USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Грошова і медична допомога, навчання, легальна робота: на що можуть розраховувати українські біженці в Польщі

22 Березня 2022 15:07
Понад три мільйони українців через російське вторгнення змушені були покинути свої домівки та тікати за кордон. Більшість виїхала до сусідньої Польщі. Уряд цієї країни пішов назустріч українським біженцям: спростив легалізацію перебування, гарантував безоплатну допомогу, надав доступ до системи охорони здоров’я, освіти, ринку праці.

Інформаційне агентство Волинські Новини зібрало для своїх читачів корисну інформацію про те, як легалізувати перебування в Польщі, отримати від уряду цієї країни медичну чи фінансову підтримку, влаштувати дитину в школу, продовжити навчання в університеті чи знайти легальну роботу.

ЛЕГАЛЬНЕ ПЕРЕБУВАННЯ В ПОЛЬЩІ

Громадяни України, а також їхні чоловіки/дружини, які внаслідок російської агресії покинули свою Батьківщину, можуть перебувати на території Польщі легально впродовж 18 місяців. Це стосується осіб, які прибули до Польщі безпосередньо з України після 24 лютого та хочуть залишитися в цій країні.

Громадянин України перебуває в Польщі легально за таких умов:

- в’їхав до Польщі після 24 лютого 2022 року безпосередньо з України,

- під час проходження прикордонного контролю в пункті перетину кордону його зареєстрував комендант Прикордонної служби.

Якщо під час проходження прикордонного контролю комендант Прикордонної служби не зареєстрував громадянина України, останній повинен подати клопотання про надання персонального номера PESEL у муніципалітет міста, до якого приїхав, або в управління ґміни, на території якої перебуває. Це необхідно зробити впродовж 60 днів від дати в’їзду до Польщі.

Якщо перебування в Польщі вважається або вважалося легальним, українець отримає дозвіл на тимчасове проживання. Щоб його одержати, потрібно подати відповідне клопотання. Після прийняття рішення про видачу дозволу на тимчасове проживання, українець має право мешкати в Польщі протягом трьох років від дати, вказаної в рішенні.

Таке клопотання можна подати не раніше завершення 9-місячного терміну від дати легального в’їзду до Польщі, але не пізніше, аніж впродовж 18 місяців, починаючи від 24 лютого 2022 року (не пізніше 24 серпня 2023 року).

Читати ще: Українці можуть в’їхати в Польщу без закордонного паспорта

Як одержати персональний номер PESEL?

Номер PESEL – це 11-значний цифровий символ, який точно ідентифікує фізичну особу. Він включає дату народження, податковий номер, позначення статі та контрольне число.

Номер PESEL дозволяє скористатися послугами охорони здоров’я, соціальної допомоги або відкрити бізнес у Польщі.

Номер PESEL можуть отримати громадяни України, найближчі члени родини, які прибули на територію Польщі в період із 24 лютого безпосередньо з території України у зв’язку з бойовими діями.

Аби отримати номер PESEL, потрібно подати клопотання в муніципалітет міста або в управління ґміни. До клопотання треба додати фотографію. Під час подачі документів знімають відбиток пальця (це не стосується дітей віком до 12 років).

Після отримання номера PESEL українець можете одержати Довірений профіль. Для цього потрібно вказати номер польського оператора та електронну пошту.

Довірений профіль – це цифровий інструмент, який дозволяє вирішувати офіційні справи онлайн.

ОДНОРАЗОВА ГРОШОВА ДОПОМОГА

Громадянин України, який прибув до Польщі у зв’язку з бойовими діями в рідній країні, може отримати одноразову матеріальну допомогу в розмірі 300 злотих на покриття невідкладних витрат (харчування, одяг, взуття, засоби особистої гігієни, плата за житло).

Кошти можуть отримати українці, які легально в’їхали на територію Польщі безпосередньо з території України після 24 лютого 2022 року, заявляють про намір залишитися на території цієї країни та внесені до реєстру PESEL.

Аби отримати виплату, потрібно звернутися в підрозділ соціального забезпечення ґміни за місцем перебування (в осередок соціальної допомоги, центр соціальних послуг чи іншу організацію, зазначену ґміною).

Допомога буде зарахована на банківський рахунок, щойно заява буде оброблена. В обґрунтованих випадках допомогу можна отримати в касі установи або перерахувати поштовим переказом.

Заяву від імені дитини подають батьки, тимчасовий опікун або особа, яка фактично здійснює опіку над дитиною.

Читати ще: Їхати машиною не раджу: лучанка розповіла, як перетнути українсько-польський кордон із дітьми

СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА НА ДІТЕЙ

Один із батьків може отримати на кожну дитину віком до 18 років допомогу на виховання 500+. Допомога на виховання надається в розмірі 500 злотих на місяць на дитину.

На дитину у віці від 12-го до 35-го місяця життя можна отримати Сімейний капітал опіки (RKO). Він надається на другу і кожну наступну дитину в сім’ї, якщо дитина живе разом з одним із батьків і залишається на його утриманні.

Один із батьків дитини вирішує, чи хоче отримувати допомогу в розмірі 500 злотих протягом 24 місяців або в розмірі 1000 злотих протягом 12 місяців. Загальна сума капіталу становить до 12 тисяч злотих на дитину.

Допомогу на виховання і Сімейний капітал опіки можуть отримати громадяни України, які постійно проживають у Республіці Польща.

Документом, що підтверджує законність перебування і доступ до ринку праці в Республіці Польща, може бути, зокрема, карта на тимчасове перебування з позначкою «Доступ до ринку праці»; дозвіл на постійне перебування або карта постійного перебування; рішення про надання статусу біженця, про надання додаткового захисту, про надання дозволу на проживання з гуманітарних причин, про надання тимчасового захисту в Польщі.

Заявку на отримання допомоги на виховання та Сімейний капітал опіки можна подати в електронному вигляді через PUE ZUS, портал Emp@tia і через електронний банкінг багатьох польських банків.

БЕЗОПЛАТНА ДОПОМОГА

Кожен прибулий із зони бойових дій може отримати безоплатну допомогу з Фонду справедливості, яким керує Міністерство юстиції.

Особи, які мають таку необхідність, можуть скористатися цілодобовою лінією допомоги потерпілим за номером телефону: +48 222 309 900.

Гаряча лінія працює українською, російською та англійською мовами.

Вид допомоги залежить від індивідуальної ситуації. Крім юридичної, психологічної та медичної допомоги, надається також матеріальна підтримка. Вона покриває, зокрема, витрати на лікування, реабілітацію, ліки, харчування, придбання одягу, білизни, взуття, засобів особистої гігієни.

Із переліком закладів, де біженці можуть отримати допомогу, можна ознайомитися тут.
МЕДИЧНА ДОПОМОГА

Громадяни України, які тікають від війни, мають право на безплатну медичну опіку в рамках послуг, що надаються Національним фондом здоровʼя, тому можуть приходити до медичних закладів.

Медична опіка надається громадянам України, які перетнули кордон не раніше 24 лютого 2022 року у звʼязку зі збройним конфліктом, і це підтверджується довідкою, оформленою Прикордонною службою Республіки Польща, або штампом Прикордонної служби Польщі в проїзному документі.

Такий документ необхідно пред’явити в закладі охорони здоров’я.

Безоплатно громадяни України можуть скористатися такими медичними послугами:

- базова медична допомога,

- спеціалізована амбулаторна допомога,

- діагностичні дослідження, призначені лікарем,

- лікування в стаціонарі,

- психіатричне лікування,

- реабілітація (крім курортів),

- стоматологічні послуги.

Аби дізнатися, де можна отримати безплатну медичну допомогу в Польщі, українці можуть зателефонувати на безкоштовну цілодобову гарячу лінію: 800 190590.

Читати ще: У Польщі госпіталізовано півтори тисячі українських біженців, зокрема 400 дітей

Окрім того, українці, які прибули до Польщі після 24 лютого 2022 року, можуть скористатися правом на використання ліків, вартість яких відшкодовують у Польщі, на підставі спеціального закону.

Щоб скористатися такою можливістю, потрібно мати документ, що підтверджує дату перетину польського кордону не раніше 24 лютого 2022 року, та отримати від лікаря рецепт, на підставі якого ліки продадуть в аптеці зі знижкою.

Зі списком відшкодовуваних ліків можна ознайомитися тут.

Також громадяни України можуть вакцинуватися проти COVID-19. Отримати направлення на вакцинацію можна в лікаря через додаток gabinet.gov.pl.
Читати ще: Як біженці з України можуть вакцинуватися проти COVID-19 за кордоном

Діти, які виїхали до Польщі у зв’язку зі збройним конфліктом на території України, можуть отримати профілактичні щеплення відповідно до календаря вакцинації (Програма імунізації – PSO на 2022 рік).

Громадяни України, які отримали ідентифікаційний номер PESEL, мають доступ також до Облікового запису пацієнта (IKP). Це – додаток Міністерства здоров’я, у який можна зайти через сайт pacjent.gov.pl. Це забезпечує швидкий і безпечний доступ до інформації про здоров’я. Завдяки цьому додатку можна, наприклад, отримати електронний рецепт, направлення, перевірити результат тесту на COVID-19 чи інформацію про вакцинацію, перебування в лікарні, лікарняні.

ЛЕГАЛЬНА РОБОТА

Громадянин України, який легально в’їхав у Польщу з 24 лютого поточного року, може працювати в цій країні. Для цього не треба отримувати дозвіл на роботу для іноземця. Усі формальності вирішує роботодавець.

Щоби віднайти роботу, можна скористатися даними Центральної бази пропозицій праці, не відвідуючи бюро зайнятості: http://oferty.praca.gov.pl. Пошук пропозицій роботи також можливий за допомогою спеціального мобільного додатку ePraca. Щодня в базі даних доступно близько 70 тисяч вакансій.

Також можна скористатися безплатною допомогою від повітового бюро зайнятості або воєводського бюро зайнятості, що включає підтримку в пошуку роботи насамперед через посередництво та консультування.

Допомогу можна теж отримати в Інформаційно-консультаційному центрі служби зайнятості «Зелена лінія» за телефоном: 19524.

НАВЧАННЯ У ШКОЛІ

Навчання дітей і молоді у віці 7-18 років у державних школах безплатне. Незнання дитиною польської мови не є перешкодою для прийняття її до школи.

Для учнів, які недостатньо володіють польською мовою, школа організовує додаткові уроки польської мови. У школі також можуть бути створені так звані підготовчі відділення.

Іноземні учні можуть скористатися корекційними заняттями з навчальних предметів.

Учні та їхні батьки можуть розраховувати на психолого-педагогічну допомогу у зв’язку з міграційним досвідом, надану, зокрема, психологами, педагогами чи педагогічними терапевтами.

Як записати дитину до школи в Польщі?

Зберіть документи про попереднє навчання дитини (атестати, довідки тощо). Якщо у вас їх немає, то напишіть заяву про загальну кількість закінчених років навчання з зазначенням закладу, в якому вчилася дитина.

Зв’яжіться з вибраною вами польською школою, подайте заяву про прийняття у школу. Рішення про прийняття приймає директор.

Початкова школа в районі, де ви живете, повинна прийняти вашу дитину. Інші початкові та середні школи приймають дітей у міру наявності вільних місць. Якщо у вибраній школі в певному класі немає місць, зв’яжіться з управлінням гміни, в якій ви живете, попросіть вказати школу, яку ваша дитина зможе відвідувати.

Деталі – за номером телефону чи електронною поштою: +22 34 74 708; [email protected].

Читати ще: Хто приймає українських біженців: список країн і шляхи евакуації

НАВЧАННЯ ДЛЯ СТУДЕНТІВ

Щоб продовжити навчання у вищому навчальному закладі, яке було розпочато в Україні, потрібно:

- зібрати усі можливі документи про освітуту (дипломи, сертифікати тощо);

- звернутися до обраного польського ВНЗ та подати заяву про прийняття на навчання.

Кожен виш визначає власні процедури переведення з іноземного університету. Рішення приймає ректор.

Перелік напрямків навчання польською мовою можна знайти тут. Перелік напрямків навчання англійською мовою можна знайти тут. Інформація про систему вищої освіти доступна тут.

Якщо ви маєте статус біженця, користуєтеся тимчасовим або додатковим захистом на території Польщі, маєте Карту поляка, є чоловіком/дружиною, родичем громадянина Польщі, то звільняєтеся від плати за навчання на денній формі навчання польською мовою в державних вишах.

Такі громадяни можуть подати заяву на отримання фінансової допомоги, стипендії ректора, стипендії для осіб з інвалідністю, соціальної стипендії чи студентського кредиту. Відповідні процедури встановлюють університети.

Деталі – за номером телефону чи поштою: +48 22 52 92 662; [email protected].
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus