USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ексвласник збанкрутілого Дельта Банку виплачуватиме борг Україні 27 тисяч років

25 Січня 2022 18:08
Колишній власник та топ-менеджер Дельта Банку Микола Лагун, якому повідомили про підозру у розтраті мільярда гривень, влаштувався економістом у приватну компанію зі ставкою у 14 тис. грн на місяць та перераховує свою зарплату на погашення боргу перед державним Ощадбанком. Таким чином, для виплати усієї суми боргу йому знадобиться 27 тисяч років.

Про це йдеться у матеріалі журналістів-розслідувачів BIHUS info. Зазначається: Лагун начебто перераховує Ощадбанку 100% своєї зарплати.

«За інформацією із судового реєстру, Микола Лагун влітку 2021-го влаштувався економістом у приватну компанію – із 40-годинним робочим тижнем та зарплатою, 100% якої, за його заявою, мають йти в рахунок погашення боргу. Журналісти з’ясували, що йдеться про зарплату 14 тис. грн на місяць. Відповідно, борг у розмірі 4,5 мільярда гривень банкір такими темпами буде виплачувати орієнтовно 27 тисяч років», – йдеться в розслідуванні.

Водночас наголошується: ця обставина стала однією з тих, на підставі яких наприкінці листопада 2021 року (у момент, коли запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту ще діяв) Печерський райсуд Києва дозволив Лагуну виїжджати з України. Іншою причиною стало те, що Лагун нібито є стороною або свідком у низці судових справ у Білорусі та Великій Британії, а отже, йому необхідно бути присутнім на закордонних засіданнях.

Виплата боргу може тривати до 54 тисяч років

Згідно з інформацією із судового реєстру, Лагун працює економістом у ТОВ «Дельта Лізинг». «Так, 14.07.2021 року ОСОБУ_3 було прийнято на роботу в ТОВ «Дельта Лізинг» на посаду економіста з 40-годинним робочим тижнем, що підтверджується Наказом № 6-к від 14.07.2021 року», – йдеться у ухвалі суду.

Читати ще: Держава продала активи збанкрутілого Дельта Банку на 20 мільярдів із знижкою понад 99%

При цьому там зазначається, що для погашення боргу Лагун віддає не всю, а лише половину своєї зарплати. «З метою погашення боргу з виконавчого провадження ... ОСОБА_3 звернулася до свого роботодавця із заявою щодо здійснення щомісячного відрахування від своєї заробітної плати у розмірі 50% (половина) на користь Відділу примусового виконання рішень Департаменту платежу», – написано в ухвалі.

Враховуючи інформацію BIHUS info про те, що щомісяця Лагун отримує 14 тис. грн., виходить, що кожен місяць він віддає на сплату боргу 7 тис. грн. Таким чином, аби виплатити всі 4,5 млрд грн йому знадобиться близько 54 тисяч років.

В якій компанії працює Лагун

Ще до моменту працевлаштування Лагуна Національний банк відкликав усі ліцензії у ТОВ «Дельта Лізинг». Понад те, ще у вересні 2021 року компанія змінила назву на ТОВ «Інвестпрофконсалт». А також переїхала до Києва з вул. Шовковичної, 42-44 на вул. Звіринецька, 63. Статутний капітал цього підприємства складає 54,5 тис. грн.
Перевірка «Інвестпрофконсалт» в реєстрах НБУ показала, що вона значиться як виключена з реєстрів. Це означає, що, найімовірніше, займатися лізингом компанія не може. Хіба що підпільно, що карається.
У жовтні 2021 року колишньому власнику Дельта Банку Лагуну повідомили про підозру у розтраті. Сам банк у 2015-му був визнаний НБУ неплатоспроможним, а Офіс генпрокурора веде розслідування у процесах 10 боржників Нацбанку та Фонду гарантування вкладів.

Їхня сукупна заборгованість перед вкладниками становить понад 120 млрд грн. Як повідомила генпрокурор Ірина Венедиктова, протягом 2012-2015 років топ-менеджери установи уклали заздалегідь збиткові для банку кредитні договори.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
скептик Показати IP 25 Січня 2022 19:25
посадити в кутузку - бігом гроші знайде
Олесь Показати IP 25 Січня 2022 23:01
Ото у нас закони .... який їх телепень робить. Украв у лісі селянин соснину сідай на 3 роки і сиди а украв лярд грошей виплачуй сто життів . Сміх та й годі з тої кримінальної ненажерливої системи правосуддя .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus