USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Кафедра історії та культури української мови ВНУ імені Лесі Українки відзначила 30-річчя

3 Жовтня 2023 21:46
Із нагоди 30-річчя кафедри історії та культури української мови на факультеті філології та журналістики Волинського національного університету імені Лесі Українки відбулася низка заходів, які зацікавили не лише здобувачів освіти – майбутніх філологів і журналістів, а й викладачів і всіх залюблених у слово.

Про це повідомляє відділ інформаційної політики вишу.

Зокрема, в рамках святкування ювілею кафедри відбулася VІ Міжнародна наукова конференція «Лінгвостилістика ХХІ століття: стан і перспективи». До наукового заходу долучилися і науковці Волинського національного університету імені Лесі Українки, і їхні колеги з різних куточків України та з-за кордону.

На початку конференції завідувач кафедри історії та культури української мови Світлана Богдан привітала учасників дійства.
«Сподіваємося, що лінгвостилістика стане тим центром, що завжди нас об’єднував і об’єднуватиме», – зазначила науковиця.

Читати ще: У ВНУ імені Лесі Українки відзначили 30-річчя створення юридичного факультету

Також учасників конференції привітали лауреати всеукраїнських і міжнародних конкурсів, тріо бандуристок «Дивоструни», які виконали кілька пісень українських поетів і композиторів.
До науковців-філологів звернувся і присутній на заході ректор Університету Анатолій Цьось. Насамперед він подякував студентам і працівникам факультету за організацію благодійного ярмарку. Також очільник ЗВО привітав колектив кафедри з ювілеєм.
«Надзвичайно приємно бути присутнім на такій конференції. Поважаю колектив кафедри та ціную ту велику роботу, яку ви здійснюєте для навчання студентів і промоції українського слова. Дякую, що ви є та бажаю наснаги для подальшої роботи, підкорення нових вершин», – сказав Анатолій Цьось.

Під час конференції присутнім показали презентаційний відеоролик кафедри, а також почули виступи науковців-гостей із інших навчальних закладів.
Привітала ювілярів і професор кафедри української мови Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Фаріон, яка зазначила, що зустріч складається з величезних частин щастя: «Щастя полягає в тому, що ми живі завдяки тому, що наші воїни там; щастя полягає в тому, що ми можемо спілкуватися вживу; щастя в тому, що ваша кафедра пройшла 30-літній шлях. Ми, кафедра української мови Національного університету «Львівська політехніка», це добре знаємо, бо теж нещодавно відсвяткували цю частину відміряної нам дороги».
Також Ірина Дмитрівна побажала колегам із ВНУ імені Лесі Українки, щоб їхнє дітище – Міжнародна наукова конференція «Лінгвостилістика ХХІ століття: стан і перспективи» провадила наше суспільство до усвідомлення мови, як оселі буття.
«Хай ваша самовіддана та гармонійна праця відгукнеться вам від ближніх і дальніх, бо непоціноване – це як дитя недоглянуте. Хай ваша освітня траєкторія успіху на чолі з Богом даною і світловидною панею, відомою всій Україні, далі мчить автобанами та магістралями українських доль і манить до себе все нових і нових студентів, а ви, мудрі та зрілі, мали кому віддати свої знання-зерна і водночас могли напитися з літ роси молоді незгасного пориву, снаги. Хай рясно стелиться вам дорога в нове тридцятиліття, освячене нашою перемогою над одвічним ворогом і доземною подякою за ваш труд величний», – сказала Ірина Фаріон.

Водночас у рамках проєкту «Словозброя українського поступу» на факультеті відбулися гостьові лекції старшої наукової співробітниці Снятинського літературно-меморіального музею Марка Черемшини, завідувачки науково-методичного відділу дослідження та популяризації традиційної культури Буковинського центру культури і мистецтв Іванни Стеф’юк, професорки кафедри української мови Національного університету «Львівська політехніка» Ірини Фаріон, доцентки кафедри української мови Національного університету «Львівська політехніка» Оксани Микитюк.
Гості-лекторки прочитали для студентів і викладачів факультету лекції «Марко Черемшина в етнодискурсі», «Святослав Караванський: штрихи мовно-політичного портрета» та «Лінгвоперсона Дмитра Донцова як вияв національної сили».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Українка Показати IP 3 Жовтня 2023 22:10
Вітаємо з ювілеєм берегині української мови! Дякуємо за вашу неймовірно важливу для майбутніх поколінь роботу. Здоров"я і творчої наснаги.
Петро Показати IP 4 Жовтня 2023 05:09
Шановні друзі, інтелектуали і усі решта, хто дружить з книгою! Попри війну, попри усі наші невдачі і негаразди, прямо чи опосередковано пов’язані з нею, 4-8 жовтня у Львові відбудеться традиційний 30-й книжковий фестиваль Lviv BookForum (чомусь місцеві ЗМІ, принаймні, ті, які я переглядаю, про це не повідомили!?). Цей грандіозний захід відбудеться не в палаці Потоцьких, а за новою локацією, вказаною на його сайті і у львівських ЗМІ. Серед гостей – письменники, політичні діячі і діячі культури з США, Болгарії, Індії, Боснії, Хорватії, Філіппін, Великої Британії, Мексики, Колумбії, Франції. А ще - Андрій Курков, Катерина Калитко, Віталій Портников, Олександра Матвійчук, Олександр Михед, Павло Вишебаба, Андрій Любка, Ярина Чорногуз, Ірина Цілик, Вахтанг Кебуладзе та інші. Як і кожного року - дискусійні панелі, дитяча програма, традиційна Ніч поезії і музики, програма видавців, розмови, присвячені вшануванню пам’яті і творчості загиблих від війни українських письменників Вікторії Амеліної та Володимира Вакуленка. Приїжджайте, вшануйте подвижників-книговидавців. Вони несуть в собі найдорогоцінніші знання! Вони не знають достойної зарплати, але бережуть те, що називається культурою. Вони розуміють свою високу місію. Вони - носії Знамен краси, релігії, моралі, духовності, народної мудрості. Тому книга вічна! Приїжджайте! А додому ви будете повертатись з книгами, підібраними на власний смак і розсуд.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus