USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Економія коштів і тепла: в Луцьку модернізували десятки громадських будівель за грантові гроші

19 Жовтня 2021 15:58
Зменшення споживання тепла, електроенергії, скорочення викидів вуглекислого газу, покращення навчальних умов для дітей міста, економія коштів місцевого бюджету та створення сучасної енергоефективної громадської інфраструктури – це наслідок модернізації 31 громадської будівлі в Луцьку, що стала можливою завдяки проекту НЕФКО.

Реалізацію проекту з енергоефективності громадських будівель у Луцьку обговорили 19 жовтня.

У заході взяли участь Луцький міський голова Ігор Поліщук, інвестиційний директор НЕФКО Амунд Бейтнес, Надзвичайний та Повноважний Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг, Надзвичайний та Повноважний Посол Норвегії в Україні Ерік Сведал, провідна менеджерка Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (Е5Р) Катерина Стасюк, керівник групи проекту, консультант SWECO Гуннар Барк і керівник управління капітального будівництва Луцької міської ради Леонід Карабан.

Проект реалізований у співпраці зі Швецією, Східноєвропейським партнерством з енергоефективності та довкілля (Е5Р), Луцьком і НЕФКО.

Так, співпраця НЕФКО з Луцькою міською радою розпочалася у 2013 році, а кредитну угоду на проект було підписано у травні 2018 року. Цільовими об’єктами проекту стали освітні, культурні, спортивні будівлі, включаючи заклади дошкільної освіти, школи, художню і музичну школи, та громадський басейн.

Енергоефективні заходи передбачали теплоізоляцію фасадів, дахів і труб опалення, заміну дверей і вікон, кухонного обладнання та внутрішнього освітлення, покращення систем вентиляції, встановлення індивідуальних теплових пунктів.
У цілому до проекту було включено 31 об’єкт, із яких 27 уже повністю відремонтовано, у 21 будівлі встановили індивідуальні теплові пункти з регулюванням споживання тепла залежно від погодних умов, в чотирьох об’єктах відремонтували теплопроводи.

Очікується, що впроваджені заходи призведуть до щорічного скорочення на понад 11 тисяч МВт-год споживання тепла, 600 МВт-год електроенергії та 4300 тонн викидів СО2. Високі енерговитрати раніше були пов’язані в основному з великими втратами тепла та електроенергії будівлями через зношені фасади, дахи, старі вікна та двері, неефективне освітлення приміщень тощо.

Загальний бюджет проекту – 9,5 мільйона євро. Окрім кредиту від НЕФКО в розмірі п’яти мільйонів євро, проект отримав грант від Е5Р у розмірі 1,3 мільйона євро та від Швеції в розмірі 0,4 мільйона євро. Частка співфінансування міста Луцька становить 2,8 мільйона євро.

«Ми надзвичайно щасливі, що такий проект відбувався в нашому місті. Без перебільшення, проект НЕФКО змінив наше місто на краще в багатьох векторах його життя, – сказав Луцький міський голова Ігор Поліщук. – Під час впровадження проекту НЕФКО ми аналізували багато показників, зокрема скорочення викидів СО2, зменшення споживання газу, електроенергії. Близько 30 будівель, які підпорядковуються комунальним закладам нашого міста, отримали нове життя. Сьогодні ми можемо сказати, що ці енергомодернізовані, осучаснені заклади принесуть значну економію енергоносіїв, що, своєю чергою, позитивно вплине на зменшення видатків із бюджету на опалення, освітлення, закупівлю газу та електроенергії».
Він звернув увагу, що економія коштів місцевого бюджету напрочуд актуальна у зв’язку з непростою ситуацією на ринку газу.

«Важливість цього проекту фактично зростає кожного місяця в сьогоднішніх умовах. За 2020 рік ми маємо 8,2 мільйона гривень економії, але торік проект не був повністю завершений. Після закінчення проекту ми очікуємо на 17 мільйонів гривень економії в рік при наявній ціні газу. Звичайно, ціна на газ зростатиме, тож збільшуватиметься і економія. Те саме стосується і вартості електроенергії», – зазначив Ігор Поліщук.

Як додав, ідеться не тільки про економію коштів, а й про покращення умов перебування у цих об’єктах, а це передусім школи та дитячі садки, і про естетичність міста. На думку Луцького міського голови, кожен відремонтований у межах проекту НЕФКО заклад тепер є справжньою окрасою мікрорайону, в якому розташований.

Луцький міський голова наголосив: аби брати участь у таких проектах, потрібно бути фінансово спроможним, щоб виконувати свої зобов’язання у частині співфінансування, а також мати досвід успішної реалізації проектів у співпраці з міжнародними фінансовими донорами.
Надзвичайний та Повноважний Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг додав, що одним із важливих чинників успішної реалізації проекту НЕФКО в Луцьку є прозорість, у тому числі у використанні кредитних коштів.

Як акцентував, реалізація проекту – це також внесок у пом’якшення наслідків зміни клімату. Він сприяє досягненню основних програмних завдань політики Східного партнерства ЄС на період після 2022 року та національно визначеному внеску України до Паризької угоди.

«Робота над боротьбою зі змінами клімату і енергоефективністю для Швеції та України не нова, тому що ще у 2009 році Швеція визначила енергоефективність одним із найважливіших напрямків, які ми можемо реалізовувати у співпраці з Україною», – сказав Тобіас Тиберг.

За його словами енергоефективність – це й питання безпеки, адже чим більше Україна споживатиме газу, чим більше використовуватиме викопного палива, тим більше буде залежати від Росії.
«Чому Норвегія долучається до таких проектів? Як багато хто знає, НЕФКО – міжнародна фінансова організація, заснована у 1990 році п’ятьма країнами Скандинавії: Норвегією, Швецією, Фінляндією, Данією та Ісландією. Одне з першочергових завдань НЕФКО – підняти рівень обізнаності в екологічних питаннях, – зауважив Надзвичайний та Повноважний Посол Норвегії в Україні Ерік Сведал. – Ми співфінансуємо проекти з покращення енергоефективності громадських будівель, управління побутовими відходами та інші».

Ерік Сведал додав, що покращення енергоефективності сприяє зменшенню імпорту енергії та покращенню енергетичної самодостатності й безпеки для України.

«Зменшення споживання тепла та електроенергії у громадських будівлях не тільки стане можливістю для заощадження коштів, а й у довгостроковій перспективі призведе до зниження викидів парникових газів і СО2», – прокоментував Надзвичайний та Повноважний Посол Норвегії в Україні.
Провідна менеджерка Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (Е5Р) Катерина Стасюк розповіла, що подібні інвестиції покращують побут людей і відіграють важливу роль у вирішенні проблем зміни клімату, у впровадженні необхідних реформ і загальної декарбонізації в країні.

«У цілому станом на сьогодні Україна отримала від фонду Е5Р майже 140 мільйонів євро грантових коштів. Європейський Союз та Швеція є найбільшими вкладниками фонду. Разом із ними внески зробили також Данія, Естонія, Ірландія, Ісландія, Латвія, Литва, Німеччина, Норвегія, Польща, Словацька Республіка, США, Фінляндія та Швейцарія. Усі ці країни підтримують Україну», – акцентувала Катерина Стасюк.

Натомість власний внесок України до фонду Е5Р є найбільшим із-поміж усіх країн-партнерів і становить 20 мільйонів євро.

«Наразі гранти від Е5Р допомагають реалізувати в Україні 25 муніципальних проектів у чотирьох основних секторах: модернізація централізованого теплопостачання, впровадження енергоефективних заходів у громадських будівлях, екологічне управління твердими побутовими відходами та модернізація систем очищення стічних вод. Також оновлення рухомого складу громадського транспорту та оновлення вуличного освітлення в деяких містах України відбувається завдяки нашому фонду», – сказала провідна менеджерка Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля.
Вона пригадала, що за підтримки Е5Р у Луцьку впроваджується ще один великий проект із модернізації централізованого теплопостачання, який реалізує Європейський банк реконструкції та розвитку. Тому в підсумку Луцьк отримав 5,3 мільйонів євро грантових коштів від фонду Е5Р.

Читати ще: Проект на 65 млн: як модернізують «Луцькводоканал» завдяки співпраці з НЕФКО

Керівник управління капітального будівництва Луцької міської ради Леонід Карабан, своєю чергою, розказав, що реновація громадських будівель у рамках проекту НЕФКО призведе до зменшення споживання тепла, електроенергії та викидів вуглекислого газу, покращення навчальних умов для дітей міста, економії коштів та створення сучасної енергоефективної громадської інфраструктури.

«Місто йде правильним шляхом. І реалізація цього проекту допомогла Луцьку зекономити близько 30-40% коштів на енергоносії. Якщо враховувати те, що тарифи і надалі зростатимуть через поступовий перехід України до ринкових цін на енергоносії, то в майбутньому завдяки проекту ми будемо економити ще більше», – відзначив Леонід Карабан.
На його думку, впровадження проекту має не тільки економічний наслідок, а й значний соціальний вплив: «Серед 26 тисяч дітей, які навчаються в модернізованих закладах освіти, 332 дитини з сімей, які отримують допомогу, відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям, 442 дитини учасників АТО/ООС, 306 дітей із багатодітних сімей, 72 дитини з числа внутрішньо переміщених осіб».

Натомість керівник групи проекту, консультант SWECO Гуннар Барк на основі власного досвіду співпраці з іншими українськими містами відзначив високу ефективність роботи в Луцьку, де, за його словами, партнерство вдалося налагодити швидко та легко. Основну ж увагу під час реалізації проекту зосередили на закладах освіти (школах і дитсадках).

«Проведені заходи вже дозволяють заощаджувати та покращувати стан довкілля», – наголосив він і додав, що попри складний рік пандемії коронавірусу Луцьку таки вдалося зреалізувати проект.
На закінчення заходу Ігор Поліщук вручив запрошеним спікерам подяки.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Дідо Показати IP 19 Жовтня 2021 18:04
А чому європейці такі худі? Сала не їдять?
Анонім до Дідо Показати IP 20 Жовтня 2021 10:49
скоріше, не їдять картоплі, борошна та хліба, бо дбають про здоров'я, на відміну від багатьох

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus