USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як на Купала дівчата вінки пускали. ФОТО

7 Липня 2012 21:05
На Волині відновлюють українську традицію відзначення свята Купайла.

До грандіозного, навіть таємничого дійства з нагоди дня Івана Купала кореспондент «ВН» долучилася на ківерцівському озері Молодіжне у ніч з 6 на 7 липня.

Один із організаторів свята Станіслав Ревко розповів, що подібне відбувається на узбережжі озера уже втретє. «Ми взяли собі за мету відновлення українських традицій», ‒ сказав Станіслав. Так, з його слів, «левову» часку всього, що стосувалося організації заходу, окрім нього, взяли на себе Олександр Кузняк і Микола Беньковський.

«Кожен рік ми робимо це на базі ківерцівської ЗОШ №4», ‒ повідомив Станіслав. Проте зазначив, що цьогоріч до проведення свята долучилися ківерцівська гімназія, учні шкіл №3 і №5. «Є хороша підтримка влади. Наш міський голова забезпечив нас апаратурою та допоміг з освітленням», ‒ додав хлопець. Окрім того, зі слів Станіслава, їм допоміг районний будинок культури.

«Цьогоріч ми додали трохи шоу», ‒ зазначив Станіслав. Так, ківерчани запросили на свято козаків Сокура і Присяжнюка (представники ВОТК «Волинська Січ Війська Запорізького», ‒ «ВН») з Луцька і хлопців з місцевої туристичної бази, щоб показали екстрим-шоу, правила переправи через воду та купання у водоймі.

Почалося «купальське» дійство хороводом дівчат, убраних у вишиванки. Взявшись за руки і співаючи купальські пісні, вони водили танок навколо гілки верби, так званого Купала.


Опісля дівчата традиційно почали прикрашати Купала вінками, промовляючи при цьому побажання на майбутнє. «На щастя, на кохання, на довголіття!» ‒ лиш і було чути від молодих ківерчанок.


Невдовзі почалася й розважальна програма. Організатори попрацювали на славу і не дали нудьгувати гостям свята ані хвилини.

Усі охочі могли повправлятися і в знаннях традицій свята Івана Купала, і в силі й витривалості.


Так, в одному з конкурсів троє молодих людей намагалися визначити, хто ж більше разів зможе присісти з дівчиною на руках.


А в іншому ‒ треба було навприсядки пролізти під бар’єром, не впавши при цьому.



Не бракувало й жартівливих конкурсів. Одному хлопцеві запропонували уявити себе у ролі чоловіка, який не приніс додому зарплату.

Те ж саме запропонували уявити і дівчатам, що на хвилю стали дружинами такого «горе»-чоловіка.


Не обійшлося і без традиційного українського кулішу, який могли спробувати всі охочі.



Безліч музичних номерів подарували присутнім місцеві молоді таланти. Так, з-поміж інших, своїм мелодійним співом дивували гостей свята Вікторія і Валентина Воробець із села Звірів, Юлія Бичок із села Гайове Ківерцівського району та соліст Ківерцівського РБК Сергій Пісковець.


Окрім того, коли почало сутеніти, дівчата виконали танець «Перша зоря».




Щоб закликати полум’я, усі присутні завели танок навколо майбутнього багаття. Втім, не обійшлося і без запальнички. Один з «паліїв» навіть вийняв з кишені гривню, щоб допомогти розгорітися вогнищу. Мовляв, «на благополуччя».






Коли зовсім стемніло, дівчата взяли свої вінки і з найсокровеннішими бажаннями пустили їх на воду.




Насамкінець, за старовинною традицією, охочі почали стрибати через розкладене багаття.


За переказами, стрибнувши через полум’я, людина могла очиститися від усього злого. А якщо молоді люди у парі, взявшись за руки, перестрибнуть через вогонь і не розіжмуть долоні, то вважалося, що їх не зможе роз’єднати уже нічого.











фото стрибків через вогнище та пускання віночків ‒ із сайту «Ківерці. Неформатний сайт міста»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 34
етнолог Показати IP 7 Липня 2012 21:29
Клоунада це, а не відновлення традиції. Могли б хоч одну книжку прочитати перш ніж відроджувати совіцький капусник.
Прохожий Показати IP 7 Липня 2012 22:19
Бандеровской шабаш
Paulo до Прохожий Показати IP 9 Липня 2012 12:16
Захід проводили ПРигіонали (дивись Фото). То причому тут бандеровський шабаш???
Андрий до Прохожий Показати IP 27 Травня 2020 14:19
прохожий само ты шабаш
Учасник Показати IP 8 Липня 2012 00:13
Неправильні фамілії організаторів... Олександр Кузняк і Микола Беньковський
Саша Показати IP 8 Липня 2012 00:16
капець б..я як прізвища "правильно" понаписували...ківерці то діагноз
Глядач Показати IP 8 Липня 2012 00:28
Перш ніж наговорювати, що тут так ,а що не так,спробували б організувати.Це вже великий плюс,що молодь прагне до культурного розвитку і намагається відродити традиції. А все інше буде вдосконалюватись з роками
Владимир Показати IP 8 Липня 2012 01:04
Опоздали с праздником.Праздник был 24 июня.Праздник летнего солнцеворота — солнцестояния.А сегодня церковная подделка.
Учасниця Показати IP 8 Липня 2012 01:58
Повністю згідна з попереднім коментатором.Все буде відновлюватися з роками.І незважаючи ні нащо свято вдалося. Судити вміє кожен, а організувати нажаль ні. Найголовніше, що ми зробили тільки декілька кроків уперед і усе ще попереду. Бажаю успіхів ківерцівським організаторам і усім хто приклав свою руку у підготовці свята....Усе було чудово!!!!
Дядя Вася Показати IP 8 Липня 2012 08:14
Питається, до чого тут Партія Регіонів?
Учасник Показати IP 8 Липня 2012 10:03
Все було дуже класно.Всі дуже було задоволенні.
Ха Показати IP 8 Липня 2012 10:26
А чого саме "українську"? Як втомлює оце постійне присвоювання на понятійному рівні всього нібито "українського". Колись Слісаренко взагалі висловився, що Христос "яскравий представник нашого народу". Нема чим гордитись так званим українцям. Нема нічого, окрім 800 років принижень. Усі гетьмани були поляками, половина князів литовцями чи шведами. Гімн придуманий на основі пісенькі польських повстанців, а прапор подарували у 18 ст. галицьким військами австроугорці за допомогу війні (на ньому ще Софія вишила вдяку золотими нитками). Ліпете самі не знаєте що. Матеріал з вікіпедії: Дохристианское название праздника неизвестно. Название Иван Купала имеет народно-христианское происхождение и является славянским вариантом имени Иоанн Креститель (греч. Ιωάννης ο Βαπτιστής)[1], поскольку эпитет Иоанна — греч. βαπτιστής — переводится как «купатель, погружатель»[2]. Такое название праздника было обусловлено и собственно славянскими представлениями. Ива́н Купа́ла, также Ива́нов день — летний народный праздник языческого происхождения, называемый так у восточных и западных славян. Иванов день имеет старинную традицию празднования практически по всей Европе. Отмечается во многих частях Европы под близким национальным названием — в России, Белоруссии, Польше, Литве, Латвии, Эстонии, Украине. Особенно сильно отмечается в Испании, Португалии, Норвегии, Дании, Швеции, Финляндии , Великобритании и Украине, во многих странах — общенациональный и церковный праздник. Изначально, до распространения христианства, праздник был связан с летним солнцестоянием (20—21 июня). C принятием христианства обрядовая часть праздника была приурочена ко дню рождения Иоанна Крестителя — 24-го июня. С этим связано его национальное название в разных странах. В новый стиль дата рождения Иоанна Крестителя позже, приходится на 7 июля, так как Русская православная церковь живёт по старому стилю. ТО ЧОМУ САМЕ УКРАЇНСЬКУ ТРАДИЦІЮ????????
куммиру до Ха Показати IP 8 Липня 2012 16:01
А як потрібно було написати -- білоруську, польську, москальську чи може "общєславянскую"? Метеріалами з "вікі" користуються тільки ліниві або телята. Литва -- одна з самоназв русів. До речі литвини проживали на значній частині Білорусії і Волинському Поліссі. а назву собі присвоїли, як в свій час і росія, балтійські племена жмудинів і жемайтисів. Купала -- одна з назв Богині шлюбу, кохання, плодючості і продовження роду. Інша назва (серед несловянських народів) -- Кібела. Християни свято споганили зробили мужиком, Іоаном, який вічно смердів, ходив небритий, нестрижений, правда обрізаний, і жінок не любив, бо був п...ом. Чудовий святий для свята кохання і шлюбу.Які це в нас гетьмани польські а князі шведські? Приснилося?
Ха до куммиру Показати IP 9 Липня 2012 11:22
А так чи ти віриш у те що в підручниках телятам розказують?
куммиру до Ха Показати IP 9 Липня 2012 12:31
що за набір неповязаних між собою слів?
Оля Показати IP 8 Липня 2012 10:27
Молодці і організатори, і журналісти!!!! Дуже хороші фото)))
соня Показати IP 8 Липня 2012 10:48
Фотки дійсно дуже гарні. Так , ніби і сам побував на дійстві.
Сергій Боремчук Показати IP 8 Липня 2012 11:03
«Славутич» на шкільному святі?
Зоя до Сергій Боремчук Показати IP 8 Липня 2012 12:52
Це не було шкільне свято!
Тетяна Показати IP 8 Липня 2012 11:38
Ківерчани -ви просто молодці,що зуміли організувати таке свято,а на тих придурків,які пишуть різну несенітницю просто не звертайте ніяковісінької уваги,вони крім пива в руках чи самогонки нічого не пили і не бачили. Ха-ха1
Дід Літій Показати IP 8 Липня 2012 13:55
Тетяна,придурки кажете?як на мене читач Етнолог і Ха повністю обгрунтували свою думку.А ви так можете?Маю великий сумнів,що люди(далі цитую вас)"якікрім пива в руках чи самогонки нічого не пили і не бачили" здатні на обєктивні коментарі на зразок цих. Тим більше свято так розумію неодноразово вже проводиться.Пора б організаторам навчитися долати всі недоліки так званого "фестивалю".
OrestN Показати IP 8 Липня 2012 14:08
а де жерці людожерного бога Пер..уна?
Іван Показати IP 8 Липня 2012 18:20
Все красиво, ось тільки москальських виродків розпирає від злоби. Чому б не їхати в пяну і немиту Росію? Скільки можна ганьбити державу, яка дала дах і годує своїм салом!?
Егор Виноградов Показати IP 8 Липня 2012 20:39
Нюма Янович Азаров:"Это очень интересный праздник, который сохранился у нас со времен язычества..." "В годину ту сатана красуется; яко же сущии древнии идолослужителие бесовский праздник сей празднуют" "Егда бо приидет праздник... мало не весь град возмятется, и в селах возбесятся, в бубны и сопели и гудением струнным, плесканием и плясанием; женам же и девкам и главами киванием, и устнами их неприязнен крик, вся скверные песни, и хребтом их вихляние, и ногам их скакание и топтание; ту есть мужем и отроком великое падение, мужеско, женско и девичье шептание, блудное им воззрение и женам мужатым осквернение, и девам растление". На Петров пост, устраивают торжество бесам,вот так и живем или существуем.Слепые,зачуханые,безумные.
Семен Показати IP 8 Липня 2012 21:02
И что это за ДІВЧАТА в джинсах и шортах на таком всеураинском святе? Напэвное, гости из Америки.
Олег Показати IP 8 Липня 2012 21:02
Облити лайном може кожен а зробити свято під силу не кожному. Було б краже нахлятись горіляки як зробили напевно всі хто тут поливає лайном?
) Показати IP 8 Липня 2012 22:35
идиот - никто из русских здесь в коментах не выступает против украинства - ты натуральный психопат.
куммиру до ) Показати IP 8 Липня 2012 23:01
ага. виступають русскаязичниє жиди
Бульба Показати IP 9 Липня 2012 03:14
дуже категоричні заяви шановне панство.
Аня Показати IP 9 Липня 2012 08:13
я була присутня на дійстві-було чудово!! Велике дякую організаторам, учасникам!!
+ Показати IP 9 Липня 2012 09:41
молодці. А цих мудаків не слухайте. Легше щось спарафінити ніж самим організувати.
ярило Показати IP 9 Липня 2012 10:01
прекрасный языческий праздник! киверчанам респект и уважуха!
Джек-Стрибунець Показати IP 9 Липня 2012 10:35
От що в нас за народ такий, як самому щось організувати чи зробити, то немає кому, а як чиюсь роботу обгидити - так всі як піонери "Усєгда гатов!". Огранізатори молодці! Не кожен візметься за організацію такого дійства! А щодо зайважень панів "етнолог" та "Ха" - так, шановні, долучайтесь наступного року до організації! Допоможіть молоді-організаторам своїми знаннями! Ніхто ж не ідеальний!
Учасниця Показати IP 19 Липня 2012 13:38
А до чого тут взагалі польські та литовські князі? Тут іде обговорення свята а не конкурс на знання історії. Свято вдалося і все було на висоті.Наступного року буде набагато яскравіше та цікавіше.Ждіть, в нас є нові ідеї.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus