USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

«Хірургія може радикально пролікувати рак». Волинський онколог – про виникнення ракових пухлин та види обстежень

2 Грудня 2023 11:05
Онкологи часто наголошують, що важливо виявляти ракові пухлини на ранніх стадіях. Це дозволить швидше та безболісніше здолати недугу. Одним із найпоширеніших методів лікування раку є хірургічна резекція пухлини та метастаз.

Утім, найкраще лікування – комбіноване, стверджує завідувач онкохірургічного відділення № 1 Волинського обласного центру онкології Віталій Супрунець в ефірі 12 Каналу.

Джерела виникнення раку досі до кінці не встановлені. Онкологи називають причини цього явища поліетіологічними, тобто такими, що мають багато чинників. За словами лікаря, рак може виникати через іонізуюче випромінювання, надмірний вплив сонячних променів, вплив шкідливих речовин під час праці, спадковість тощо. Крім того, впливає на розвиток ракових клітин стан екології в населених пунктах. До слова, захворюваність на рак значно вища в місцях, де розвинена важка промисловість. Зі слів Віталія Супрунця, серед усіх методів лікування пацієнтів від недуги на першому місці стоїть хірургія.

«При хірургічному лікуванні рак може бути радикально пролікований. Тобто забирається пухлина в межах здорових тканин разом із лімфатичними. Таким чином ми можемо досягти тривалої ремісії (поліпшення стану хворого, – ВН). Або ж це може призвести до повного клінічного одужання, але тут мова йде про ранній рак, це перша та друга стадії, коли розмір пухлини і її розповсюдження не є великими», – розповів Віталій Супрунець.

Читати ще: «Вік пацієнток з раком матки знижується». Волинська лікарка – про види недуги та важливість оглядів для жінок

Раковому процесу завжди передують різні захворювання, на фоні яких згодом виникає онкологія. Наприклад, рак молочної залози виникає внаслідок дисгормональних змін у молочних залозах, рак шлунка – через виразки, поліпи шлунка, рак товстого кишківника – через поліпи товстого кишківника. Ці фонові захворювання є тривалими, а пацієнт може знати або й не знати про них. Згодом хвороби під впливом низки різних чинників, одним із яких є частий стрес, прогресують до онкології.

Віталій Супрунець зазначив, що онкологи не дають гарантій, що хірургічне втручання дозволить повноцінно позбутися хвороби, але такий метод дає людині шанс на одужання.

Лікування онкохворого – комплексне. До нього залучається не лише хірург, а й хіміотерапевт та променевий терапевт, які зазвичай продовжують спеціальне лікування пацієнта після хірургів. Коли хворий отримає повноцінне лікування всіх цих спеціалістів згідно з державним стандартом, то ймовірність одужання чи тривалої ремісії значно вища. Як додав онколог, на ранній стадії захворювання може вистачити лише хірургічного методу.

Говорячи про рак шкіри, лікар зауважив, що однією з найагресивніших пухлин є меланома. Ця ракова пухлина найчастіше починає свій розвиток на шкірі або невусі (родимці). Причини появи меланоми часто зумовлює пошкодження невуса або вплив на нього сонця. Перевіряти в спеціаліста пігментні невуси, як зазначив медик, варто раз на рік, а якщо на тілі їх багато, то раз у півріччя. Крім того, Віталій Струнець наголосив, що зараз зростає кількість захворювань на колоректальний рак (злоякісна пухлина товстого кишечника та прямої кишки, – ВН).
Зачіпаючи тему захворювань шлунково-кишкового тракту, лікар закцентував, що однією з причин, яка може спровокувати рак шлунка є бактерія хелікобактер пілорі. Медики не можуть точно заявити, що вона безпосередньо призводить до раку, адже передракові стани в цьому випадку інші – атрофічний гастрит, виразка, поліпи. Проте, ця бактерія посилює вплив для розвитку онкопатології. Як додав медик, зараз існують різні форми виведення хелікобактер пілорі з організму,зокрема вживання антибіотиків.

Читати ще: «Хоч і війна, але обстеження мають бути за розкладом», – волинські онкологи

На завершення лікар розповів про малоінвазивні втручання в онкохірургії. Це методи проведення операцій без великих розрізів. Так, у Волинському центрі онкології вже проводять лапароскопічні операції. Також лікарі використовують метод ранніх раків – виявлення хвороби на якомога більш ранній стадії.

Записатися на прийом до спеціалістів Волинського онкологічного центру можна, зателефонувавши в кол-центр. Обстеження включає шість основних методів діагностики: мамографія (обстеження молочних залоз), фіброгастроскопія (обстеження стравоходу, порожнини шлунка, дванадцятипалої кишки), фібробронхоскопія (обстеження легень), колоноскопія (обстеження прямої і товстої кишки), цистоскопія (обстеження сечового міхура), гістероскопія (обстеження матки).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus