USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Гори сміття й заблокована стежка: в Луцьку новий власник земельної ділянки псує життя сусідам

24 Листопада 2021 08:00
Розвалена хата, будівельне сміття на березі ставка і заблокована стежка. Такими є результати так званої реконструкції старого будинку, що в районі Кічкарівки у Луцьку.

Найбільше від цього потерпають люди, чиї будинки розташовані впритул до будмайданчика, повідомляє телеканал «Аверс».

Ті, хто живе тут з дитинства, розповідають, що їм болить серце за теперішній вигляд берегів, за якими вони самотужки намагались доглядати. Натомість нові сусіди таким не переймаються: вперто роблять своє і не зважають на жодні зауваження з боку тутешніх.

Будівельне сміття лежить тут скрізь: від розкиданої старої хати й аж упритул до водойми. За словами мешканців, раніше понад берегом була протоптана стежка, якою рибалкам, дітям чи старшим людям зручніше було скорочувати шлях, аби дістатись в іншу частину міста. Втім нині тут ні пройти ні проїхати.

Місцеві мешканці обурені такою зверхньою поведінкою нового власника. Кажуть: з людьми навіть не радився.

Читайте ще: Покарали будівельників, які засмітили берег ставка у Луцьку

«Це настільки зухвало, ніхто ні з ким не контактує. Розвалили, понасипали. Тут такий сморід був, там же ж в тому будинку і наркомани, і злодії переховувалися», – каже лучанин Андрій Лягу.

Можливо, у такий спосіб власник ділянки вирішив, куди подіти будівельне сміття. А можливо, це спроба «відбити» собі шматок берега для власних потреб?

Андрій Лягу розповідає, що ці роботи проводять зазвичай увечері. Чоловік додає: власник ділянки почав підсилати до нього своїх адвокатів. Припускає: так намагаються з ним домовитись. Однак пан Андрій каже, що від свого не відступиться. Оскільки не хоче бачити у себе попід вікнами сміттєзвалища, яке влаштували просто у водоймі.

Начальник відділу державного архітектурно-будівельного контролю Луцької міської ради Владислав Троць розповів, що там збираються зводити будівлю з цокольним та першим поверхами.

Каже, повідомлення в ЦНАП про реконструкцію індивідуального житлового будинку за адресою Степана Кривенького, 41 надійшло 21 листопада цього року. Мають всі дозвільні документи на ці роботи. Але чи мають право робити щось із берегом навпроти будинку – то тут не все так однозначно.

«Якщо вони виконують своє укріплення в межах ділянки, які визначено технічною документацією, то мають повне право це робити. Якщо ж здійснюють його поза межами ділянки, то в нас є інші органи, які мають право контролювати будь-які земляні роботи на комунальній землі, – департамент муніципальної варти», – пояснює чиновник.
До слова, коли журналісти намагались поспілкуватися із замовником цих робіт паном Валентином Андрухненком, спочатку він не брав слухавки. Згодом, коли почув, з якого приводу телефонують, пообіцяв, що перетелефонує. Звісно, так цього й не зробив.

У державній екологічній інспекції у Волинській області, побачивши кадри з берегів ставка, були в прямому сенсі шоковані. Кажуть: такого не може бути в прибережній смузі водойм. За таку діяльність може світити не лише штраф, а й відповідальність за самовільне зайняття земельної ділянки.

«Люди не можуть викидати сміття чи якісь роботи проводити в прибережній смузі водойм. За цим випадком до нас минулого тижня надійшло звернення. Буде проведено перевірку та вжито заходів, якщо буде встановлено, хто це зробив, притягуватимемо до відповідальності, якщо ні – будемо передавати матеріали в правоохоронні органи», – запевняє заступник начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області Сергій Дудка.

У департаменті муніципальної варти повідомили, що на місці склали адмінпротокол на робітників, яких і застали за засміченням прилеглої території, тобто берега ставу. Припис отримав і власник земельної ділянки. До 25 листопада він має прибрати будівельне сміття з берега.

Щоправда, в разі, якщо не зробить цього, на нього чекає смішний штраф – цілих 340 або 1360 гривень за засмічення берега водойми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Петро Показати IP 24 Листопада 2021 08:59
Цей забудовник багато де "відмітився" і в Луцьку і с.Липини на вулиці Сагайдачного ,2 будує будинок з порушенням будівельних норм. Андрію не відступайте, ви лучанин і офіцер повинні показати приїжджим ділкам що так чинити не можна, що не все купується за хабарі.
Олег Показати IP 24 Листопада 2021 09:27
Ще б департамент муніципальної варти звернув увагу на участок по вул. Станіславського, 14. Як не дивно, але поки там жили роми, то було не ідеально, але... А тепер, коли викупив в них цей участок якийсь "господар-бізнесмен", то Брище "відпочиває". Муніципали наказують якогось дядька що викинув тачку піску біля себе за забором, а тут, поруч з стадіоном ЛНТУ, який відновлюють до європейських стандартів, бардак далекий від азійського. Поки що сміття туди вивозять тачками (чому б і ні), але скоро будуть там і машини.
Анонім до Олег Показати IP 24 Листопада 2021 14:19
Звернись до муципалів,а не тут пишеш.
Анонім до Анонім Показати IP 30 Грудня 2021 21:35
протокол і можливо штраф-це максимум, більш муніципали нічого не зроблять
Анонім Показати IP 24 Листопада 2021 11:05
Міська рада, а у вас всі мешканці міста рівні, чи є рівніші? Стежку кажете завалили? А те що не стежка, а частина вулиці з будинку Янки Купали 1, по будинок Янки Купали 5, просто зникла, з громадської власності міста, дивним чином стала у приватному користуванні, то нічого? Перегороджена воротами, забудована гаражами і «курниками». Всі мешканці також раніше вільно ходили і по вулиці і був прохід до ставків. А зараз закритий прохід навіть для листонош, для служб доставки, для лікарів , нема доїзду швидкої, чи пожежної машини. Вас навіть не гребе, що все те наліплено на газопроводі. Де , згідно норм, вулиця шириною в шість метрів і чому цей відрізок перегороджений воротами з замками?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus