеціального комп’ютерного пульта. Усе це імітує умови справжньої пожежі.
Площа комплексу – майже 250 кв. м, а його вартість склала понад 4 млн грн. Тренування тут проходитимуть рятувальники з усієї Волині.
Як розповів помічник начальника чергової зміни оперативно-координаційного центру Головного управління ДСНС у Волинській області Юрій Біланюк, у лабіринті можна робити задимлення, змінювати його конфігурацію металевими решітками, тобто для кожного, хто тренується, це буде щось нове й двічі один шлях вони не проходять. Також тренувальний комплекс має таку опцію, як відтворення звуків під час аварій та пожеж, тут навіть імітують крики людей із проханням про допомогу, на які рятувальник, що тренується, має відповідно реагувати.
Окрім того, лабіринт оснащений люками, сходами, вікнами, трубами, через які треба пролазити, щоб прийти до фінішу.

У плитах на підлозі лабіринту розташовані спеціальні давачі. Завдяки їм та інфрачервоним камерам інструктор може відслідковувати рух рятувальника під час тренування. До того ж, вони постійно перебувають на зв’язку за допомогою рації, аби моніторити самопочуття того, хто тренується.
Тим часом один з рятувальників готується до тренування.

«Спочатку він проходить інструктаж. Далі йде на попередній медичний огляд, де в нього перевіряють частоту серцевих скорочень, тиск, вимірюють температуру, і тільки коли лікар дає дозвіл, рятувальник може йти і тренуватися», – провадить Юрій Біланюк.
Передусім перевіряє апарат захисту органів дихання, аби з ним у тренувальному комплексі не виникло жодних нештатних ситуацій. Вдягає повністю всю амуніцію. А це, варто сказати, не так і легко в прямому сенсі: чоботи важать два кілограми, бойовий одяг – сім кілограмів, апарат захисту органів дихання – 14-15 кілограмів. У середньому разом із каскою рятувальник несе на собі 23 кілограми. І це не враховуючи того, що під час пожежі він бере пожежний рукав, бо тоді вага перевалює за 30 кілограмів! При цьому потрібно мати мегашвидку реакцію та вміти аналізувати ситуацію й ухвалювати блискавичні рішення.

Читати ще: Зупинка серця, понівечене тіло: у Луцьку добровольців навчають надавати домедичну допомогу потерпілим у ДТП

Пожежник прямує у тренувальний зал. Тут – шість тренажерів. Вони потрібні для того, аби рятувальники могли вдосконалювати навички. Це дуже важливо, адже в екстремальних ситуаціях їм доводиться діяти блискавично.
«Залежно від віку та ваги того, хто тренується, інструктор задає параметри тренажера, – пояснює Юрій Біланюк. – Після виконання кожної вправи рятувальник має хвилину на те, щоб відновити частоту серцевих скорочень. Її ми вимірюємо після кожного етапу тренувань. Окрім того, кожен рятувальник після тренувань знову проходить медичний огляд».
Звісно, найцікавіше починається, коли рятувальник заходить у лабіринт, аби показати нам, як проходити так звану рятувальну стежку. Від того, як вправно він долає перепони та знаходить вихід, направду захоплює подих. Вийшов з лабіринту й навіть не захекався!
Такі тренування у рятувальників відбуваються щорічно. Щомісяця – на свіжому повітрі. А раз на квартал – у задимлених та загазованих приміщеннях.
«Щоразу під час тренування ти йдеш, як новим лабіринтом. І це плюс, адже так ми вдосконалюємо свої навички у рятуванні людей в задимленому середовищі. Ми ж, їдучи на виклик, не знаємо, із чим доведеться зіштовхнутися, тож мусимо бути добре підготовленими, – каже начальник 25-ї ДПРЧ Андрій Малімон, який демонстрував для гостей проходження лабіринтом. – Бувають різні планування приміщень, а ми маємо якомога швидше знайти потерпілого та винести його на свіже повітря».
Андрій каже: працює в ДСНС з 2014 року. Тренування у них відбувалися завжди – мають базу старішого зразка з теплодимовою камерою, де змінювали перестінки, задавали різні надзвичайні ситуації, палили шини.
«Цей тренувальний комплекс, звісно, сучасніший і набагато кращий», – додає рятувальник.

Читати ще: На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи
«Ми дуже задоволені тим, що побачили, – зазначає Ольга Парасоцька. – Для Програми дуже важливо бачити результати проєкту. Адже його довго пишуть та реалізовують. А коли вже бачиш, що зроблено, спостерігаєш за змінами, це не може не тішити. Завдяки цьому врятованих життів буде більше».
«Ми були впевнені, що проєкт завершиться добре незважаючи ні на що, адже працюємо з волинянами не вперше, – додає Василь Хім’як. – У попередній програмі теж було закуплено обладнання, автомобілі, ми їх тут бачимо, вони вже служать понад п’ять років. Ми знаємо, що вся команда проєкту працює самовіддано, вони вправні фахівці. Тож навіть нюанси, пов’язані з карантином, не стали на заваді. Ми були тут півтора року тому й бачили, в якому сирому стані все було, а тепер все просто чудово. Втім я не мав сумнівів, що так і буде».
Зізнаємося: не могли не скористатися нагодою, аби не спробувати відчути на собі, як воно – долати перешкоди у важелезному бойовому спорядженні. І це направду завдання з зірочкою! Аби бути вправним рятувальником, потрібна неабияка витривалість, а ще – вміння концентруватися, стратегічно мислити й блискавично діяти. Адже від цього може залежати чиєсь життя.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Цікавий Показати IP 4 Червня 2021 10:46
700 тисяч євро = 10 квартир карл! що тут сказаити?(((

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus