USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

13 Червня 2019 17:25
Днями делегація представників об’єднаних територіальних громад з Волині в рамках міжнародного проекту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області» побувала у Польщі. Поляки упродовж двох днів, 9 та 10 червня, ділилися з українцями досвідом облаштування і функціонування добровільних рятувальних дружин, які на теренах сусідньої держави діють уже сотню років.

Змагання – заради мотивації

Близько 200 людей взяли участь у змаганнях з пожежної безпеки на стадіоні в Белжеці. Досвідчені і новачки, зрілі чоловіки і зовсім юні хлопці та навіть тендітні дівчата змагалися у спритності й навиках. Усі вони – волонтери-рятувальники, які готові прийти на поміч у разі небезпеки. Такі змагання відбуваються щороку, їх підтримує місцева влада, адже це не лише видовищно, а й почесно.
«Такі турніри для пожежників-добровольців проводять у всій Польщі. Адже у нас по всій країні діють добровільні пожежні бригади. Це наша добра традиція, а тому традиційними стали і самі змагання. Усе це – заради популяризації благородної справи і для мотивації самих добровольців, – розповідає директор секретаріату «Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Буг» Галина Грабарчук. – Про важливість діяльності добровільних пожежних бригад у нас розповідають навіть діткам у дитсадках. Чимало старших дітей відвідують спеціалізовані гуртки, вивчають основи й тренуються, а потім і самі стають добровольцями. Саме завдяки цьому традиція живе. Стражі, які діють при ґмінах, беруть участь у всіх місцевих святах, при них зазвичай діє духовий оркестр, вони завжди виконують роль почесної варти. Найголовніше те, що громада цінує їхню роботу і пишається такими співгромадянами».

Завжди на сторожі

Опісля завершення змагань волиняни мали нагоду безпосередньо познайомитися із рятувальниками та специфікою їхньої роботи. Сільвестр Адамек із Ментува розповів волинській делегації про те, як у їхньому селі почала діяти добровільна рятувальна бригада.
«Наша пожежна дружина постала багато років тому, адже того вимагала ситуація – найближча державна пожежна надто далеко. Спершу все діяло на умовах такої собі сусідської взаємодопомоги. Згодом змінилися вимоги, було створено громадську організацію. Нині це обов’язковий юридичний механізм. Ми самі утримуємо майно, власними силами ремонтуємо техніку, дбаємо про порядок. Маємо у підпорядкуванні не лише пожежну частину. У нашому приміщенні діють також банк, магазин і аптечний пункт. Тобто маємо зиск з оренди, а отримані кошти спрямовуємо на потреби пожежної дружини, – провадить чоловік. – Ми не отримуємо зарплати, компенсовують лишень 15 злотих за годину безпосередньої роботи на виклику. Для Польщі це дуже мало, тому про заробіток взагалі не йдеться. Усе решта – на громадських засадах. Зарплату, і то досить символічну, у нас отримує дві людини, які обслуговують техніку. Кожен приходить сюди, коли має змогу. Паливо нам оплачує місцева влада, яка зацікавлена у діяльності добровольців. Та найголовніше те, що наші активісти вважають один одного родиною, це хобі і місія».

Цікавило волинян, які й самі готуються до впровадження добровільних рятувальних підрозділів у своїх ОТГ, те, як надходить виклик про надзвичайну подію, як працює система сповіщення і як вдається оперативно виїздити на виклики.

«У нашій дружині задіяні 17 людей. Загалом на виклик зазвичай прибуває шестеро. Саме стільки сідає в одну машину. Спершу спрацьовує сирена, яка сповіщає про лихо на всю округу. Але, звісно, є ймовірність, що її можуть не почути. Через це паралельно спрацьовує сповіщення на мобільних телефонах. Добровольці, які у ту мить вільні, мчать на базу. Хтось біжить, хтось їде велосипедом чи машиною, – пояснює Сільвестр Адамек. – У ту ж мить, коли нам надходить тривожний виклик, про це сповіщають і державних пожежників, і швидку, але вони виїздять тільки тоді, коли в них є потреба».

На власні очі

Неабияк здивували волинян у селі Вільчополе гміни Ґлуськ, не лишень привітно прийнявши делегацію та повідавши про умови роботи, а й продемонструвавши, як працюють пожежники-добровольці. Для цього навмисно влаштували реальну пожежу в занедбаній хатині, звідки винесли людину, яка нібито надихалася диму, й показали, як надавати першу медичну допомогу.

Видовищний майстер-клас із гасіння пожежі волинянам показали і добровольці ґміни Войславичі, які за кілька хвилин впоралися з полум’ям, що його розвели спеціально, аби показати волинським гостям, що й непрофесійні пожежники на селі можуть спрацювати не гірше за справжніх рятувальників. «У нас є два державні номери – 112 і 911, на які можна сповістити про небезпеку. Щойно хтось туди телефонує і заявляє, що в такій-то місцевості трапилася якась біда і потрібні рятувальники, нам надходить сигнал тривоги – алярм. І ми поспішаємо на поміч. І зазвичай саме добровольці першими дістаються до місця пожежі чи аварії, аніж державні рятувальники», – не без гордості повідав місцевий війт Хенрик Голембьовскі.
А ось у селі Став ґміни Холм добровільна пожежна дружина діє уже 92 роки. Тут про безпеку співгромадян зголосилося дбати аж 40 волонтерів. «Менш як сотню доларів отримує у нас людина, яка опікується техпідтримкою автомобілів», – підтверджує слова Сільвестра Адамека із Ментува Мірослав Мишек зі Става. Та додає, що тутешні рятувальники залучені навіть до пошуку і виловлювання диких вепрів, хворих на африканську чуму свиней. Актуальною і для поляків є проблема спалювання сухостою, що тут також заборонено, проте її практикують невідповідальні громадяни, як, зрештою, і в нас.

Приємна несподіванка

Під час навчального візиту волинян до Польщі не обійшлося без сюрпризів. Несподіваною та приємною звісткою стали слова війта ґміни Ґлуськ Яцека Анашевича про те, що польська сторона в рамках співпраці готова подарувати волинським колегам один пожежний автомобіль, а інший продати за символічні кошти – 7 тисяч злотих. «Ці автомобілі ми колись придбали в Нідерландах. Тепер у нас є нагода оновити рухомий склад, тому старі автомобілі, які справні і служитимуть ще довго, хочемо передати на Волинь», – повідомив пан Яцек Анашевич. Зрештою було вирішено, що Литовезькій ОТГ дістанеться автомобіль у подарунок, а Поромівська ОТГ інший автомобіль придбає.
Директор комунальної установи Волинської обласної ради «Агенція розвитку «Єврорегіону «Буг» Ірина Ітані задоволена черговим навчальним візитом до Польщі. «Нині наше найбільше досягнення полягає в тім, що кожна з 15 волинських ОТГ, які беруть участь у проекті, вже знайшла добровольців відповідно до власної кількісної потреби. Надалі нас чекає найважливіше – придбання сучасної техніки та обладнання і навчання рятувальних навиків. Важливо не лише те, що на Волині невдовзі діятимуть добровільні рятувальні бригади, а й те, що вони матимуть змогу виїздити не лише на пожежі, а й на дорожньо-транспортні пригоди й рятувати людські життя, – констатує Ірина Ітані. – До того ж, ми перша в Україні область, яка взялася реалізовувати такий амбітний проект. І нам неодмінно все вдасться».
Нагадаємо, наприкінці січня у польському Хелмі відбулася стартова конференція проекту, під час якої представники органів місцевої влади спільно з рятувальниками обговорили цілі й етапи його реалізації, реальний стан безпеки дорожнього руху й технічного забезпечення рятувальних служб. А вже у лютому відбулася перша зустріч представників проекту на Волині.

Довідково:

Наприкінці минулого року в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 стартував міжнародний проект технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області». У ньому беруть участь 32 польські ґміни та 15 волинських ОТГ.

Проект покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охоплює прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей. За час реалізації проекту, а це 20 місяців, у справу створення добровільних пожежно-рятувальних підрозділів на Волині буде вкладено майже €210 тис.

Загальна вартість проекту – €712 358,50, з них €641 122,65 (90%) – грант ЄС та €71 235,85 (10%) – кошти бенефіціарів. Проект втілюватимуть до середини 2020 року.

Учасниками проекту від Волинської області є наступні ОТГ: Устилузька (Володимир-Волинський район), Поромівська, Павлівська, Литовезька, Іваничівська (Іваничівський район), Вишнівська, Рівненська (Любомльський район), Голобська, Дубівська, Колодяжненська (Ковельський район), Заболоттівська (Ратнівський район), Шацька (Шацький район), Любешівська (Любешівський район), Жидичинська (Ківерцівський район), Луківська (Турійський район).

З української сторони проект реалізовують КУ Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону Буг.

Ірина КАЧАН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
лучанин Показати IP 14 Червня 2019 08:05
А в нас до кінця 90 років також були по більшості селах яка називалась пожежно охоронна, була техніка, але наші корівники все розвалили, техніку списали як металобрухт, а по факту собі забрали, людей позвільняли

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus