USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Зупинка серця, понівечене тіло: у Луцьку добровольців навчають надавати домедичну допомогу потерпілим у ДТП

10 Квітня 2021 12:16
У Луцьку 5 квітня стартували навчання для добровільних пожежно-рятувальних підрозділів у сфері надання домедичної допомоги потерпілим у дорожньо-транспортних пригодах. Курс домедичної підготовки містить теорію і практику.

Навчання тривають на базі Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області. Участь у них візьмуть добровольці з 15 волинських територіальних громад. Загалом навчання пройдуть близько сотні добровольців, які отримають відповідні посвідчення.

Навчання відбуваються в рамках міжнародного проекту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області», що стартував наприкінці 2018 року в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020, повідомляє пресслужба Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

У проекті беруть участь 15 волинських територіальних громад. Він покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охоплює прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей. Проект передбачає створення при громаді добровільного пожежно-рятувального підрозділу, а також навчання добровольців та оснащення їх потрібним обладнанням. Загальна вартість проекту – €712 358,50. На Волинь завдяки цьому проекту буде залучено €210 тис.
Читати ще: На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

Учасниками проекту від Волинської області є Устилузька, Поромівська, Павлівська, Литовезька, Іваничівська, Вишнівська, Рівненська, Голобська, Дубівська, Колодяжненська, Заболоттівська, Шацька, Любешівська, Жидичинська, Луківська громади. З української сторони проект реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг».
Читати ще: На Волині створять 15 добровільних підрозділів для порятунку життів

Як наголосила т.в.о. директорки «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» Наталія Кролік, навчання покликані підготувати добровільні рятувальні підрозділи у тергромадах до надзвичайних ситуацій на дорогах, які трапляються за межами локалізації рятувальних служб.
«Нам приємно, що добровольці пожежно-рятувальних підрозділів 15 ОТГ зголосилися взяти участь у навчаннях, адже вони повинні бути готові до будь-яких надзвичайних ситуацій на своїх територіях, – зауважила вона. – Стартували ми з тижневого навчального курсу, розрахованого на 48 годин, для добровольців із Литовезької, Устилузької, Павлівської та Вишнівської громад і Жидичинського старостату».
Упродовж останнього тижня добровольців з-поміж інших навчав провідний фахівець сектору охорони здоров’я та медико-біологічного захисту ГУ ДСНС України в області Василь Дерун.

«Люди хочуть вчитися. З радістю та інтересом опановували нові знання. Почерпнули дуже багато нового. І вони дійсно мотивовані, – констатує він. – Головне – практичні навики освоїли. Тепер ці люди знатимуть, як діяти в екстремальних умовах».
Задоволена участю у навчаннях Жанна Півницька, яка представляє Лудинський старостинський округ (Устилузька громада):

«Багато років тому у нас була створена пожежна охорона. Потім її закрили: не було працівників, ніхто не хотів цим опікуватися. Коли я стала старостою села, у нас сталась дуже складна пожежа – повністю згоріла хата. Поки тими поганими дорогами до нас доїхали пожежники з Володимира, рятувати уже не було що. Відтак ми своїми силами і з допомогою тодішньої Устилузької територіальної громади вирішили відновити пожежну охорону».
«У нас зараз є два пожежники-добровольці. Поки вони гасять, то мені треба організувати все. Та й самій не раз доводиться допомагати, гасити. У нас дуже часто горять ліси, мусимо пильнувати і давати раду, – додає Жанна Півницька. – Тому ці курси мені дуже сподобалися. Навики домедичної допомоги повинен мати кожен. Навчання змістовні, цікаві й дуже добре організовані. Особливо важливо було навчитися, як діяти під час зупинки серця. Адже вчасно надана допомога вартує людського життя».
У Павлівській громаді нині є 12 добровольців-рятівників. Один із них – Сергій Фіть, який також зголосився взяти участь у навчанні з домедичної допомоги. Каже, що приємно порадувала потужна база навчального центру ДСНС.
«Хочемо переймати позитивний досвід поляків й розвивати у нас цей добровольчий рух, – каже він. – З нашої громади семеро добровольців із задоволенням пройшли ці тижневі навчання з домедичної допомоги, і ми всі дуже задоволені рівнем і здобутими знаннями. Добре, що був акцент на психологічну підготовку й стійкість, аби в критичний момент, у ці цінні секунди, не розгубитися, а змогти надати необхідну допомогу, навіть при вигляді зовсім неестетичних речей».
Важливо, що в рамках проекту 15 громадам буде придбано рятувальне обладнання: комбінований інструмент – ножиці-розширювачі з електричним приводом, медичні рятувальні сумки та жилети.
«А після навчального курсу ми проведемо спільні польові навчання з використанням рятувального обладнання для відпрацювання навиків реагування під час надзвичайних ситуацій транскордонного характеру», – зазначила Наталія Кролік.
На її думку, цей проект, окрім всього, стане хорошим поштовхом для подальшого розвитку добровільних рятувальних дружин і слугуватиме гарним прикладом для інших громад.

«Дійсно, безпека руху – це гостра проблема українсько-польського прикордоння. Причиною тому є і незадовільний стан доріг, і великий потік транспортних засобів, і їх несправність. Враховуючи те, що транскордонний рух розвивається дуже швидкими темпами, навіть незважаючи на пандемію коронавірусу, збільшуються ризики на дорогах, виникають різні небезпечні ситуації, – зазначає Наталія Кролік. – Це дуже важливий проект. Сподіваюся, що в подальшому він знайде продовження».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus