USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Історичні колядки та обійми у центрі міста: у Луцьку виступила «Хорея Козацька»

13 Січня 2019 20:55
«Ангели, знижайтеся»: унікальні історичні старовинні колядки лунали у супроводі історичних музичних інструментів на Театральному майдані.

Виступ київського гурту «Хорея Козацька» відбувся у рамках етно-фестивалю «Різдво у Луцьку» 13 січня.

Середньовічні колядки, твори занотовані у 16-17 століттях та навіть колядки у перекладі староукраїнською з латини: талановиті музиканти підготували унікальну програму для лучан.

Під час виконання однієї зі старовинних колядок лідер гурту Тарас Компаніченко закликав публіку обійняти своїх сусідів, які стоять поряд, покласти їм руки на рамена, співаючи разом пісню пастирську на Різдво, приспівуючи «треба, треба браття камрати рождшуся Богу поклін віддати».

«Возсіявий над сонце во вертепі нині Ісус Бог возлежить во яслах на сіні: і зимно терпить Створитель дрожить, котрий світ весь в руках держить», - лунали урочисті слова ще однієї з призабутих історичних колядок.

Один з творів, що лунав цього вечора – переклад латинського середньовічного гімну у перекладі на давню українську мову, що був знайдений в рукописному збірнику 17-18 століть.

В одній з бурлескних колядок з волинського рукописного збірника 18-го століття, яка також пролунала для лучан, наші предки показували, що вміють жартувати навіть на сакральні теми – про «празникування» та танці святих та янголів.

Завершували виступ співом «Многії літа», що переходить у колядку «Небо і земля нині торжествують». Музикантам гурту вручили подяку за збереження національних традицій та участь у міжнародному етно-фестивалі «Різдво у Луцьку».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus