USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ігор Палиця про меліорацію: бандити під кришуванням правоохоронців масово вирізали труби і здавали на брухт на мільйони доларів

23 Липня 2020 10:47
Ключові положення законопроєкту про створення організації водокористувачів, досвід інвестицій в будівництво зрошувальної системи, захист прав інвесторів – основні питання, які стали темою обговорення під час круглого столу «Стратегія розвитку системи зрошення в Україні», який відбувся 22 липня у Новій Каховці на Херсонщині.

У заході Всеукраїнської аграрної ради взяли участь науковці, представники виконавчої гілки влади різних рівнів, народні депутати та аграрії, йдеться в сюжеті телеканалу KRATU.

Лідер політичної партії «За майбутнє», народний депутат Ігор Палиця наголосив: проблема меліорації актуальна для всієї України, особливо для південних регіонів.

«Вперше я відчув ці проблеми в Одесі, коли був губернатором у 2014 році. І коли бандити під кришуванням правоохоронних органів масово вирізали всі ці труби, які залишилися ще з Радянського Союзу. Здавали на металолом, отримували мільйони доларів. І все це робилося по всьому півдню України», – зазначив нардеп.

«Нам вдалося це зупинити доки я був в Одесі. Після того, як я пішов, це все поновилося. Я так розумію, що такі ж проблеми і в Херсонській області, Миколаївській, Запорізькій. Тобто скрізь, де за Радянського Союзу була меліорація. Це все за останні п’ять-шість років було успішно масово вирізано», – додав він.
Як пише «ТСН.ua», аграрії півдня та сходу України називають 2020 рік найгіршим. Найбільших збитків зазнала Одеська область. Там загинула третина врожаю озимих. Урятувати поля могла б система зрошення, але її майже всю порізали та повивозили на брухт. З 2 млн га поливних земель зрошувальні системи має лише чверть.

Аби історія не повторилась наступного року, кажуть сільгоспвиробники, держава має ухвалити законопроєкт з підтримки аграріїв, що сьогодні інвестують в зрошувальні системи.

«Має бути національна програма зрошення, яка має покривати не тільки Херсонську, Миколаївську, Одеську області, а й Запорізьку, Дніпропетровську, Кіровоградську», – вважає голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун. Адже аграрії часто не можуть зрошувати свої поля через застаріле обладнання насосів на державних зрошувальних каналах.

Під час круглого столу обговорили стратегію розвитку системи зрошення в Україні та презентували концепцію законопроєкту, який би захищав аграріїв. Він стосується і зниження тарифів на електрику, і кредитів на розвиток меліорації, і скорочення податків.

«Держава повинна дати їм державні гарантії на те, щоб вони могли брати кредити під розвиток меліорації. Треба знижувати податки... Ми це все будемо намагатися в Верховній Раді поставити на голосування в порядок денний на найближчій сесії», – зауважив Ігор Палиця.

Без зволожувальних систем Україна втрачає 70% того, що могла б вирощувати. Тому ухвалити цей закон потрібно не пізніше осені.
До слова, прокоментував Ігор Палиця і позицію його політичної сили стосовно продажу української землі.

«Державна земля повинна залишитися власністю держави і здаватися в оренду. На 10, на 20, на 49 років. І здаватися за ринковими цінами», – наголосив парламентар.

Проте із ухваленням земельного закону виник ризик, що українська земля може перейти в заставу закордонних фінансових установ, а відтак залишитися власністю іноземців. Тому група «За майбутнє» за цей закон не голосувала, натомість звернулася до Конституційного Суду, аби його було визнано неконституційним.

Читати ще: «Ці місцеві вибори набагато важливіші, ніж наступні вибори до Верховної Ради», – Ігор Палиця

Першочерговим завданням політичної сили, яку очолює Ігор Палиця, нині є перемога на місцевих виборах й гуртування сильної команди однодумців.

«Наше завдання – взяти гарний результат і привести команди професіоналів на місцях, не просто нові обличчя. Після цього ми повинні перемогти на виборах до Верховної Ради і віддати владу на місця. Завдання партії «За майбутнє» – закінчити децентралізацію. Ліквідували посади губернаторів, голів райдержадміністрацій. Люди мають обирати голову виконкому, вони мають самі обирати владу на місцях, яка буде вже вирішувати економічні питання регіонів», – зазначив політик.

«Тому наше бачення – повна децентралізація, владу віддати на місця в плані економіки, введення двопалатного парламенту, який буде мати сенат із представницькими функціями представників з місць, які будуть мати право вето на рішення парламенту, на якісь закони, які не задовільняють розвиток економіки на місцях», – резюмував Ігор Палиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus