USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Іспанія запускає пілотний проєкт переходу на чотириденний робочий тиждень

2 Лютого 2021 09:12
Уряд Іспанії ухвалив національний пілотний проєкт, який передбачає запровадження у країні 4-денного робочого тижня: експеримент триватиме три роки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє портал ABC.

Зазначається, що на проєкт виділяється 50 мільйонів євро. Цими коштами уряд Іспанії підтримуватиме компанії - учасниці пілотного проєкту, які скоротять робочий тиждень до 32 годин. При цьому важливо, що водночас вони не будуть зменшувати заробітну плату працівників.

Як розповів лідер партії Más País Іньіго Еррегон, який обстоює перехід економіки на 4-денний робочий тиждень, ця ініціатива покликана збільшити продуктивність праці, але без падіння доходів бізнесу. Він висловив сподівання, що пілотний проєкт покаже компаніям вигоду 4-денного робочого тижня та мотивуватиме самостійно переходити в такий режим без підтримки держави.

Останнім роками в усьому світі вивчається можливість скорочення робочого тижня. Попри побоювання, що це призведе до падіння продуктивності, результати експериментів доводять інше. Так, у Microsoft Japan після запровадження 4-денного робочого тижня продуктивність працівників зросла на 40%. Крім того, на 23% скоротилися витрати компанії на електроенергію та на 59% - обсяги друку документів.

Експеримент із 4-денним робочим тижнем також запроваджували у компанії Perpetual Guardian у Новій Зеландії. Через деякий час працівники розповіли, що вони стали менше нервуватися, продуктивність праці зросла, а витрати компанії на електроенергію скоротилися. Водночас деякі співробітники заявили, що у додатковий вихідний нудьгували без колег та роботи. Згодом компанія вирішила вже повноцінно запустити скорочений робочий тиждень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus