USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Газ по 3 гривні, а не по 6,99 чи 11? Українцям треба постачати вітчизняний газ, – волинські депутати

14 Січня 2021 21:28
Щоб не підвищувати тарифи для населення, варто використовувати власний видобутий український газ, який є у газосховищах.

Про це йшлося під час засідання третьої позачергової сесії Волинської обласної ради, 14 січня.

Нагадаємо, депутати прийняли звернення до Президента та Уряду з вимогою не допустити підвищення тарифів. Окрім засудження дій влади, зверненням пропонується і варіант вирішення проблеми. Ним мав би стати вітчизняний газ.

«На сьогодні Українська держава володіє достатнім потенціалом щодо повного забезпечення себе газом власного видобутку, який необхідно направити цілеспрямовано за ціною видобутку на потреби населення», – йдеться у документі.

Як додала своєю чергою присутня на засіданні сесії народна депутатка Ірина Констанкевич, в українських газосховищах вдосталь власного блакитного палива.

«Ми не приймаємо такі дії Уряду, а пропонуємо ввести річний мораторій на підняття цін і встановити економічно обґрунтовані тарифи з врахуванням збитків. Ми вважаємо, що в країни є резерви: у газосховищах є понад 20 мільярдів кубометрів дешевого газу», – заявила вона.

Про те, що власний газ – це варіант виходу з ситуації зазначили і депутати обласної ради. Зокрема, депутат Андрій Козюра зазначив: при річному використанні українців 26 мільярдів кубометрів газу, палива, закачаного в газосховища влітку – більш ніж достатньо, з врахуванням залишків минулого опалювального сезону. Однак нічого не зміниться, якщо НАК «Нафтогаз України» матиме монопольне становище на ринку.

«Газ українського видобутку, закачаний в літні місяці треба спрямувати на потреби населення. У січні з доставкою газ коштуватиме більше 11 гривень за кубометр. А вартість вітчизняного газу не більше 3 гривень за 1 куб. Чому тоді ціна 11 гривень? Ця ситуація буде до того часу, поки НАК «Нафтогаз України» матиме монопольне право на придбання газу від «Укргазвидобування» і далі виставлятиме на аукціон за завищеною ціною», – вважає депутат.

Його колега Віктор Олійник теж вважає, що газ власного видобутку треба спрямувати на потреби населення і це здешевить тарифи.

«Вчора Кабмін прийняв постанову про знижку 30% на газ, по 6,99 грн. Це «фількіна грамота», бо цей крок відгукнеться через кілька місяців. Адже у нас діє закон про ринок природнього газу, де чітко напис ано, що держава не може регулювати ручним способом ціну на газ. Іншого способу як використати газ власного виробництва в нас немає, бо потім буде наступне: через декілька місяців якісь газові компанії звернуться в суд і ця постанова буде скасована і все одно доведеться заплатити. Така історія була в 2015 році, коли уряд Яценюка запровадив пільги для жителів в багатоквартирних будинках, а через півроку компанії Фірташа подали в суд і люди були змушені заплатити», – пояснив він.

До слова, газопостачальна компанія «Нафтогаз України» заявила, що готова забезпечити природним газом побутових споживачів за регульованою ціною 6,99 грн за куб. м до завершення карантину або опалювального сезону. Проте експерти зазначають, що компанія приховує собівартість видобутку природного газу дочірньою компанією АТ «Укргазвидобування».

Нагадаємо, лідер партії «ЗА Майбутнє», нардеп від Луцька Ігор Палиця заявив, що депутати вимагають введення мораторію на підвищення комунальних тарифів до кінця року.

«Ми вже підготували відповідний законопроєкт та незабаром зареєструємо його у Верховній Раді. Але для того, щоб парламент не «поховав» цю ініціативу, своє слово мають сказати громади. Рішення про проведення позачергової сесії вже ухвалили Волинська, Хмельницька та Полтавська обласні ради, які запланували скликання 14, 15 та 21 січня відповідно. Найближчим часом аналогічні рішення затвердять Київська, Запорізька, Черкаська, Житомирська, Рівненська, Тернопільська, Чернігівська та Львівська обласні ради. Очікуємо, що й інші регіони приєднаються до нашої ініціативи. Щоб досягти результатів, треба робити реальні кроки», – заявив народний депутат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Він Показати IP 14 Січня 2021 22:04
А чому тільки про газ? Бензин теж деякий виробляється з вітчизняної нафти, чи це питання не вигідне?)
скептик до Він Показати IP 15 Січня 2021 01:25
з бензином взагалі повний кобздєц. УРКАїнські НПЗ - це позавчорашній металобрухт, на якому можна хіба що самогонку гнати
Знаю Показати IP 15 Січня 2021 06:30
Бо на газі можна піаритися. Всі експерти великі
Отакої Показати IP 15 Січня 2021 06:30
Ну так постачайте,хто вам забороняє
Остап Вакарчук Показати IP 15 Січня 2021 08:20
Все це тільки розмови, які ведуться вже 25 років.
Людина Показати IP 15 Січня 2021 08:33
Мені все одно на той газ, мені Пан Зеленський імпонує!
Анонім Показати IP 15 Січня 2021 09:59
Останнім часом мені наші луцькі депутати подобаються все більше. Нетипове явище... Нарешті! Молодці! Підняли на офіційному рівні питання українського газу. Бо ці пани в Нафтогазі і облгазах вже берегів не бачать. Люди не знають, як виживати з такими цінами.
Пенсіонер Прокопчук Показати IP 15 Січня 2021 11:44
Нічого у нас в Україні не зміниться. ЄС диктує свої умови і все тут. Ось так з ціми тарифами будемо мучитися ще років з 25. Згадайте: Литву, Латвію, Естонію та ту ж саму Польщу, вони як йши до ЄС взагалі платили за комунальні послуги, за газ, за електроенергію та воду 50% від своїх доходів на місяць.
Я до Пенсіонер Прокопчук Показати IP 15 Січня 2021 16:38
за це скакали по майданах...
іван хмель Показати IP 16 Січня 2021 16:56
простіше буде поміняти президента і верховну зраду викинути оту всю гниль що завелась в 14 і продовжує населяти будівлю верховної ради потім треба братись за олігархів ----чим більші заробітки в трудящих ---тим менші налоги на підприємство і наостанок розігнати суди антикорупційні органи як розсадника корупції далі верховна рада депутат з заробітком десь 50-70тисяч на місяць повинен з свого карману платити помічникам депутата якщо сам не в змозі щось подати депутатів --300 сесія ---10 днів 1 раз в 3 місяці в кінці року кожен депутат повинен доповісти що ним зроблено за рік і що подано БЕЗ ЦЬОГО МИ НЕ ЗМОЖЕМО ДАЛІ ІСНУВАТИ
123 Показати IP 6 Лютого 2021 10:18
А я не бажаю по 3 грн. чи по 6.99 грн., давай газ для населення України по 12 грн. за один куб. метр, але любимий американський газ. Мені не подобається російський газ, це газ агресора.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus