USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Фонд Олександра Лазорка допоміг пологовому будинку

7 Лютого 2012 10:40
Представники благодійного фонду Олександра Лазорка «Волинь має майбутнє» в рамках благодійних цілей стали донорами крові у відділенні заготівлі та переливання крові пологового будинку.

Про це повідомляє Волинська правда.

По всьому світі материнська смертність в першу чергу наступає від втрати крові. За статистикою, необхідну кількість крові для потреби медицини можуть забезпечити 4% населення країни, в Європі кількість донорів сягає 6%, проте Україна по здачі не дотягує навіть до 2%. Не оминула ця проблема і Волинського пологового будинку.

Завідувач відділення заготівлі та переливання крові Тетяна Дьог наголосила, що запас крові завжди є у достатній кількості, але справа у тому, що ця «рідина» має свої терміни придатності, тому фонди постійно необхідно поповнювати: «Щоб кров була не пізніше, аніж 10 днів, а маленьким дітям дозволяється переливання крові триденної давності».

Наразі добровільних донорів крові, на жаль, не так багато, тому серед жінок, які збираються народжувати саме у пологовому будинку, що у Луцьку, проводять агітаційну роботу, тобто кожна мама повинна привести по три донори.

Стати добровільними донорами погодилися засновники благодійного фонду Олександра Лазорка «Волинь має майбутнє». До пологового будинку прибули сам Олександр Лазорко та його дружина Ольга, яка є головою фонду, а також була присутня представник фонду Олександра Крєтова. Мета цього кроку започаткувати рух «Здай кров – збережи життя».


Олександра Крєтова зауважила, що ідея – на власному прикладі показати людям важливість справи. В подальшому, можливо, і оплачувати здачу крові. Тобто, донор після медичної процедури отримує талон на обід вартістю 25 гривень, а також людина звільняється від роботи у день здачі крові і отримує 1 оплачуваний відгул, який може використати зразу наступного дня, або додати його до відпустки. Отож керівники фонду планують виділити додаткові кошти на таку справу.

Не зважаючи на те, що у відділенні заготівлі та переливання крові щодня приходить всього 10-12 осіб, саме сьогодні було людно. Довелося постояти у черзі. Доки пані Лазорко чекала на свою чергу та чоловіка, який у зв’язку з робочими питаннями спізнювався, вона розповіла що у цьому пологовому будинку тричі мала щастя стати мамою і одного разу їй також допомогла чужа кров: «Коли я народжувала першу дитину, у мене якраз була проблема, і мене врятували за допомогою чиєїсь крові».

Загалом діяльність фонду «Волинь має майбутнє» буде спрямована у декількох основних напрямках: по-перше – це на дітей, зокрема, на розвиток спорту серед підростаючого покоління, по-друге на закупівлю медичного обладнання для людей з особливими потребами, а також на відкриття медичної установи.

«Є бажання у Луцьку відкрити медичний центр… Це буде клініка, яка допомагає людям, які мають проблеми зі спиною, після ДТП… Тобто реабілітаційний центр», – пояснила Ольга Лазорко.

До слова, представниці благодійної організації були єдиними жінками серед донорів. Медики розповіли, що здача крові серед представниць прекрасної статі у принципі не рідкість, проте донорів-чоловіків значно більше.

Олександр Лазорко, прибувши до медзакладу, зауважив, що вже не вперше здає свою кров у благодійних цілях: «Я четвертий раз здаю кров, 3 рази з них в рамках благодійних акцій. Перший раз здавав кров коли мені було 21 рік коли дружина була вагітна… Ми як керівники фонду закликаємо всіх свідомих, молодих душею людей, які відчувають себе здоровими… Вони повинні такі речі робити безкорисно, раз у 2 місяці обов’язково».

Оплачуваний донорський відгул пан Лазорко на роботі брати не буде.

Загалом умови для здачі крові є такими: при собі потрібно мати паспорт (при цьому донору має бути від 20 до 45 років); перед здачею крові не можна: вживати ліки, що містять аспірин та анальгетики – три дні, що передують здачі крові; пити будь-які алкогольні напої – два дні, що передують здачі крові; їсти жирну їжу (масло, сало, молоко, яйця, морозиво, сметану, жирне м’ясо та рибу тощо) – напередодні та в день здачі крові; курити – хоча б дві години перед здачею крові.

Не можуть здавати кров люди: які хворіли на вірусний гепатит (хвороба Боткіна); у яких зараз загострення хронічних хвороб; у яких є психічні захворювання; яким зроблено вакцинацію менш, ніж місяць тому; які здавали кров менш, ніж два місяці тому.

Абсолютні протипоказання: ВІЛ-інфекція, сифіліс, вірусний гепатит, туберкульоз, хвороби крові, онкологічні захворювання.

Тимчасові протипоказання: видалення зуба (10 днів), нанесення татуювання (1 рік), ангіна, грип, ОРВІ (1 місяць з моменту одужання), аборт (6 місяців), період вагітності та лактації (1 рік після пологів, 3 місяці після закінчення лактації), щеплення (1 місяць).

Рекомендований раціон у дні, що передують здачі крові: нежирні відварні м’ясо та риба, картопля, каші, овочі, фрукти, соки, компот, житній чи не здобний білий хліб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
йован Показати IP 7 Лютого 2012 12:36
Цікаво, що цей хоче від Луцька
Знаючий Показати IP 7 Лютого 2012 13:18
Ще один кандидат у нардепи чи хоче пізніших політичних перспектив на місцевих виборах?
Владислава Показати IP 7 Лютого 2012 14:04
Нашестя благодійників на Волинь.
111 Показати IP 7 Лютого 2012 14:40
фотограф лажовий. проти світла фотографує.
Наташа Показати IP 7 Лютого 2012 14:57
А це вже хто вступає на політичний олімп? Нам тут своїх благодійників хватає, тут тє нічо не світить))
сергій Показати IP 7 Лютого 2012 15:46
де ж та допомога? труси сашуню гаманцем!
!!! Показати IP 7 Лютого 2012 16:15
То якась мутка... Треба брати приклад. Створюємо благодійні фонди! Бабло з фонда регіони не візьмуть... а якшо візьмуть - то можна розпердіти на весь світ, і Яника далі Рівного в Європу не пустять. ХАХА
1 Показати IP 7 Лютого 2012 17:03
1
той кому не заздрять Показати IP 7 Лютого 2012 17:12
"До пологового будинку прибули сам Олександр Лазорко та його дружина Ольга, яка є головою фонду, а також була присутня представник фонду Олександра Крєтова" Не зрозуміло чому автор статті пише, що О.Лазорко був сам, якщо він був з дружиною і О. Корєтовою. Чи можливо це вияв якоїсь надзвичайної поваги до О. Лазорка?
Ніна Показати IP 7 Лютого 2012 20:27
Так і пишіть: голова правління "Укртранснафти", колишній гендиректор НПК "Галичина" (Дрогобицький НПЗ).
Ірина Показати IP 8 Лютого 2012 11:25
Яка різниця хто це, люди здали кров для діток, не бачу в тому нічого поганого. Не робити нічого, та постійно жалітися як в нас все погано - оце може кожний...
Яна Показати IP 8 Лютого 2012 11:38
Слава Богу, що є люди, які щось роблять для інших...Наспрвді це ж може робити кожен, просто різниця в тому, що в когось вистачає часу, сил і бажання на доброчинність, а в когось лише на те, щоб таких людей в черговий раз полити брудом собі на втіху...
Марта Показати IP 8 Лютого 2012 13:57
Дорогие коментаторы.Побойтесь Бога.Эти люди делают добро людям которые нуждаются в этом.Команда Олександра Лазорка-Вы молодцы.Пусть Вас благословит Бог,и поможет зделать всё для украинского народа.Слава Богу что вы есть!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus