USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

«Фігура»: соло-виставка Артема Лук’янчука в Галереї мистецтв

14 Червня 2019 19:33
Молодий луцький художник Артем Лук’янчук презентував нову персональну виставку в статусному просторі волинських мистців. «Фігура» – так називається його дослідження про надихаючу емоційну взаємодію музи і творця, представлене на розсуд публіки в Малій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України.

Це вже третя персональна виставка перспективного й обдарованого художника, яка відбувається в галереї регіонального осередку Національної спілки художників України, розповів голова правління ВО НСХУ Володимир Марчук. Саме у цьому арт-просторі Артем дебютував у 2014 році і заявив про свої творчі амбіції глядачеві. Вже тоді, вирізнившись серед достойних колег оригінальністю своїх тематичних і технічних інтерпретацій, він змусив прихильних шанувальників і прискіпливих критиків з нетерпінням очікувати на нові зустрічі. Відтоді не стишує творчого поступу: Артем є постійним учасником арт-проектів, які відбуваються в Луцьку, а також виставок обласного і всеукраїнського рівнів. У його творчому резюме вже 7 персональних проєктів, і це надихає талановитого художника будувати кар’єрні плани вступу до Національної спілки художників України.
Експозиція виставки «Фігура» складається з 12 жіночих портретів, які демонструють еволюцію бачення автора взаємодії художника і моделі – одного з найемоційніших дуетів у людських стосунках. Луцьким глядачам запам’яталися оригінальна чуттєва серія робіт Артема Лук’янчука на цю тему, яку він продемонстрував у своїй попередній соло-виставці в 2017 році, а тому на нову презентацію очікували з особливою цікавістю.
Музи і художник… Хто вони – моделі Артема Лук’янчука? Приятельки і подруги. З Артемом їх поєднує природна відкритість у навчанні й дозвіллі, взаєморозуміння у спілкуванні, схожість (і несхожість!) рефлексій на цей прекрасний світ у непередбачуваному «завтра», щирість і довіра. «Це люди, які мене надихають, – розповів автор, – Вони з’явилися в моєму житті, і тому я зобразив їх на цих полотнах. Є роботи символічні в певному розумінні, є портрети. Але з кожною роботою пов’язана якась історія».
Презентація дозволила глядачам не лише побачити чарівних дівчат у візуальних інтерпретаціях мистця, а й познайомитися з ними: це Ольга Балаганська, Альбіна Лемешко, Катерина Білохвіст, Тетяна Серховець і Вікторія Язикова. Присутні на події натхненниці поділилися своїми враженнями про створення цих робіт. З Вікторією Язиковою Артема пов’язує давня дружба. Альбіна Лемешко розповіла, що хлопець написав її портрет за 2 ночі, а потім подарував на її день народження. З Катею Білохвіст юнак познайомився під час студіювання у вузі, і вона пригадала, як він навчав її малювати акварелі. Ользі Балаганській присвячено 7 робіт цієї експозиції. Дівчина навіть не здогадувалася, що Артем малює її портрети і була щиро здивована, отримавши одного дня від нього фото в електронному повідомленні.
Як народжувалися картини? Артем поділився секретом: «Спочатку я завжди збираю певний фотоматеріал і саме так спочатку працюю з натурами. А потім опрацьовую і візуалізую таким чином». Моделі визнали, що позувати годинами в класичному значенні слова дійсно дуже важко, а життя сучасної молодої людини задає аж надто високий темп. Але Артем все-таки вважає, що при позуванні між художником і моделлю встановлюється особливо відчутний емоційний зв’язок, і це обов’язково відображається на роботі.

На питання, чи приваблюють цікавість художника прекрасні незнайомки, автор відповів, що знати модель особисто, спілкуватися з нею і дружити, відчувати її внутрішній світ – саме це наповнює його творчим імпульсом, будить бажання творити…
Жваве і невимушене спілкування винуватця події, його прекрасних моделей з гостями презентації продовжилося за фуршетом з літніми смаколиками. Глядачі та численні глядачки привітали схвильованого автора з творчим успіхом, обмінювалися враженнями про роботи і бажали нових цікавих мистецьких знахідок у зображенні краси жінки.
Переглянути серію «Фігура» шанувальникам жіночого портрету і скласти власну думку про творчість молодого мистця можна протягом 3 тижнів – саме стільки триватиме виставка Артема Лук’янчука в Галереї мистецтв ВО НСХУ.

Творча біографія автора: Артем народився у 1993 році в селі Видраниця Ратнівського району Волинської області. У 2015 році закінчив Інститут мистецтв Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Перша персональна виставка відбулася влітку 2014 року в Галереї мистецтв ВО НСХУ. Роботи молодого художника виставлялися в Луцьку. У вересні 2015 року арт-проект «Жінка» експонувався у Львові в рамках роботи ІІІ Конгресу культури Східного партнерства «Місія культури в часи криз». Артем – постійний учасник мистецьких подій волинського осередку Національної спілки художників України, автор 7 персональних виставок в Луцьку, Києві.

Персональна сторінка художника на сайті Галереї мистецтв.

Про подію на сайті Галереї мистецтв.

Фото – Віктора Чухрая

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Юля Показати IP 15 Червня 2019 01:38
Який талановитий молодий чоловік!Успіхів Вам!
Глядач Показати IP 15 Червня 2019 14:39
Виставка дуже сподобалася! Роботи неймовірні. Художник - талант.
Микола Показати IP 15 Червня 2019 15:42
Росте молоде волинське покоління художників, та їх поціновувачів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus